czwartek, 05 listopada 2009

Zachwyci造 mnie te muffinki. Po陰czenie nie jest odkrywcze: cynamon, ga趾a muszkato這wa i mi鏚 to zestaw, kt鏎y pojawia si w wielu przepisach, ale kiedy zaczynaj si zimne i zimowe dni, chyba w豉郾ie takich smak闚 si szuka i nikomu nie przeszkadza, 瞠 nie s odkrywcze. Mnie osobi軼ie nie przeszkadza ani troch.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

Blog, z kt鏎ego wzi窸am ten przepis, podaje ilo軼i sk豉dnik闚 wystarczaj帷e do upieczenia sze軼iu du篡ch muffinek, co daje wi璚ej ni jedn blach muffinek w zwyk造m rozmiarze. Poniewa chcia豉m upiec tylko jedn blach takich w豉郾ie zwyk造ch muffinek, pozmienia豉m proporcje w stosunku do przepisu oryginalnego. Zmniejszy豉m ilo軼i sk豉dnik闚, tworz帷ych obj皻o嗆, to znaczy m彗i, mas豉 i mleka. Zostawi豉m za to te same ilo軼i przypraw, uznaj帷, 瞠 muffinkom nie zaszkodzi, je郵i b璠 mia造 mocniejszy smak. I rzeczywi軼ie - wysz造 dok豉dnie takie, jakich oczekiwa豉m. S s這dko-korzenne, idealne.

疾by nie powodowa nieporozumie tym zawi造m wywodem, napisz jeszcze precyzyjnie: z przepisu wychodzi dwana軼ie standardowych muffinek, czyli jak zwykle.

  • 280 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 造瞠czki cynamonu,
  • 1 造瞠czka mielonej ga趾i muszkato這wej,
  • 2 造磬i cukru,
  • 115 g mas豉,
  • 3 造磬i miodu,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jab趾a (po obraniu i usuni璚iu gniazd nasiennych: 200 g).

CUKIER CYNAMONOWY:

  • 2 造磬i cukru,
  • 1 造瞠czka cynamonu.
  1. Jab趾a obra, pokroi w bardzo drobniutk kosteczk lub zetrze na tarce.
  2. Mas這 z miodem stopi w rondelku na ma造m ogniu. Pozostawi do przestygni璚ia.
  3. Do du瞠j miski przesia suche sk豉dniki.
  4. Jajka wymiesza z mlekiem, mas貫m i miodem.
  5. Do miski z mokrymi sk豉dnikami wsypa suche. Doda jab趾a i kr鏒ko wymiesza drewnian 造磬; tylko do po陰czenia sk豉dnik闚.
  6. Na這篡 mas do foremek, posypa cukrem cynamonowym.
  7. Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Cukier, kt鏎ym muffinki s posypane, po upieczeniu tworzy delikatn skorupk. Jej s這dycz przyjemnie kontrastuje ze 鈔odkiem muffinki, kt鏎y ma smak o wiele mniej s這dki. Zdecydowanie korzenny, mo瞠 nawet leciutko ostry. Ale dla mnie doskona造. Zawsze bardzo mnie cieszy, kiedy wymy郵am sobie proporcje sk豉dnik闚 muffinek z zamiarem osi庵ni璚ia konkretnego smaku i trafiam dok豉dnie w ten smak. Muffinki 鈍ietnie nadaj si na dzisiejszy dzie. Listopadowe wieczory s d逝gie i ciemne, a aromatyczne muffinki doskonale wkomponowa造 si w taki wiecz鏎.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/muffinki-z-jabkami.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS