鈔oda, 28 stycznia 2009

S przepyszne, na razie s to moje ulubione muffinki i mo磧iwe, 瞠 nimi pozostan. Delikatne i wilgotne, bardzo... jogurtowe. Wielk ich zalet jest to, 瞠 mog mie tyle odmian, ile rodzaj闚 jogurtu da si znale潭 w sklepie. Ja zrobi豉m na pocz徠ek muffiny wi郾iowe i gruszkowe.

Nie wyrastaj tak 豉dnie, jak inne. Moje muffinki troch pr鏏owa造 rosn望, ale po wyj璚iu z piekarnika natychmiast oklap造 i sta造 si w豉軼iwie p豉skie. Ich wygl康 nie by wi璚 bardzo atrakcyjny, ale smak w zupe軟o軼i mi to zrekompensowa. A jakie s proste do zrobienia! Opr鏂z stopienia mas豉 nie wymagaj 瘸dnych czynno軼i wst瘼nych. Zdecydowanie zach璚am do wypr鏏owania.

  • 1,5 szklanki m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 400 g jogurtu,
  • 100-120 g margaryny.

Margaryn stopi i ostudzi. W jednej misce po陰czy suche sk豉dniki, w drugiej mokre (je瞠li za g瘰te, nale篡 doda wody, a je郵i za rzadkie - m彗i). Wszystko wymiesza. Piec w 180 蚓 ok. 15-20 min.

Na wierzchu robi si skorupka. Sprawdza patyczkiem. Gor帷e mog sprawia wra瞠nie niedopieczonych na spodzie, ale kiedy ostygn, wida, 瞠 s dobre.

Na zdj璚iu s muffinki jagodowe.

Muffinki jogurtowe

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18995

Tagi: s這dko
17:41, poecile , muffinki
Link Komentarze (6) »
Muffinki z marcepanem
  • 175 g masy marcepanowej,
  • 260 g m彗i,
  • 1 造磬a proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 115 g drobnego cukru,
  • 2 鈔ednie jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 6 造瞠k oleju s這necznikowego lub 85 g roztopionego, och這dzonego mas豉,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z migda堯w (mo積a zast徙i aromatem migda這wym),
  • p豉tki migda堯w - do posypania.

W jednym naczyniu wymiesza sk豉dniki suche ze startym (na tarce o du篡ch oczkach) marcepanem, w drugim naczyniu sk豉dniki mokre. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy i wymiesza tylko do po陰czenia.

Form do muffinek wy這篡 papilotkami, na這篡 do niej ciasto (do ¾ wysoko軼i papilotki). Posypa p豉tkami migda堯w.

Piec oko這 20 minut w temperaturze 200 蚓.

Muffinki z marcepanem

Proponuj posypanie muffinek p豉tkami migda堯w, bo tak by這 w oryginalnym przepisie, ale ja, piek帷 je pierwszy raz, tego nie zrobi豉m - i te by造 bardzo dobre. My郵 za to, 瞠 mo積aby doda im wi璚ej marcepana albo aromatu - chocia na pewno nie jestem obiektywna, wyra瘸j帷 t opini: ja uwielbiam marcepan.

http://mojewypieki.blox.pl/2008/05/Muffinki-z-marcepanem.html

wtorek, 27 stycznia 2009

Rzeczywi軼ie s bardzo karmelowe. BARDZO s這dkie. Ja lubi s這dycze, ale nawet mnie ta s這dko嗆 troch przyt這czy豉. Nie s康z, 瞠by redukcja ilo軼i cukru wiele zmieni豉 - i tak b璠 s這dkie dzi瘯i bia貫j czekoladzie i karmelowi. I dobrze, bo taka ich natura - nale篡 je po prostu pokocha takimi, jakie s.

Muffinki karmelowe
  • 2 szklanki m彗i,
  • szczypta soli,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki br您owego cukru,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 75 g mas豉,
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 12 malin (opcjonalnie).

POLEWA:

  • 3 造磬i mas豉,
  • 3 造磬i br您owego cukru,
  • 3 造磬i bia貫go cukru,
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki,
  • ½ opakowania cukru waniliowego.
  1. Piekarnik nagrza do 200 蚓. Form muffinkow wysmarowa mas貫m, wysypa tart bu趾.
  2. W misce wymiesza m彗, s鏊, proszek. Doda cukier.
  3. W drugiej misce zmiksowa jajka, mleko, wanili, mas這 i czekolad.
  4. Po陰czy obie masy. Przela do foremek, u這篡 na wierzchu po jednej malinie, lekko wciskaj帷 j do 鈔odka i piec ok. 20 minut.
  5. Wszystkie sk豉dniki polewy podgrzewa w garnuszku tak d逝go, a zacznie g瘰tnie i zrobi si karmel. Posmarowa nim wierzch ostudzonych muffink闚 (mog by lekko ciep貫, ale nie gor帷e).

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7798

Nast瘼nych par przepis闚 na tym blogu na pewno b璠zie dotyczy這 muffinek, jako 瞠 wypr鏏owuj teraz jeden przepis za drugim. Muffinkowanie wci庵a, jest proste i szybkie, a mo磧iwo軼i jest mn鏀two.

Podoba mi si ten przepis, bo muffinki wychodz bardzo estetyczne - 豉dnie wyrastaj, maj wzorcowe, r闚ne czapeczki. Razem z budyniowo-czekoladowym nadzieniem s pyszne, dzi瘯i nadzieniu te na pewno nie b璠 zbyt suche.

Muffinki z budyniow niespodziank

CIASTO:

  • 300 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 造瞠czka sody,
  • szczypta soli,
  • 150 g mas豉 lub margaryny,
  • 160 g cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jajka.

NADZIENIE:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka),
  • 250-300 ml mleka,
  • 12 du篡ch kostek mlecznej czekolady.
  1. Ugotowa budy (powinien by g瘰ty), ostudzi.
  2. Mas這 roztopi i rozpu軼i w nim cukier, ostudzi.
  3. W du瞠j misce zmiesza m彗, proszek do pieczenia, sod i s鏊. W ma貫j misce wymiesza jajka z mlekiem. Do suchych sk豉dnik闚 doda mleko z jajkami i mas這 z cukrem - po陰czy, ale nie miesza d逝go. Ciasto ma by grudkowate.
  4. Foremki nasmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Wlewa ciasto na dno foremek, na wysoko嗆 ok. 1 cm. Nast瘼nie nak豉da 造磬 mas budyniow - podzieli budy tak, 瞠by wykorzysta go do ko鎍a. Na ka盥 porcj ciasta z budyniem nak豉da po jednej du瞠j kostce mlecznej czekolady - je郵i s ma貫 kosteczki, to nak豉da po dwie sztuki. Dalej przykrywa muffinki pozosta造m ciastem - wylewa ciasto tak, 瞠by przykry這 wszystko. Mo積a wlewa ciasto do maksymalnej wysoko軼i foremek.
  5. Piec w temperaturze 180-190 蚓 przez 20-25 minut.

Muffinki z budyniow niespodziank

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21870

niedziela, 25 stycznia 2009

Wczoraj mia豉m moj prywatn muffinkow sobot, chocia formalnie nie bra豉m udzia逝 w blogowej akcji - przecie nie mia豉m bloga. Ale ta sobota zbieg豉 si z zakupieniem przeze mnie - nareszcie! - formy do muffinek. Zacz窸am od muffinek na 郾iadanie. Przepis znalaz豉m na forum cincin.cc, a poniewa bardzo lubi curry, sypne豉m obficie i tak oto powsta造 - muffinki curry.

Muffinki curry

  • 3 cebule dymki (mo積a zast徙i porem),
  • 375 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 造磬a curry,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 175 g szynki,
  • 125 g 鄴速ego sera (np. cheddar),
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g mas豉.

Dymk drobno posieka, podsma篡 do lekkiego zrumienienia. Szynk pokroi w drobne kawa趾i, ser zetrze. Mas這 stopi i ostudzi.

Do miski przesia m彗, doda proszek do pieczenia, curry, s鏊, posypa obficie pieprzem. Doda szynk, ser, dymk, wymiesza. Jajka rozbi z mlekiem, wla wraz z mas貫m do m彗i. Kr鏒ko wymiesza, na這篡 ciasto do formy, piec ok. 20 min w temperaturze 180-200 蚓.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17910

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS