Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

W ostatni weekend odby si fina Szlachetnej Paczki. Uzna豉m to za 鈍ietn okazj do przygotowania ciasta ozdobionego mas cukrow. Logo akcji a si prosi這, 瞠by je w ten spos鏏 odwzorowa. By to m鎩 pierwszy wyr鏏 tego typu od czasu tortu w serca (zaprezentowa豉m go w notce o masie cukrowej).

Co trudno wywnioskowa ze zdj耩, ciasto by這 do嗆 ma貫: zosta這 upieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm. Nie wzi窸am pod uwag tego, 瞠 je郵i logo b璠zie mia這 niewielkie rozmiary, jego co mniejsze elementy b璠 trudne do wykonania. W wyniku tego napis ma urok w stylu "mam sze嗆 lat i dopiero ucz si pisa". Nie pozostaje mi nic innego, ni tylko ten urok doceni. Zreszt dzi瘯i temu wida wyra幡ie, 瞠 jest to r璚zny wyr鏏. Produkcja przebieg豉 tak: wydrukowa豉m logo Paczki w odpowiednim rozmiarze, wyci窸am z papieru kszta速 serca i u篡waj帷 powsta貫go w ten spos鏏 szablonu, wykroi豉m taki kszta速 z masy cukrowej. W odniesieniu do liter nie spos鏏 si nie sprawdzi, w豉郾ie dlatego, 瞠 by造 za ma貫, dlatego produkowa豉m je, z rozwa趾owanej masy wycinaj帷 w御kie paski i uk豉daj帷 z nich odpowiednie kszta速y. Bia貫 elementy naklei豉m na czerwony kwadrat, u篡waj帷 lukru z wody i cukru pudru.

Wypiek zosta rado郾ie po瘸rty w jednym z krakowskich magazyn闚 Szlachetnej Paczki.

Ciasto Milky Way

Pod dekoracj kry這 si ciasto o nazwie Milky Way. Jak wida, nie zosta這 w ca這軼i pokryte mas cukrow. Zosta這 oblane czekoladow polew, a do polewy przyklejony by kwadrat z masy cukrowej. Troch si ba豉m tego przyklejania. Przepis na mas cukrow ka瞠 u篡wa kremu ma郵anego; a co, je郵i czekolada si nie nadaje? Rozpu軼i mas cukrow, zniekszta販i dekoracje? Ale nic takiego si nie sta這. Przetestowane: polewa czekoladowa nie szkodzi masie cukrowej.

Ciasto dobrze nadaje si do ozdabiania mas cukrow. Po pierwsze, jest do嗆 sztywne - mam na my郵i, 瞠 nie jest za mi瘯kie. Ozdoby z masy cukrowej - zw豉szcza, je郵i ca貫 ciasto ma zosta ob這穎ne mas - potrafi by do嗆 ci篹kie i bardzo mi瘯ki biszkopt si do tego celu nie nadaje. Po drugie, po upieczeniu jest r闚ne, z p豉sk g鏎n powierzchni.

Co na temat samego ciasta? Podoba mi si jego prostota. Zar闚no w wykonaniu, jak i w wygl康zie. Robi si je bardzo szybko, a bia造 krem 豉dnie kontrastuje z ciemnym biszkoptem i ciemn polew. Smaki kremu i polewy doskonale si uzupe軟iaj. Nawiasem m闚i帷, my郵, 瞠 polew nale篡 robi z gorzkiej czekolady - temu ciastu jest potrzebny zdecydowany akcent, bez niego mog這by by md貫. Obawiaj帷 si w豉郾ie md貫go smaku, stara豉m si tym razem rozwa趾owa mas cukrow jak najbardziej cienko, 瞠by nie wp造wa豉 mocno na smak ca這軼i. Uda這 si, masa prawie wcale nie by豉 wyczuwalna.

Ciasto jest bardzo dobre. Polecam osobom, kt鏎e lubi s這dycze - bo jest zdecydowanie s這dkie. Nie polecam natomiast, je郵i kto nie lubi mleka w proszku - jego smak jest wyra幡ie wyczuwalny.

BISZKOPT:

  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki m彗i pszennej,
  • ½ szklanki m彗i ziemniaczanej,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 3 造磬i kakao,
  • 2 造磬i oleju.

KREM:

  • ½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku (pe軟ego),
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 350 g mas豉,
  • 16 g cukru waniliowego.

POLEWA:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 100 g mas豉.
  1. Bia趾a ubi na sztywn pian, dodaj帷 pod koniec ubijania cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. Doda olej i dalej miksowa. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia, kakao, wmiesza delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wy這篡 do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcze郾iej wy這穎nej papierem do pieczenia) i piec 20-25 minut w temperaturze 170 蚓, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.
  3. Mleko (zwyk貫) zagotowa z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzi. Mas這 utrze. Powoli dodawa do niego wystudzone mleko, dalej ucieraj帷. Wsypa przesiane mleko w proszku i uciera do g豉dko軼i.
  4. Ostudzony biszkopt przekroi wzd逝, prze這篡 mas.
  5. Mas這 i czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi. Gotow polew pola ciasto.
  6. Przechowywa w lod闚ce. Wyj望 ciasto 2-3 godziny przed planowanym podaniem.

Ciasto Milky Way

http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Milky-Way.html

czwartek, 17 grudnia 2009, poecile
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/17 16:52:09
Kiedy ju robi豉m to ciasto. Pyszne! :]
-
2009/12/17 17:56:13
oj zjad豉bym kawa貫czek!
-
2009/12/17 18:10:48
Mi這, 瞠 przys逝篡豉 si do tej akcji! A ciasto bardzo mi si podoba i zapisuje do zrobienia :)
-
2009/12/17 18:49:51
Milky way'a w wersji "cake" nie mia豉m okazji je嗆 i nie jestem pewna, czy by mi smakowa這, ale bardzo si ciesz, 瞠 bierzesz udzia w akcji i tak fajnie (i 豉dnie!) j podsumowa豉! :)
-
Go嗆: majk, nat-81.ghnet.pl
2009/12/20 20:09:25
mniaaaaam
-
2009/12/21 19:58:29
Ciasto by這 fantastyczne - wiem, bo pr鏏owa豉m. Polecam wszystkim. A dekoracja powali豉 ca造 nasz magazyn (i nie tylko) na kolana! Ciasto ma tylko jedn wad - jako tak szybko zesz這 :)

Pozdrawiam,
leszczynka
-
Go嗆: alicja, 89-74-188-7.dynamic.chello.pl
2012/05/23 13:37:20
Mam pytanie, czy mozna zrobic to ciasto nie polewajac go polewa czekoladiwa natomiast calego wysmarowac masa maslana i nalozyc mase cukrowa?
-
2012/05/24 13:46:30
alicja:
Nie polecam; boj si, 瞠 ciasto by這by zbyt md貫. Polecam czekolad (gorzk) zamiast masy ma郵anej. Ale oczywi軼ie mo積a to zrobi, kwestia gustu.
-
Go嗆: alicja, 89-74-188-7.dynamic.chello.pl
2012/05/24 16:17:19
W takim razie jakie poleca pani ciasto (przepis) aby moc "potraktowac" je masa maslana a nastepnie curkowa?
-
2012/05/26 18:48:49
alicja:
Obawiam si, 瞠 to w豉郾ie jest ciasto, kt鏎e najbardziej polecam do dekorowania mas cukrow. Inne torty, kt鏎e udekorowa豉m mas cukrow, a kt鏎e robi豉m z biszkoptem z innych przepis闚, nie trzyma造 do ko鎍a kszta速u pod ci篹arem masy cukrowej. Moje do鈍iadczenie w tym zakresie jest bardzo ograniczone, dlatego nie potrafi poda przepisu na inne ciasto, kt鏎e doskonale by si nadawa這 pod mas cukrow i dobrze komponowa這 si z mas ma郵an, przykro mi. Ja bym po prostu zrobi豉 tort z ulubionego przepisu i nie przejmowa豉 si tym, 瞠 mo瞠 nie trzyma idealnie kszta速u. Mog tylko zach璚i do eksperymentowania i zdobywania w豉snych do鈍iadcze.
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS