Blog > Komentarze do wpisu

Pepparkakor 2011

Prezentuj moje tegoroczne ozdoby na choink, by mo瞠 b璠 dla kogo inspiracj. Pierniczki zosta造 upieczone z przepisu na szwedzkie pepparkakor, przepis i zesz這roczne moje dzie豉 s tutaj.

Tym razem zdecydowa豉m si na bia這-turkusow kolorystyk; witra篡ki s z mi皻owych landrynek. 疾by zrobi takie witra篡ki, nale篡 pokruszy landrynki i po wykrojeniu pierniczk闚 wype軟i landrynkami wyci皻e otwory. Nale篡 u篡 papieru do pieczenia. Te ozdoby piek豉m w ni窺zej temperaturze, ni podaje przepis, ale za to d逝瞠j, 瞠by landrynki zd捫y造 si rozp造n望. Ustawi豉m temperatur na 150 蚓 i wstawi豉m pierniczki do piekarnika na 11 minut. Oczywi軼ie ten czas mo瞠 si r騜ni w zale積o軼i od piekarnika, dlatego dobieraj帷 czas pieczenia, nale篡 zwraca uwag na to, kiedy pierniczki zaczynaj si rumieni na brzegach - od tego momentu niewiele im trzeba, 瞠by si przesadnie spiek造, a wi璚 nale篡 je wyj望. Tu po wyj璚iu z piekarnika landrynki s p造nne, nale篡 pozwoli im zastygn望, a nast瘼nie ostro積ie odklei od papieru.

Je郵i pierniczki z witra篡kami b璠 przez jaki czas przechowywane, a nie powieszone, warto prze這篡 je papierem do pieczenia, 瞠by si ze sob nie poskleja造. Warto r闚nie trzyma je w szczelnym pojemniku. Landrynki 豉pi wilgo z powietrza, dlatego po pewnym czasie witra篡ki staj si lepkie, a potem - mog zupe軟ie si rozp造n望. Moje pierniczki po tygodniu wiszenia na choince maj lekkie zacieki z witra篡k闚 - na szcz窷cie tylko z ty逝; z przodu s nienaruszone. S to dekoracje, kt鏎e raczej nie b璠 s逝篡 d逝瞠j ni przez jeden sezon 鈍i徠eczny. Mnie to nie przeszkadza - w przysz造m roku b璠 mia豉 pow鏚, 瞠by na nowo czerpa przyjemno嗆 z pieczenia i dekorowania.

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

sobota, 31 grudnia 2011, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go嗆: kasia b., *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/08 22:25:00
genialne ;)
-
Go嗆: malinywkuchni.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2012/06/05 21:08:21
S bo-skie!!! Co roku stroj choink wprowadzaj帷 elementy zmieniaj帷e si - pomara鎍ze, laski cynamonu, szyszki... wiem co zmieni w tym roku :) Wr鏂 t po przepis przed Gwiazdk
-
Go嗆: malinywkuchni.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2012/06/05 21:14:00
Ach tylko ma貫 pytanko dotycz帷e pere貫k, czym je Pani przykleja豉 do pierniczka? Wystarczy woda z cukrem pudrem?
-
poecile
2012/06/05 21:59:36
malinywkuchni.blogspot.com:
Ciesz si, 瞠 si podobaj. :)
Na tych piernikach nie ma pere貫k; to s kropeczki z lukru.
-
Go嗆: lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/24 23:29:11
Witam! Uwa瘸m, 瞠 Tw鎩 blog zas逝guje na nominacj do zabawy Liebster Blog, zapraszam do odpowiedzi na moje pytania i dalsze przekazanie zabawy! Pozdrawiam i gratuluj bloga. 玆CZ SUKCES紟!
-
poecile
2012/12/03 23:24:51
lucyna:
Przepraszam, nie wezm udzia逝 w zabawie.
Ale dzi瘯uj, to bardzo mi貫!
-
Go嗆: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/10 18:43:47
Witaj,

przepi瘯ne te Twoje pierniki!! Czym dekorowa豉, 瞠 tak precyzyjnie te wszystkie lukrowe wzorki Ci wysz造?

Pozdrawiam
-
poecile
2012/12/10 21:03:18
Kasia:
U篡豉m r瘯awa cukierniczego, tylki i adaptera firmy Wilton. Mo積a kupi w obu sklepach wymienionych pod nag堯wkiem "Linki" po lewej stronie na moim blogu. R瘯aw cukierniczy w rozmiarze 8 cali, tylka z okr庵造m otworem numer 2.
-
Go嗆: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/11 09:43:27
Dzi瘯i:)
lukier sama robi豉 czy jaki gotowy?
-
poecile
2012/12/11 11:13:35
Kasia:
Lukier sama, z bia趾a i cukru pudru. 圭i郵e bior帷, z pasteryzowanego bia趾a w proszku.
-
Go嗆: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/11 16:58:17
Czy du篡m nietaktem by這by je郵i poprosi豉bym o przepis?:) Chcia豉bym pierwszy raz w tym roku zrobi pierniczki z moim dzieckiem a dotychczasowe pr鏏y zrobienia lukru by造 marne:(
-
poecile
2012/12/11 17:13:16
Kasia:
Kierowa豉m si tymi radami: namiotle.pl/3596/jak-zrobic-lukier/
-
Go嗆: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/11 22:19:48
Wielkie dzi瘯i. Niestety bia趾o pasteryzowanie niedost瘼ne jest w tortowni:(
-
poecile
2012/12/11 23:14:53
Kasia:
Wiem, w tym roku zamawia豉m tutaj. Ale widz, 瞠 teraz te ju niedost瘼ne...
Mo積a te po prostu sparzy jajko przed rozbiciem - zala wrz徠kiem i trzyma w nim przez p馧 minuty. Z mojego do鈍iadczenia wynika, 瞠 to maksymalny czas, bo bia趾o zaczyna si ju potem 軼ina.

W jakim mie軼ie mieszkasz?
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS