Blog > Komentarze do wpisu

Przyprawa korzenna do piernik闚

Postanowi豉m zrobi w豉sn mieszank przypraw do piernik闚 w zesz造m roku, kiedy odkry豉m, 瞠 wi瘯szo嗆 gotowych przypraw zawiera m彗 lub cukier. Po co mi m彗a i cukier w przyprawie? I tak dodaj je do ciasta. Nie podoba mi si to, bo w ten spos鏏 nie wiem, ile w mieszance jest przypraw korzennych; nie wiem, jak mocna jest. Poza tym to takie ma貫 oszustwo.

Teraz ju wiem, 瞠 da si kupi mieszanki przypraw bez takich dodatk闚. Dobr przypraw do piernik闚 robi na przyk豉d firma Kotanyi. Ale pozostan ju przy mojej kompozycji, bo tworzenie w豉snej przyprawy sprawia, 瞠 czuj si, jakbym dost瘼owa豉 wy窺zego stopnia kulinarnego wtajemniczenia - jakbym ju wszystko potrafi豉 zrobi sama, od zera. Chocia tak oczywi軼ie nie jest.

Wszystkie przyprawy musz by oczywi軼ie zmielone, a nie wszystkie s w tej postaci powszechnie dost瘼ne. W豉snor璚zne ich rozdrabnianie mo瞠 okaza si trudne - zw豉szcza go寮ziki s wyj徠kowo oporne. Sama z nimi d逝go walczy豉m w zesz造m roku. Na szcz窷cie wszystkie te przyprawy, zmielone, da si kupi w sklepach ze zdrow 篡wno軼i.

  • 65 g cynamonu,
  • 15 g kolendry,
  • 15 g imbiru,
  • 15 g go寮zik闚,
  • 10 g ga趾i muszkato這wej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 5 g kardamonu,
  • 3 g pieprzu.
poniedzia貫k, 21 grudnia 2009, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS