Blog > Komentarze do wpisu

Lemon curd

Lemon curd

Lemon curd pochodzi z Anglii. Jest to krem z soku cytrynowego, kt鏎y mo瞠 stanowi samodzielny deser albo by dodatkiem do lod闚, owoc闚 czy innych deser闚, jakie nam przyjd do g這wy.

Zrobi豉m go niedawno po raz pierwszy. Wed逝g mnie jest przepyszny; ma intryguj帷y smak: jakby jednocze郾ie bardzo s這dki i bardzo kwa郾y. W pierwszej chwili w kremie czuje si mocn s這dycz, ale po zjedzeniu na j瞛yku pozostaje kwa郾y posmak.

Z podanych ilo軼i sk豉dnik闚 powstaje oko這 550 ml kremu.

  • 120 ml 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z cytryny,
  • 2 造瞠czki otartej sk鏎ki cytrynowej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 du瞠 jajka,
  • 85 g mas豉.
  1. Umie軼i jajka, sk鏎k cytrynow i cukier w rondelku. Ubija, a masa b璠zie jasna i spieniona. Doda sok z cytryny i wymiesza. Doda mas這, pokrojone na kawa貫czki.
  2. Postawi na ma造m ogniu albo na garnku z gotuj帷 si wod. Podgrzewa, cz瘰to mieszaj帷, a masa zg瘰tnieje i prawie zacznie wrze (ale nie dopu軼i do zagotowania) - oko這 10 minut.
  3. Opcjonalnie: przetrze powsta陰 mas przez g瘰te sitko, 瞠by by豉 g豉dka.
  4. Przela do miseczki, przykry foli (po這篡 bezpo鈔ednio na powierzchni, 瞠by nie utworzy si ko簑ch) i sch這dzi w lodowce.


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1243
http://www.joyofbaking.com/LemonCurd.html

sobota, 04 lipca 2009, poecile
Tagi: s這dko owoce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS