czwartek, 26 lutego 2009

Muffinki owsiane

Dzisiaj znowu muffinki; tym razem mo積a je zaliczy do kategorii 郾iadaniowych, bo p豉tki owsiane, rodzynki i jab趾o mocno si ze 郾iadaniem kojarz. I to zdrowym 郾iadaniem. Ale "zdrowy" nie oznacza tutaj "mniej smaczny", bo muffinki s 鈍ietne - jak zwykle mi璚iutkie i wilgotne, a rodzynki i jab趾o dodaj im delikatno軼i. To wszystko uzupe軟ione o smak cynamonu, kt鏎y pachnie ju w czasie pieczenia.

  • ½ szklanki otr帳 owsianych,
  • ½ szklanki b造skawicznych p豉tk闚 owsianych,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka m彗i,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • ½ 造瞠czki sody,
  • 1 造瞠czka cynamonu,
  • 1 szczypta soli,
  • ⅓ szklanki cukru,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 jab趾o.

Otr瑿y, p豉tki owsiane i rodzynki wymiesza z bardzo gor帷ym mlekiem. Odstawi na p馧 godziny, 瞠by zmi瘯造 i nap璚znia造. Jab趾o pokroi na ma貫 kawa趾i.

Wymiesza ze sob w misce m彗, proszek do pieczenia, sod, cynamon, cukier i s鏊. W drugiej misce roztrzepa jajka z olejem. Po陰czy ze sob zawarto嗆 obu misek oraz jab趾o i mleko z rodzynkami, otr瑿ami i p豉tkami owsianymi. Kr鏒ko wymiesza - tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Nie przejmowa si grudkami. Na這篡 mas do formy na muffiny.

Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 蚓.

疾by by這 jeszcze bardziej zdrowo, cz窷 m彗i mo積a zast徙i ciemniejsz m彗 - na przyk豉d wymiesza p馧 szklanki bia貫j i p馧 szklanki ciemnej m彗i. Albo po prostu ca陰 m彗 zast徙i ciemn. To samo mo積a zrobi z cukrem - bia造 zast徙i ciemnym.

Muffinki owsiane

wtorek, 24 lutego 2009

Tarteletki

Najwygodniej (bo najszybciej) jest upiec du膨 tart w formie o 鈔ednicy ok. 30 cm. Ale poniewa ja takiej formy jeszcze nie mam, a posiadam za to ma貫 foremki, upiek豉m tarteletki. Mo瞠 jest z nimi troch wi璚ej pracy, ale efekt wygl康a bardzo apetycznie.

Tarta jest bardzo wdzi璚znym tematem do kulinarnych eksperyment闚, bo je郵i za baz uzna kruche ciasto i jajeczno-鄉ietanow mas, dodatki mog by prawie dowolne. Zamiast szynki, zi馧 i ga趾i muszkato這wej mo積a wymy郵i zupe軟ie inny zestaw.

CIASTO:

  • 200 g m彗i,
  • 150 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

WYPEΛIENIE:

  • 3 jajka,
  • 8 造瞠k g瘰tej 鄉ietany,
  • s鏊, pieprz,
  • ga趾a muszkato這wa,
  • 20 dag szynki,
  • 1 p璚zek cebuli dymki,
  • 1 p璚zek zielonej pietruszki,
  • 1 p璚zek bazylii,
  • 2 z帳ki czosnku,
  • 50 g 鄴速ego sera.
  1. M彗 przesia do miski, w 鈔odku zrobi wg喚bienie, wbi jajko. Na brzegach po這篡 ma貫 porcje zimnego mas豉, opr鏀zy sol. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli, wstawi na godzin do lod闚ki.
  2. Ciasto ponownie zagnie嗆 i wylepi nim form do tarty (o 鈔ednicy ok. 30 cm - lub dziewi耩 foremek o 鈔ednicy 10 cm), zrobi wysoki brzeg. Piec ok. 15 min w temperaturze 175-200 蚓. Ciasto mo積a ponak逝wa widelcem.
  3. Cebul oczy軼i, pokroi na plasterki. Poddusi na ma郵e. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, umyte i posiekane zio豉 i dusi jeszcze przez jaki czas, po czym odstawi do przestygni璚ia. Szynk pokroi na plasterki, a nast瘼nie w kostk. Ser zetrze na tarce.
  4. Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki nadzienia, doprawi sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Wyla na ciasto. W這篡 do pieca na jeszcze ok. 20 min (jajka ze 鄉ietan musz si 軼i望).
Tarteletki
czwartek, 19 lutego 2009

Grzane wino

Smakuje najlepiej w zimowe dni. Korzenne przyprawy, takie jak cynamon, imbir i go寮ziki dzia豉j rozgrzewaj帷o i sprawiaj, 瞠 nap鎩 ma wyj徠kowy aromat. 好ieg za oknem i grzane wino w kubku to 鈍ietny zestaw - zw豉szcza, je郵i mo積a je wypi, siedz帷 przy kominku.

  • 750 ml czerwonego wina, p馧wytrawnego lub p馧s這dkiego,
  • 1 pomara鎍za,
  • 2 造磬i cynamonu,
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru,
  • 10 go寮zik闚,
  • ½ 造瞠czki ga趾i muszkato這wej,
  • 1 du瘸 szczypta kardamonu,
  • cukier.

Imbir posieka na ma貫 kawa趾i. Cynamon, imbir, go寮ziki, ga趾 muszkato這w i kardamon zagotowa w ma貫j ilo軼i wody - potrzebne jest tylko tyle, 瞠by wszystkie przyprawy zdo豉造 si w niej zmie軼i.

Do wina wrzuci pokrojon na plastry pomara鎍z. Powoli podgrzewa, ale nie gotowa!

Przyprawy gotowa ok. 20 minut - ca這嗆 ma by g瘰ta i wyra幡ie pachn帷a. Wla do wina, cedz帷 przez sitko. Doda cukier - do smaku, ilo嗆 b璠zie zale瘸豉 od s這dko軼i samego wina.

Proporcje i ilo嗆 przypraw mo積a oczywi軼ie zmienia w zale積o軼i od upodoba. Mo積a te wypr鏏owa jeszcze inne aromatyczne przyprawy.

Je郵i mamy pomara鎍z, co do kt鏎ej mamy pewno嗆, 瞠 nie zosta豉 spryskana pestycydami, nie obiera jej ze sk鏎ki - doda aromatu.

Grzane wino

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=85941296&v=2&s=0

poniedzia貫k, 16 lutego 2009

Pancakes

  • 1 szklanka m彗i,
  • 1 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 2 造磬i cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 du瞠 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 造磬i stopionego mas豉.

Wymiesza ze sob m彗, proszek do pieczenia, cukier i s鏊. Doda mleko, 鄴速ko i mas這, wymiesza. Bia趾o ubi na sztywn pian, delikatnie doda do masy.

Sma篡, a nale郾ik b璠zie suchy na kraw璠ziach, a na powierzchni zaczn pojawia si b帳elki. Sp鏚 powinien by zarumieniony. Przewr鏂i na drug stron i sma篡 na z這ty kolor.

Z podanych ilo軼i sk豉dnik闚 wysz造 mi cztery du瞠 nale郾iki.

Ubijanie bia趾a mo積a pomin望 i po prostu wymiesza od razu z mas ca貫 jajko, ale to w豉郾ie ubijanie nadaje wi瘯sz puszysto嗆. Podan ilo嗆 cukru mo積a modyfikowa w zale積o軼i od dodatk闚 - zamiast z syropem klonowym, nale郾iki mo積a podawa z p造nnym miodem, owocami, nutell, stopion czekolad albo d瞠mem. Z tego, co si zorientowa豉m, w wi瘯szo軼i przepis闚 na pancakes w og鏊e nie ma cukru.

Pancakes

鈔oda, 04 lutego 2009

S podw鎩nie czekoladowe, bo w kakaowym cie軼ie zatopione s kawa趾i czekolady. Smakuj intensywnie czekoladowo i tak te pachn. Wioz豉m dzisiaj blach muffinek autobusem - blacha by豉 przykryta, a wszystko razem by這 w siatce, ale i tak czu豉m zapach czekolady unosz帷y si wsz璠zie wok馧 mnie.

Muffinki podw鎩nie czekoladowe
  • 300 g m彗i,
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 3 造磬i kakao,
  • 165 g cukru,
  • 8 g cukru waniliowego,
  • 140 g mas豉,
  • 2 jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 150 g mlecznej czekolady.

Mas這 roztopi i ostudzi. Czekolad posieka na drobne kawa貫czki. Wymiesza osobno suche i mokre sk豉dniki, nast瘼nie po陰czy. Ciasto miesza niezbyt dok豉dnie, ma by grudkowate. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 蚓.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22318

 
1 , 2
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS