niedziela, 31 stycznia 2010

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

Ten tort jest pyszny, przepyszny. Od pierwszego momentu wiedzia豉m, 瞠 zostanie jednym z moich ulubionych wypiek闚. Wzbudzi zreszt og鏊ny zachwyt. ㄠczy w sobie smaki czekolad: mlecznej, gorzkiej i bia貫j. Pomimo to, 瞠 jest s這dki (i t逝sty – bo 鄉ietana i czekolada, przecie), sprawia wra瞠nie lekkiego. Ma delikatny smak. Te kremy – to w豉軼iwie musy czekoladowe. Krem闚 jest du穎, tak. I tak ma by. Mo積a my郵e o tym torcie jak o kremowym deserze z dodatkiem biszkoptu.

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

Zrobione ze 鄉ietany kremy wysz造 idealnie g瘰te i bardzo przyjemnie si z nimi pracowa這, ale po這w bia貫j masy, t po這w, kt鏎a przeznaczona by豉 na wierzchni warstw, 鈍iadomie zrobi豉m bardziej p造nn – doda豉m do niej niewielk ilo嗆 鄉ietanki (doda豉m j pod koniec, dolewaj帷 po trochu do gotowego kremu, mieszaj帷 i sprawdzaj帷, czy ju osi庵n掖 satysfakcjonuj帷 mnie konsystencj). Chcia豉m, 瞠by troch sp造wa豉 z tortu, co moim zdaniem wygl康a bardzo apetycznie. Mo積a por闚na efekt osi庵ni皻y przeze mnie z wygl康em tortu, ozdobionego wzorcowo g瘰t mas, ogl康aj帷 zdj璚ia do陰czone do przepisu 廝鏚這wego i zdecydowa, kt鏎 wersj si woli. Tamten tort wygl康a na pewno na bardziej uporz康kowany. Co do mojego tortu, przypomina mi wielk babeczk, co mi si podoba.

M鎩 tort jest ma造, zosta upieczony w tortownicy o 鈔ednicy 15 cm. Przepis natomiast jest na tort o 鈔ednicy 26-28 cm:

BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki m彗i pszennej,
  • 1 ½ 造磬i kakao,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia.

BIAx MASA 危IETANKOWA:

  • ½ l 鄉ietany 36%,
  • 30 dag bia貫j czekolady,
  • 90 ml mleka.

KAKAOWA MASA 危IETANKOWA:

  • ½ l 鄉ietany 36%,
  • 20 dag mlecznej czekolady,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 90 ml mleka.

DO DEKORACJI:

  • orzechy laskowe w czekoladzie.

Bia趾a ubi na sztywno, doda cukier i nadal ubija, a cukier b璠zie dok豉dnie wymieszany z bia趾ami. Doda 鄴速ka i ubija jeszcze przez par minut, a masa b璠zie g瘰ta (tak, 瞠 ko鎍闚ki miksera b璠 na niej zostawia造 郵ady). Nast瘼nie doda wymieszane ze sob: m彗, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymiesza 造磬 i wyla ciasto do wysmarowanej t逝szczem du瞠j tortownicy (o 鈔ednicy 26-28 cm). W這篡 do nagrzanego piekarnika i piec oko這 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzi i przekroi na p馧, na dwa blaty.

妃ietana musi by bardzo zimna, ch這dzona w lod闚ce przez co najmniej kilka godzin. Mo積a r闚nie w這篡 j do zamra瘸rki na p馧 godziny. Je郵i b璠zie lekko zmro穎na, nie b璠zie to przeszkadza w jej ubiciu.

Podgrza mleko przeznaczone na bia造 krem, a b璠zie gor帷e, doda po豉man na kawa趾i bia陰 czekolad. Roztopi, podgrzewaj帷 i mieszaj帷, ostudzi do temperatury pokojowej. W osobnym naczyniu podgrza mleko przeznaczone na kakaowy krem, doda po豉mane na kawa趾i mleczn czekolad i gorzk czekolad. Roztopi, podgrzewaj帷 i mieszaj帷, ostudzi do temperatury pokojowej. ½ l 鄉ietany ubi na sztywno i wymiesza 造磬 z roztopion bia陰 czekolad. Pozosta貫 ½ l 鄉ietany ubi na sztywno i wymiesza 造磬 z roztopionymi kakaowymi czekoladami.

Na jedn cz窷 biszkoptu wy這篡 po這w bia貫j masy, a na ni po這篡 drug cz窷 biszkoptu, lekko dociskaj帷. Na biszkopt wy這篡 kakaow mas, a 3-4 造磬ami tej masy posmarowa boki tortu. Na wierzch tortu wy這篡 pozosta陰 bia陰 mas. Ch這dzi w lod闚ce przez co najmniej kilka godzin.

Mo積a r闚nie podzieli nak豉danie krem闚 na etapy, ch這dz帷 tort w lod闚ce po ob這瞠niu go ciemnym kremem i wyk豉daj帷 bia造 krem na wierzch dopiero po sch這dzeniu. Ch這dzenie sprawi, 瞠 kremy st篹ej, a tort b璠zie stabilniejszy i nak豉danie ostatniej warstwy b璠zie 豉twiejsze. Po jej na這瞠niu tort jeszcze wstawi do lod闚ki.

Kr鏒ko przed podaniem tort udekorowa orzechami laskowymi w czekoladzie.

Kiedy po raz pierwszy jad豉m ten tort, by on w wykonaniu mojego szwagra. R騜nica mi璠zy naszymi tortami polega na tym, 瞠 on u篡 鄉ietanki (p造nnej), a ja 鄉ietany (g瘰tej). On ze swojego wypieku nie by zadowolony, oczywi軼ie (bo autor zwykle w swoim dziele widzi jakie wady), a my, degustuj帷y, byli鄉y zachwyceni, oczywi軼ie (bo nikt poza autorem nie zwraca uwagi na drobiazgi). Nie by zadowolony, bo jego kremy wysz造 zbyt p造nne, rozlewa造 si i trudno by這 posk豉da tort, a potem podzieli na porcje. Mnie tort pomimo to bardzo si podoba, a smakowa – 鈍ietnie. Od pierwszego k瘰a zastanawia豉m si, co mi przypomina jego smak. Co takiego ju kiedy jad豉m… Przy drugim kawa趾u przysz這 mi do g這wy, 瞠 tak smakuj s這dycze dla dzieci: jajko-niespodzianka, deser Monte – co w tym rodzaju.

Nauczona jego do鈍iadczeniem, sama u篡豉m g瘰tej 鄉ietany. Nie mia豉m 瘸dnych problem闚 ani ze zrobieniem krem闚, ani z na這瞠niem ich na tort, ale – smak wyszed troch inny! M鎩 tort jest troch mniej s這dki. By mo瞠 to jego zaleta, bo ma bardziej wyrazisty smak. Dzi瘯i temu jest lekko wyczuwalny charakterystyczny posmak gorzkiej czekolady. Ja osobi軼ie wola豉m tamten smak, ale ja lubi s這dkie rzeczy. Kwestia gustu.

Na pewno warto kupi 鄉ietan czy 鄉ietank o zawarto軼i t逝szczu 36%. Te o zawarto軼i t逝szczu 30% da si ubi, ale s mniej trwa貫. Gorzej si trzymaj, po jakim czasie mog podej嗆 wod. Konstrukcja tego tortu opiera si na trwa這軼i 鄉ietany, wi璚 powinna by niezawodna. Poza tym przy 30% istnieje wi瘯sze prawdopodobie雟two, 瞠 鄉ietana si zwarzy. Po komentarzach pod 廝鏚這wym przepisem wida, 瞠 zdarzaj si takie problemy.

Pomimo uwag w tamtych komentarzach wcale jednak nie uwa瘸m, 瞠 przepis jest trudny. Na pewno wa積e jest to, 瞠by 鄉ietana by豉 dobrze sch這dzona – inaczej si nie ubije, tylko zwarzy – zw豉szcza, 瞠 po ubiciu ma zosta wymieszana z czekolad. Czekolada przed wymieszaniem te musi zosta ostudzona, ale wiadomo, 瞠 lodowata by nie mo瞠, bo przestanie by p造nna. Tak wi璚 鄉ietana powinna by tak zimna, jak si tylko da, na granicy zmro瞠nia, 瞠by czekolada nie zdo豉豉 jej za bardzo ogrza. Ze 鄉ietan 36% wszystko posz這 dobrze – i szybko. Wymieszanie sk豉dnik闚 na biszkopt to tylko chwila; po upieczeniu i ostudzeniu ciasta – nast瘼na chwila to rozpuszczenie czekolady i ubicie 鄉ietany. Kremy nie sprawia造 najmniejszych problem闚 i wysz造 idealnie… kremowe. Jeszcze nigdy nie osi庵n窸am takiego efektu tak ma造m nak豉dem si. Nie do wiary, jakie 豉twe jest jego zrobienie. I 瞠 taka prosta dekoracja mo瞠 by taka efektowna.

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

 

Zg這si豉m m鎩 tort do akcji "W Krainie Czar闚"! Uzna豉m, 瞠 bardzo tam pasuje, skoro zosta oceniony jako wygl康aj帷y jak z "Alicji w Krainie Czar闚" (patrz: pierwszy komentarz pod tym wpisem). Akcja co prawda zacz窸a si ju po tym, jak zamie軼i豉m tutaj ten przepis, ale organizatorka uzna豉, 瞠 podoba jej si torcik i pozwoli豉 mi go zg這si. Zg豉szam go wi璚 jako danie, kt鏎e mog這by si znale潭 na podwieczorku u Kapelusznika.

Akcja

 

http://www.smaczny.pl/przepis,wysmienity_i_bardzo_latwy_tort_czekoladowy

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS