Blog > Komentarze do wpisu

Warzywa z kaszą jaglaną

Warzywa z kaszą jaglaną

To jest pyszne, słowo daję. Zastanawiam się, co sprawia, że smakuje tak dobrze i myślę, że sekretem jest połączenie aromatycznych smaków oleju kokosowego i czosnku. Wydają się do siebie nie pasować? A jednak smakują razem bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy koniecznie trzeba użyć oleju kokosowego, to odpowiadam: nie trzeba, oczywiście, ale zdecydowanie polecam. Z użyciem innego oleju to danie będzie bardzo dobre. Z olejem kokosowym - wyjątkowe. Najlepiej użyć oleju nierafinowanego, czyli virgin. Taki jest aromatyczny i ma wyraźny smak. Jeśli na opakowaniu oleju kokosowego jest napisane, że jest bezzapachowy - to znaczy, że jest rafinowany. Jeśli nic na ten temat nie jest napisane, to też oznacza, że jest rafinowany. Olej kokosowy jest teraz łatwo dostępny, ale ten nierafinowany da się kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością.

Wiem, że nie wszyscy przepadają za kaszą jaglaną. Niektórych zniechęca gorzki smak. Jest na to rada: przed ugotowaniem kaszy należy ją przepłukać wrzątkiem. W tym daniu zresztą dominują warzywa, a kaszy jest relatywnie mało, więc naprawdę - nie należy się bać jej charakterystycznego smaku, nawet jeśli ktoś go nie lubi. Będzie Wam smakowało, obiecuję!

Warzywa z kaszą jaglaną

  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • ⅔ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • olej kokosowy,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: zioła.

Kaszę sparzyć: wsypać na sitko i przelać wrzącą wodą. To sprawi, że nie będzie gorzka. Gotować na małym ogniu w 1,5 szklanki wody przez 15 minut.

Cebulę posiekać, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i dusić jeszcze przez chwilę, mieszając. Osobno poddusić na oleju kokosowym cukinię, paprykę i szpinak.

Wymieszać wszystko. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.

niedziela, 07 sierpnia 2016, poecile

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Paula, *.interkar.pl
2016/08/08 10:31:37
Uwielbiam takie połączenia :)
Zakładki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jakości i świetną obsługą:
CSS i skrypty - przydatne przy urządzaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis treści bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS