Blog > Komentarze do wpisu

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Zup w ten spos鏏 podan jad豉m w jednej z krakowskich restauracji i spodoba豉 mi si. Wygl康a這 to tak ciekawie, 瞠 od razu zacz窸am my郵e nad tym, jak zrealizowa taki spos鏏 podania w warunkach domowych.

Te dwa smaki bardzo dobrze si ze sob komponuj: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - 豉godna, s這dkawa. B璠 jednak smakowa造 dobrze nie tylko w zestawie - ka盥a z osobna r闚nie jest pyszna.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Pomidorowa zupa:

  • 800 g pomidor闚 z puszki,
  • 2 cebule,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • bazylia,
  • s這dka papryka,
  • ostra papryka,
  • s鏊,
  • 鄉ietana 18%.

W garnku zeszkli posiekan cebul. Doda bazyli, potem czosnek i jeszcze przez chwil dusi. Doda pomidory, doprawi sol i pieprzem i gotowa przez ok. 20 minut. Zmiksowa, potem doprawi papryk. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Groszkowa zupa:

  • 450 g mro穎nego groszku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 niewielka marchewka,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • estragon,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • 鄉ietana 18%.

Cebul posieka, ziemniaki i marchewk pokroi w drobn kostk. Dusi w garnku na oleju, a cebula si zeszkli. Doda zio豉 i dusi jeszcze przez chwil. Wrzuci groszek i zala tak ilo軼i wody, 瞠by przykry豉 warzywa. Posoli. Doprowadzi do wrzenia i gotowa, a warzywa b璠 mi瘯kie. Zmiksowa, doprawi sol i pieprzem. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Obie zupy wychodz do嗆 g瘰te - w ten spos鏏 豉twiej jest na這篡 je na talerz tak, 瞠by si nie wymiesza造 (przyznaj, 瞠 w restauracji by造 bardziej p造nne). Na這篡豉m je, korzystaj帷 z przegr鏚ki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowa豉m j tak, 瞠by jak najmniej zupy by這 w stanie przedosta si na drug stron talerza. Nast瘼nie narysowa豉m granic za pomoc 鄉ietany, r瘯awa cukierniczego i tylki zako鎍zonej okr庵造m otworem (mo積a zamiast tego nape軟i 鄉ietan foliowy woreczek i odci望 r鏬, uwa瘸j帷, 瞠by zrobi bardzo ma造 otw鏎). Na koniec zrobi豉m wyka豉czk wzorki na 鄉ietanie.

Do zupy mo積a poda malutkie grzanki do posypania. Mog poda spos鏏, w jaki ja takie grzanki robi:

  • bu趾a (najlepiej lekko czerstwa),
  • mas這,
  • zio豉 prowansalskie,
  • suszona natka pietruszki,
  • s鏊.

Pokroi bu趾 w kosteczk. Na patelni, na ma造m ogniu roztopi mas這. Wrzuci bu趾, posypa zio豉mi. Wymiesza, 瞠by obtoczy kawa趾i bu趾i w ma郵e i przyprawach. Od czasu do czasu mieszaj帷, grza na ma造m ogniu, 瞠by grzanki sta造 si chrupkie, ale nie mocno spieczone. Mo積a doprawi do smaku ma陰 ilo軼i soli.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24285
http://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com/2009/09/zupa-groszkowa.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_groszkowa,,-3462225,9495.html

wtorek, 27 lipca 2010, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
justmydelicious
2010/07/27 12:15:10
super, ja robi豉m tak z papryk i te 鈍ietnie wysz豉, ale wci捫 czeka na swoj kolej na blogu :)
-
ciastella
2010/07/27 13:15:57
郵icznie wygl康a;D 鈍ietny pomys!
-
majanaboxing
2010/07/27 16:44:03
Wygl康a wr璚z fantastycznie!
-
2010/07/27 18:29:58
Wow :) Mistrzostwo 鈍iata :)
-
panna_malwinna
2010/07/27 18:34:44
niesamowicie wygl康a!! nic tylko si璕a po 造磬
-
poecile
2010/07/27 19:21:23
Dzi瘯uj za tak entuzjastyczne komentarze! Bardzo si z nich ciesz!
-
wedelka
2010/07/27 19:42:55
Wow! Super pomys i efektowne wykonanie :) Bardzo mi si podoba :)
-
skoraczek
2010/07/27 20:33:47
Jaki 鈍ietny pomys na podanie tej zupki - wygl康a prze郵icznie :-)
-
ugotujmy
2010/07/29 10:42:55
cudnie podana!

豉dnie tu, b璠 przychodzic cz窷ciej
-
2010/07/31 12:03:14
Wow, wow, wow! Fantastycznie wygl康a!
Chcia豉m Ci zaprosic do konkursu, kt鏎y zorganizowa豉m na swoim blogu dla kreatywnych i pomys這wych blogger闚 :) Mo積a wygrac super gad瞠ty i kosz smakowito軼i. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

gotowaniecieszy.blox.pl/html

Pozdrawiam i zapraszam do wsp鏊nej zabawy :)

-
Go嗆: anka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/06 12:39:00
zupa 豉dnie wyglada lecz jest strasznie niedobra, fuuuuuuuuuuj
-
poecile
2010/09/06 20:17:36
Anka: Przykro mi, 瞠 zupa Ci nie smakowa豉. Dzi瘯uj, 瞠 zostawi豉 komentarz - mo瞠 jednak potrafisz napisa, co konkretnie Ci si nie podoba這? Takie uwagi mog by przydatne dla innych. A mo瞠 mog doradzi, mo瞠 doda豉 za du穎 albo za ma這 przypraw?
-
zjedz_mnie
2010/09/14 09:16:22
Fantastycznie wygl康a. na bank niejednego niejadka by skusi豉 ;]
-
bijana
2010/10/31 17:00:00
Mistrzowskie wykonanie! podziwiam ,chyba nie potrafilabym tak tego przygotowac...
-
poecile
2010/10/31 17:06:03
bijana: To nie by這 takie trudne, naprawd. Spos鏏 nak豉dania na talerz opisa豉m. Zapewniam, 瞠 jeszcze nie jestem w tym mistrzem - zupa wygl康a dobrze, ale kuchnia po jej przygotowaniu nie wygl康a豉 zbyt pi瘯nie. :)
-
Go嗆: zupusia, *.32-151.iol.it
2010/12/01 14:48:48
Pracowalam kiedys w tej krakowskiej restauracji :) Zdradze sekret: kucharze leja zupy jednoczesnie z obu stron aby uzyskac ten efekt 2 kolorow :) Pyszna zupa!
-
poecile
2010/12/01 20:30:38
zupusia: To jest bardzo ciekawa informacja! :) Ale - jak to? Lej z obu stron i nie potrzebuj 瘸dnej przegr鏚ki? I potrafi zrobi granic mi璠zy kolorami o takim 豉dnym kszta販ie?

Co do tego, 瞠 zupa jest pyszna, to nie wiem, czy chwalisz moj, czy restauracyjn. :) Ta w restauracji z pewno軼i by豉 pyszna. Ja oczywi軼ie nie znam na ni przepisu; moja smakuje inaczej, ale te jest bardzo dobra.
-
Go嗆: babajagga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/12 22:22:47
Hej chcia豉m zapyta bo nie jestem pewna. Ty te zupki robisz bez 瘸dnego bulionu czy czego takiego? I chcia豉m zapyta czy je郵i mi wyjd zbyt rzadkie to mog je zag窷ci m彗?

Na talerzu wygl康a smakowicie :)
-
poecile
2011/07/25 16:15:01
babajagga:
Przepraszam za zw這k z odpowiedzi; by豉m na urlopie.
Tak, te zupy s bez bulionu i moim zdaniem niczego im nie brakuje. Chocia nic nie stoi na przeszkodzie, 瞠by zamiast wody (w zupie groszkowej) zastosowa bulion, je郵i si woli.
Oczywi軼ie mo積a zag窷ci m彗, ale prawdopodobnie nie b璠zie takiej potrzeby - obie zupy wychodz bardzo g瘰te.
-
Go嗆: mi., 78.250.30.*
2011/08/10 18:22:45
dzi瘯uj za inspiracj! zrobi豉m dzi dwukolorow zup, pyszna!
-
Go嗆: Yanka, *.ghnet.pl
2012/02/28 12:52:47
Zupa wygl康a pi瘯nie. Jestem fanem zup i bardzo lubi kiedy nie tylko smakuj ale i wygl康aj 豉dnie wiec pewnie w najbli窺zych dniach wypr鏏uje Tw鎩 przepis. W og鏊e bardzo podoba mi si Tw鎩 kulinarny blog.
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS