Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka serowe

Ciastka serowe

安ietna przek御ka dla tych, kt鏎zy doceniaj nie tylko s這dycze, ale te s這ne smaki. Jak podano w przepisie, ciastka nadaj si na dodatek do piwa lub wina. My郵, 瞠 bardzo dobrze te sprawdz si podane do zupy-kremu. Zrobi豉m je z cheddarem i dla mnie to jest idea. Smak jest w豉郾ie taki, jakiego oczekuje si od serowych ciastek. Kminku nie lubi, wi璚 go nie doda豉m, ale ciastkom zdecydowanie niczego nie brakowa這. S mocno, tre軼iwie serowe. Raczej t逝ste, ale przez t t逝sto嗆 - paradoksalnie - lekkie, bo podczas pieczenia troch si rozwarstwiaj, przypominaj帷 w tym ciasto francuskie. Najlepiej smakuj w ten sam dzie, kiedy zosta造 upieczone.

Kiedy u這篡豉m ciastka na blasze, wyda造 mi si dopomina o jak捷 kropk nad i, wi璚 posypa豉m ka盥e z nich malutk szczypt ostrej papryki.

  • 125 g m彗i,
  • 150-160 g sera cheddar, tyl篡ckiego lub innego, do嗆 mi瘯kiego,
  • 100 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • ok. ⅓ 造瞠czki soli,
  • ⅓ 造瞠czki s這dkiej papryki,
  • opcjonalnie: 1 造瞠czka kminku w ziarenkach.

M彗, posiekane mas這 i starty ser wymiesza, doda 鄴速ko i przyprawy, zagnie嗆 i wyrobi g豉dkie ciasto. Uformowa kul, przykry i w這篡 na godzin do lod闚ki. Nast瘼nie wa趾owa i wykrawa prostok徠ne paluszki lub formowa r瘯ami okr庵貫 ciastka. U這篡 na blaszce wy這穎nej papierem, posmarowa bia趾iem i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 蚓.

S dobre jako przek御ka do piwa lub bia貫go wina.

Ciastka serowe

Pr鏏uj帷 odszuka stron internetow, z kt鏎ej mam ten przepis, natrafi豉m na 郵ad strony, kt鏎a ju nie istnieje, wi璚 te ju nie podaj, jaki by jej adres.

poniedzia貫k, 26 kwietnia 2010, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gin86
2010/04/26 21:51:31
Robi豉m kiedy podobne - z 鄴速ym serem w豉郾ie, posypywa豉m je papryk i kminkiem (lubi bardzo). Wysz造 rewelacyjne, znikn窸y raz dwa :)
-
ugotujmy
2010/04/27 11:40:24
pyszne do chrupania
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS