Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowy tort panna cotta

Jest to przepis bez jajek, bez krowiego mleka i bez glutenu.

Kiedy ma si w rodzinie kogo, kto nie mo瞠 je嗆 jajek, mleka albo m彗i pszennej, przygotowanie ciasta staje si problemem, bo brakuj帷y sk豉dnik trzeba zast徙i innym o mo磧iwie podobnych w豉軼iwo軼iach. A co, je郵i nale篡 wykluczy wszystkie te sk豉dniki jednocze郾ie? Upieczenie zwyk貫go tortu, sk豉daj帷ego si z warstw biszkoptu przek豉danego kremem jest niemo磧iwe. Ten deser, chocia upieczony w tortownicy, przypomina raczej tart: jest to mleczno-truskawkowa masa na kruchym spodzie. Mleczn mas stanowi panna cotta, czyli w這ski deser (tradycyjnie powstaje on z krowiego mleka, ale z mleka kokosowego r闚nie da si go zrobi).

Kokosowy tort panna cotta

Musz uprzedzi, 瞠 u篡te kukurydziane ciasto nie jest tak przyjemne w obr鏏ce, jak kruche ciasto z m彗i pszennej. Z ca陰 pewno軼i nie da si go rozwa趾owa - trzeba wylepi nim tortownic r璚znie. Po upieczeniu natomiast kruszy si niemi這siernie i nale篡 na nie uwa瘸 (ale tylko dop鏦i masa nie zostanie wylana i ca趾owicie nie zastygnie; potem ju nic mu si nie stanie). C騜, dietetyczne pieczenie wymaga po鈍i璚e.

W smaku natomiast ciasto jest bardzo dobre. Je郵i komu mia這by si wydawa, 瞠 jest ono tylko namiastk "prawdziwego", pszennego ciasta, myli豚y si. Ma wyrazisty smak, kt鏎y bardzo dobrze pasuje do panny cotty. Dodatek orzech闚 wzbogaca smak ca貫go deseru. Smakuje on nie tylko tym, kt鏎zy z racji bycia na bezmlecznej czy bezglutenowej diecie odzwyczaili si od smaku zwyk造ch ciast - doceniaj go wszyscy.

Inspiracj do stworzenia tego przepisu by deser, wygl康aj帷y mniej wi璚ej tak samo, ale zawieraj帷y wszystkie te zakazane rzeczy, kt鏎ych nie zawiera m鎩 deser. Mo積a wi璚 te przepisy ze sob skrzy穎wa: u篡 ciasta z m彗i pszennej i masy z kokosowego mleka albo ciasta z m彗i kukurydzianej, ale masy - z mleka krowiego. Prosz tylko zwr鏂i uwag, 瞠 m鎩 tort jest wy窺zy, ni tamten. M鎩 powsta z 1,5 litra 鄉ietanki, a tamten - z 1 litra, co nale篡 uwzgl璠ni przy ewentualnym krzy穎waniu przepis闚. 疾by jeszcze bardziej skomplikowa spraw i utrudni decyzj, dodam, 瞠 jest mo磧iwe zrobienie pszennego ciasta bez jajka - wystarczy zast徙i je dwiema albo trzema 造磬ami wody. Brak jajka sprawi, 瞠 ciasto b璠zie bardziej kruche - mnie nie uda這 si takiego rozwa趾owa; wylepi豉m nim tortownic po kawa趾u.

Kokosowy tort panna cotta

Wyja郾i, na czym polega problem z ciastem kukurydzianym. Nie mo積a go tak po prostu wstawi do piekarnika, bo zmi瘯nie i sp造nie ze 軼ianek tortownicy. Nie mo積a te wy這篡 tortownicy papierem do pieczenia i nasypa grochu dla obci捫enia, jak to si czasem robi z kruchym ciastem, bo ci篹ar grochu sprawi, 瞠 ciasto u這穎ne w tortownicy rozejdzie si na boki, zdeformuje si. M闚i豉m, 瞠 to nie jest 豉twe! Po paru pr鏏ach znalaz豉m skuteczne rozwi您anie: po tym, jak tortownica zostanie wylepiona ciastem, a ciasto zmro穎ne, trzeba je wy這篡 foli aluminiow - tak, 瞠by jak naj軼i郵ej przylega豉 do ciasta. W czasie pieczenia ciasto przyklei si do folii i nie b璠zie 豉two j odklei, ale tak ma by. Inaczej nie potrafi tego zrobi. Po zdj璚iu folii i potem jeszcze pod koniec pieczenia, zanim ciasto zastygnie, mo積a wyg豉dzi jego powierzchni 造磬 albo 這patk.

Pann cott mo積a zrobi z mleka kokosowego, jednak w oryginale robi si j ze 鄉ietanki. Dlatego te z mleka kokosowego r闚nie mo積a wydzieli co, co mo積a nazwa 鄉ietank. Je郵i mleko sch這dzi si w lod闚ce, t逝sta cz窷 zastyga i mo積a j 豉two oddzieli od reszty. Pod podgrzaniu staje si oczywi軼ie znowu p造nna.

26 cm 鈔ednicy:

CIASTO:

  • 300 g m彗i kukurydzianej,
  • 60 g zmielonych orzech闚 w這skich,
  • 100 g cukru,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 200 g mas豉.

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 550 g truskawek,
  • 55 g cukru,
  • 18 g 瞠latyny.

PANNA COTTA:

  • 1,5 l mleka kokosowego (lub 鄉ietanki kokosowej, oddzielonej od mleka),
  • 200 g cukru,
  • 5 造瞠czek ekstraktu waniliowego,
  • 45 g 瞠latyny.

MASA TRUSKAWKOWA DO OZDOBY:

  • 150 g truskawek,
  • 15 g cukru,
  • 5 g 瞠latyny.
  1. Zagnie嗆 ciasto, wylepi nim tortownic i wstawi na godzin do zamra瘸rki. Po tym czasie piec przez 25 minut w temperaturze 180 蚓 (wy這篡 foli aluminiow i piec przez 15 minut, a nast瘼nie usun望 foli i piec jeszcze przez 10 minut, a si zrumieni). Ciasto tu po upieczeniu bardzo si kruszy, ale po ostudzeniu t篹eje. Nie wyjmowa z tortownicy.
  2. Zmiksowa truskawki z cukrem, 瞠latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie, wymiesza z truskawkami. Mas wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla na upieczony sp鏚. Wstawi do lod闚ki, 瞠by ca趾owicie st篹a豉.
  3. Podgrza mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem waniliowym (ale nie zagotowa), lekko ostudzi. 疾latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie i wymiesza z mlekiem. Wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla do tortownicy i ponownie wstawi do lod闚ki.
  4. Zmiksowa truskawki z cukrem, wymiesza z rozpuszczon w ciep貫j wodzie 瞠latyn. Wstawi mas do lod闚ki i gdy zacznie t篹e, ozdobi jej kleksami wierzch tortu. Mo積a r闚nie wyla j do naczynia o p豉skim dnie, wy這穎nego przezroczyst foli, a kiedy ca趾owicie st篹eje, wykrawa z niej dowolne kszta速y i ozdobi wierzch tortu.
  5. Wyj望 z tortownicy po ca趾owitym st篹eniu mlecznej masy.


http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/05/tort-panna-cotta-na-urodziny-ukasza.html
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=1132#1132

wtorek, 20 lipca 2010, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
cukrowawrozka
2010/07/20 12:30:30
wygl康a przecudnie. I taki r闚niute鎥i!
-
justmydelicious
2010/07/20 17:27:30
wygl康a zjawiskowo!
-
Go嗆: pysznakasiula, *.w86-200.abo.wanadoo.fr
2010/07/20 17:46:48
Naleza ci sie wielkie brawa za to arcydzielo, bez podstawowych skladnikow w dodatku. Aby tak dalej.
-
agnieszka-znad-atlantyku
2010/07/26 14:49:50
Ciesz si, 瞠 przepis z mojego blogu Ci zainspirowa. A nie do wiary, 瞠 mo積a by這 go z powodzeniem tak dramatycznie zmodyfikowa. Pozdrawiam serdecznie i gratuluj pi瘯nie si prezentuj帷ego udanego deseru.
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS