Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z kremem z bia貫j czekolady

Tort makowy z kremem z bia貫j czekolady

Przepis zaczerpni皻y wprost ze znanego wszystkim bloga. Niczego w nim nie zmieni豉m. Zamieszczam go tu, 瞠by og這si triumf nad kremem, kt鏎y bardzo nie chcia si uda, ale w ko鎍u skapitulowa i si uda. A jak ju si uda, to si tym pochwal. Przy okazji opisz, co te takiego robi豉m, 瞠 si nie udawa i jak to zrobi豉m, 瞠 ostatecznie wyszed dobry. Pisa豉m ju, 瞠 dopiero ucz si piec? No. I w taki w豉郾ie spos鏏 ucz si na w豉snych b喚dach. Mo瞠 komu uda si czego nauczy na moich b喚dach i ju nie b璠zie musia pope軟ia w豉snych.

Tort jest lekki i chyba oryginalny - ja nigdy dot康 nie jad豉m niczego, co 陰czy這by ze sob mak i bia陰 czekolad. A pasuj do siebie bardzo dobrze. A wi璚: tort jest lekki. I delikatny w smaku. Idealnie nas帷zony ponczem: wilgotny, ale nie mokry. Aromat rumu podkre郵a smak ca這軼i, ale nie dominuje. Chowa si gdzie na dalszym planie tak, 瞠 w豉軼iwie trudno go rozpozna, chocia jest wyczuwalny. Krem rozp造wa si w ustach.

Marzy豉 mi si 郾ie積obia豉 dekoracja tego tortu: jakie rozetki, gwiazdki z kremu, ozdobione kilkoma srebrnymi kuleczkami. Okaza這 si, 瞠 ten krem niezbyt si nadaje do robienia takich dekoracji. Chocia ma g豉dk struktur, trudno mi by這 tak wyg豉dzi powierzchni tortu i ozdobi j rozetkami, 瞠by wygl康a這 to 豉dnie. Krem uk豉da si jako inaczej, ni chcia豉m i uparcie nadawa tortowi niechlujny, ba豉ganiarski wygl康. Ostatecznie si podda豉m, wyg豉dzi豉m krem tak, jak umia豉m najlepiej i posypa豉m tort r騜owymi serduszkami. Ale mam ju pomys na to, jak mo積a by zrealizowa m鎩 pierwotny zamys: ubi dodatkowo sam 鄉ietank, ewentualnie 鄉ietank z cukrem. Cienk warstw takiej 鄉ietanki dodatkowo ob這篡 tort i wyg豉dzi powierzchni, z reszty zrobi rozetki. Dekoracje z bitej 鄉ietany na pewno b璠 dobrze wygl康a.

Tort makowy z kremem z bia貫j czekolady

Poniewa osobom, kt鏎e potrafi piec, na pewno wystarczy przepis bez dodatkowych rozwlek造ch opis闚, podaj go od razu. A je郵i kto, tak jak ja, jeszcze si uczy, mo瞠 przeczyta histori moich nieudanych pr鏏, kt鏎 znajdzie zaraz za przepisem.

CIASTO:

  • 5 jajek,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 造磬i mielonych migda堯w,
  • 12 dag m彗i pszennej,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 1 p豉ska 造磬a proszku do pieczenia,
  • 20 dag maku (suchego, nie trzeba mieli).

PONCZ:

  • p馧 szklanki wody,
  • 3 造磬i rumu.

KREM:

  • 30 dag bia貫j czekolady,
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki.

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier puder, nast瘼nie 鄴速ka. Migda造 wymiesza z m彗ami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli po陰czy z mas jajeczn, wymiesza delikatnie.

Tortownic o 鈔ednicy 23 cm wysmarowa mas貫m, wysypa bu趾 tart, wla do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 蚓 przez oko這 45 minut, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy. Wystudzi, przekroi wzd逝 dwa razy.

Zrobi poncz: zimn, przegotowan wod wymiesza z rumem, odstawi.

Czekolad przeznaczon na krem rozpu軼i w k徙ieli wodnej, wystudzi. 妃ietan krem闚k ubi na sztywno. Powoli wlewa och這dzon bia陰 czekolad, dalej ubija.

Na tortownicy u這篡 pierwszy blat, nas帷zy ponczem. Na blacie rozsmarowa ⅓ kremu. Przykry drugim blatem, nas帷zy ponczem, posmarowa kolejn ⅓ kremu. Przykry ostatnim blatem, nas帷zy ponczem, udekorowa kremem boki i wierzch tortu. Sch這dzi. Dowolnie udekorowa. Tort mo積a przygotowa dzie wcze郾iej.

Ten krem jest chyba do嗆 trudny dla pocz徠kuj帷ych. Wnioskuj to z liczby znajduj帷ych si pod 廝鏚這wym przepisem komentarzy, kt鏎e og豉szaj, 瞠 co posz這 nie tak. Dlatego te mam nadziej, 瞠 m鎩 opis pora瞠k komu si przyda i pomo瞠 przy robieniu kremu. Pomo瞠 znale潭 przyczyn ewentualnego niepowodzenia i j wyeliminowa.

Zepsu豉m krem kilka razy, zanim si uda這 go zrobi. Nie do wiary, 瞠 by豉m taka wytrwa豉, 瞠 pr鏏owa豉m dalej. Na pewno zach璚i這 mnie to, 瞠 skoro autorka bloga "Moje wypieki" poleca ten przepis, to na pewno jest on dobry. Uszczeg馧owi: upar豉m si, 瞠by krem zrobi ze 鄉ietanki (p造nnej). Na pewno da si go te zrobi ze 鄉ietany (g瘰tej). I by mo瞠 jest to nawet 豉wiejsze. Ale ze 鄉ietanki wychodzi troch bardziej delikatny i tak mi bardziej pasowa這.

Przy pierwszym podej軼iu krem mi si zwarzy. Sch這dzi豉m 鄉ietank jak zwykle, da豉 si ubi bez problem闚. Zacz窸am wlewa do niej czekolad i ubija. Zwarzy豉 si. Wniosek, do kt鏎ego dosz豉m: nale篡 鄉ietank sch這dzi najbardziej, jak si da (w moim przypadku oznacza to sch這dzenie jej bardziej, ni to zwykle robi豉m). Nawet, je郵i taka nie do ko鎍a sch這dzona sama w sobie si ubije, w po陰czeniu z lekko ciep陰 czekolad jej temperatura si podniesie i przy dalszym ubijaniu spowoduje rozwarstwienie si kremu.

Drugie podej軼ie da這 w rezultacie krem z grudkami. P造nna czekolada w zetkni璚iu z lodowat 鄉ietank zd捫y豉 lekko zastygn望, zanim zosta豉 wmiksowana w krem i pozosta豉 w nim w postaci malutkich kawa趾闚. Wyja郾ienie: wla豉m za du穎 czekolady na raz, robi帷 przerw w miksowaniu, zamiast zrobi dok豉dnie tak, jak w przepisie, czyli miksowa bez przerwy. Musz jednak doda, 瞠 smakowi kremu to ani troch nie zaszkodzi這, a grudki nie by造 wyczuwalne. Tylko widoczne.

Podej軼ie trzecie. Nie wiedz帷, czy problem z grudkami si nie powt鏎zy, postanowi豉m rozcie鎍zy roztopion czekolad ma陰 ilo軼i 鄉ietanki, 瞠by by豉 mniej sk這nna do zastygania. Nie uda這 si. Ma豉 ilo嗆 鄉ietanki dodana do roztopionej czekolady powodowa豉 jej warzenie si, i to zar闚no wtedy, kiedy oba sk豉dniki by造 ciep貫, jak i wtedy, kiedy by造 sch這dzone. To bardzo dziwne, ale okazuje si, 瞠 o ile bia陰 czekolad da si rozpu軼i w wi瘯szej ilo軼i mleka (tak, jak w poprzednim przepisie na tort), to niewielkiej ilo軼i nie da si z bia陰 czekolad wymiesza.

Kiedy w ko鎍u krem wyszed tak, jak trzeba, nie mog豉m zrozumie, dlaczego tak d逝go mi si to nie udawa這. Ostatecznie nie ma w tym niczego trudnego - wystarczy post瘼owa dok豉dnie tak, jak jest to opisane w przepisie, czyli dobrze sch這dzi 鄉ietank, a roztopion i sch這dzon czekolad wlewa do niej powoli, miksuj帷 na bie膨co. I nie trzeba kombinowa z rozcie鎍zaniem czekolady. (Dygresja: taki krem da si zrobi r闚nie mieszaj帷 roztopion czekolad z ca陰 鄉ietank, ch這dz帷, a nast瘼nie ubijaj帷 ca這嗆. Tego nie pr鏏owa豉m. Chcia豉m zrobi to tak, tak m闚i przepis, bo przecie skoro da si to tak zrobi, mnie r闚nie musia這 si uda.)

Niez豉 konkluzja: po tylu nieudanych pr鏏ach doj嗆 do wniosku, 瞠 nale瘸這 po prostu post瘼owa wed逝g przepisu. Tyle tylko, 瞠 trzeba post瘼owa dok豉dnie wed逝g przepisu.

Przy okazji musz powiedzie, 瞠 czekolada Milka bardzo dobrze nadaje si to rozpuszczania. Rozp造wa si szybko i jest fantastycznie aksamitna, bez grudek. Ch這dzona, przy zadziwiaj帷o niskich temperaturach pozostaje p造nna. Skoro ju o tym mowa, u篡豉m 鄉ietanki 36% firmy υwicz.

http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady.html

鈔oda, 10 marca 2010, poecile
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/11 18:54:35
奸iczny torcik, Ja te go ju piek豉m i mia豉m podobne problemy z mas :)
-
2010/03/11 19:16:07
I co, i co? :) Te pr鏏owa豉 do skutku czy u篡豉 takiego nie do ko鎍a udanego kremu?
-
2010/03/11 19:19:30
cudny ten tort
bo makowy, a mak lubi bardzo..
-
Go嗆: , dynamic-78-8-48-57.ssp.dialog.net.pl
2010/04/02 19:27:53
Dziekuje za torcik...jest pyszny....Wlasnie go pieke juz drugi raz....Tym razem tylko z bita smietana.....Tez bedzie pyszny.....Pozdrawiam
-
Go嗆: , ip-109-91-129-236.unitymediagroup.de
2011/03/13 10:52:09
czekolade trzeba ugotowac ze smietana.Zostawic na noc.Potem ubic!
-
Go嗆: Dy鄂a, user-46-112-62-96.play-internet.pl
2012/01/24 12:08:13
Czekolad nale篡 rozpu軼i z czekolad podgrzewaj帷 razem, ale nie dopuszczaj望 do zagotowania, zostawi na noc w lod闚ce i potem dopiero ubi. WYchodzi bez problemu!
-
Go嗆: Dy鄂a, user-46-112-62-96.play-internet.pl
2012/01/24 12:09:38
b陰d w opisie :) oczywi嗆ie chodzi這 mi o rozpuszczenie czekolady podgrzewaj帷 razem ze 鄉ietank :)
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS