niedziela, 09 stycznia 2011

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

To jest nasza ulubiona tarta. Pojawia豉 si u nas w r騜nych wersjach, spo鈔鏚 kt鏎ych wyewoluowa豉 i wygra豉 w豉郾ie ta. Zestaw sk豉dnik闚 mo積a modyfikowa; do charakteru tej tarty pasowa造by te na przyk豉d broku造 czy cukinia. Ta dok豉dnie kompozycja okaza豉 si jednak najlepsza; te sk豉dniki: szpinak, pory i pieczarki idealnie do siebie pasuj. Razem z serem ple郾iowym tworz zestaw, kt鏎emu ju niczego nie brakuje. Jadamy r騜ne tarty, ale do tej wracamy najcz窷ciej.

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

Tarta b璠zie dobrze smakowa豉, je郵i poszczeg鏊ne sk豉dniki: szpinak, pory i pieczarki zostan doprawione do smaku, ale raczej 豉godnie. Nale篡 bra pod uwag, 瞠 na samej g鏎ze tarty zostanie u這穎ny ser ple郾iowy, kt鏎y ma intensywny smak i nada charakter ca這軼i. Mas jajeczno-鄉ietanow r闚nie nale篡 doprawi do smaku, przy czym mo積a doda do嗆 du穎 pieprzu i ga趾i muszkato這wej.

CIASTO:

  • 200 g m彗i,
  • 150 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

MASA:

  • 3 jajka,
  • 8 造瞠k g瘰tej 鄉ietany,
  • ga趾a muszkato這wa,
  • s鏊, pieprz.

FARSZ:

  • 2 pory,
  • 250 g pieczarek,
  • 400 g mro穎nego rozdrobnionego szpinaku,
  • 1 z帳ek czosnku,
  • s鏊,
  • mas這,
  • 100 g niebieskiego sera ple郾iowego.
  1. M彗 przesia, w 鈔odku zrobi wg喚bienie, wbi jajko. Doda ma貫 porcje zimnego mas豉, opr鏀zy sol. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli, wstawi na godzin do lod闚ki.
  2. Pory pokroi na plasterki i zeszkli na ma郵e, doprawiaj帷 sol do smaku. Pieczarki pokroi i dusi na ma郵e, doprawiaj帷 sol do smaku, a odparuje z nich woda. Szpinak rozmrozi na patelni, doda rozgnieciony czosnek i doprawi sol. Dusi na ma郵e, a odparuje z niego woda.
  3. Rozgrza piekarnik do temperatury 180-200 蚓. Ciasto ponownie zagnie嗆 i wylepi nim form do tarty (o 鈔ednicy ok. 30 cm – lub dziewi耩 foremek o 鈔ednicy 10 cm), zrobi wysoki brzeg. Ciasto mo積a ponak逝wa widelcem. Wy這篡 papierem do pieczenia, obci捫y grochem. Piec przez 10 minut, usun望 papier z grochem i ponownie wstawi do piekarnika na 10 minut.
  4. Jajka wymiesza ze 鄉ietan, ga趾 muszkato這w, sol oraz pieprzem.
  5. Na cie軼ie u這篡 warstwami szpinak, pory i pieczarki, a na wierzchu pokrojony na plasterki ser. Zala 鄉ietan z jajkami. W這篡 do pieca na jeszcze ok. 20 min (jajka ze 鄉ietan musz si 軼i望).

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS