poniedzia貫k, 21 grudnia 2009

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Te pierniczki s przepyszne, z ka盥ym dniem troch ich znika i obawiam si o to, czy dotrwaj do 鈍i徠. S mi璚iutkie i aromatyczne, i s這dkie. Takie domowe s o wiele lepsze od pierniczk闚 z marmolad, kt鏎e mo積a kupi.

毒鏚這wy przepis podaje, 瞠 pierniczki po ostygni璚iu twardniej i potrzebuj dw鏂h tygodni, 瞠by zmi瘯n望. Ale z komentarzy pod przepisem mo積a si z kolei dowiedzie, 瞠 mi瘯kie s od razu. Tak wi璚 zabieraj帷 si za pieczenie nie wiedzia豉m, czego si spodziewa i ba豉m si, 瞠 piek je za p騧no, w zwi您ku z czym na 鈍i皻a nie b璠 jeszcze dobre. Okaza這 si jednak, 瞠 moje pierniczki by造 mi瘯kie od razu. Od ich upieczenia min窸a doba i gdyby chcia造 stwardnie, stygn帷, ju dawno by to zrobi造 - ale dalej s mi璚iutkie. By mo瞠 to zas逝ga marmolady, z kt鏎 si piek造. R闚nie dzi瘯i marmoladzie zapewne s tak aromatyczne i pachn帷e. Przechowuj je szczelnie zamkni皻e, 瞠by nie wysch造 i kiedy tylko do nich zajrz, kusz fantastycznym, owocowo-korzennym zapachem. A wi璚 dalej nie jest za p騧no, 瞠by je upiec na 鈍i皻a, w豉軼iwie mo積a to zrobi na ostatni chwil (trzeba jednak pami皻a o dobie, kt鏎 ciasto musi sp璠zi w lod闚ce). Wydaje mi si wr璚z, 瞠 te pierniki s najlepsze kr鏒ko po upieczeniu. Zamierzam je piec w przysz這軼i jaki tydzie przed 鈍i皻ami, nie wcze郾iej - 鈍ie穎 po upieczeniu najbardziej mi smakuj.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Z racji tego, 瞠 ciasto jest klej帷e i bardzo mi瘯kie, potrzebuje du瞠j ilo軼i m彗i do podsypywania. Z drugiej jednak strony, poniewa ciastka musz si ze sob sklei, zamykaj帷 w 鈔odku marmolad, najlepiej by by這, 瞠by tej m彗i by這 jak najmniej. Tak wi璚 nale篡 u篡 tyle m彗i, 瞠by ciastka da這 si wyci望 i przenie嗆 na blach - i dok豉dnie tyle, ani troch wi璚ej.

Ze 廝鏚這wego przepisu wynika, 瞠 pierniczki nale篡 piec przez 7-12 minut i podaj帷 ten przepis, nie odwa篡豉m si wprowadzi pod tym wzgl璠em zmian, chocia podejrzewam, 瞠 kr鏒sze czasy pieczenia dotycz pierniczk闚 pieczonych samodzielnie, bez nadzienia, a piek帷 nadziewane, nale篡 celowa raczej w g鏎n granic tego czasu. Warto upiec na pocz徠ku na pr鏏 jedno czy dwa ciastka, 瞠by ustali r騜ne parametry: czas pieczenia, ilo嗆 marmolady i grubo嗆 ciasta.

Z ca貫j porcji wysz這 mi 130 pierniczk闚.

  • 1 kg m彗i,
  • 8 鄴速ek,
  • 3 bia趾a,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 3 造磬i kakao,
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany,
  • 3 造瞠czki sody,
  • 4 造瞠czki przypraw (2 . cynamonu, 1 . go寮zik闚, ½ . kawy rozpuszczalnej, ½ . pieprzu), mo積a doda przypraw do piernik闚,
  • 250 g mas豉 lub margaryny,
  • 400 g miodu,
  • 700 g marmolady.

Dzie przed pieczeniem:

Kakao wymiesza z m彗 w du瞠j misce, odstawi. Mi鏚 zagotowa z przyprawami, odstawi, w這篡 mas這, poczeka a si rozpu軼i, a potem wystygnie. W 鄉ietanie rozpu軼i sod, odstawi – 鄉ietana zwi瘯szy swoj obj皻o嗆 (powinna mie temperatur pokojow). Bia趾a ubi na pian, doda cukier, ubijaj帷, dodawa 鄴速ka. Ubite jajka wlewa do m彗i i delikatnie miesza, wla mi鏚 i dalej miesza. Na koniec doda 鄉ietan z sod. Ciasto b璠zie do嗆 rzadkie. Odstawi je przykryte w ch這dne miejsce, w ci庵u 24 godzin zg瘰tnieje.

W dniu pieczenia:

Mocno podsypuj帷 m彗, ciasto rozwa趾owa i wykrawa pierniczki. Blach wy這篡 papierem lub foli aluminiow, pierniczki u這篡 w pewnej odleg這軼i od siebie. Na ka盥y z nich na這篡 ma陰 ilo嗆 marmolady, przykry drugim o takim samym kszta販ie i delikatnie dociskaj帷, sklei brzegi.

Piec w temperaturze 180 蚓 przez 7-12 minut. Je郵i maj by b造szcz帷e, przed pieczeniem posmarowa roztrzepanym bia趾iem.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Moje pierniczki nie by造 b造szcz帷e, nie posmarowa豉m ich bia趾iem, bo przeznaczy豉m je do oblania glazur czekoladow z tego przepisu:

  • 28 g gorzkiej czekolady,
  • 3 ¼ szklanki cukru pudru,
  • 2,5 造磬i gorzkiego kakao,
  • 2 造瞠czki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, z這tego syropu),
  • ⅓ szklanki wody,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii.

Czekolad pokruszy na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w ma造m rondelku nad par ca造 czas mieszaj帷 (mo積a te w mikrofal闚ce).

Cukier puder przesia z kakao do du瞠j miski. Syrop kukurydziany i wod doprowadzi do wrzenia w ma造m rondelku, wymiesza i wla do miski z cukrem, dobrze wymiesza (najlepiej mikserem). Doda roztopion czekolad i ekstrakt z wanilii, ci庵le mieszaj帷, a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a. Skorygowa konsystencj kroplami gor帷ej wody w razie potrzeby, dobrze miksuj帷 za ka盥ym razem. Ozdobi pierniczki (mo積a delikatnie nabija pierniczek od spodu na wyka豉czk, nast瘼nie macza w glazurze).

Glazura do嗆 szybko krzepnie, mo積a j trzyma w naczyniu z gor帷 wod w czasie nak豉dania na pierniczki. Gdyby zastyg豉 ca趾owicie, mo積a j podgrza i doda kilka kropel gor帷ej wody, wymiesza do g豉dko軼i.

Glazury wystarczy這 na po這w pierniczk闚. W rzeczy samej g瘰tnieje do嗆 szybko i warto j co jaki czas rozrzedzi na nowo wod, bo inaczej na pierniczkach zostaje zbyt gruba warstwa.

Szczerze m闚i帷, mnie bardziej smakowa造 pierniczki bez polewy. Czekolada nie by豉 im ani troch potrzebna, a nawet troch zag逝szy豉 delikatny smak ciasta i nadzienia. W mojej rodzinie jednak by造 te g這sy, 瞠 pierniczki w glazurze s absolutnie doskona貫 i bez niej si w og鏊e nie licz. Tak wi璚, jak wida, sprawa nie jest rozstrzygni皻a i polecam po prostu obie wersje wypr鏏owa.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Aktualizacja z roku 2010: tym razem u豉twi豉m sobie prac z oblewaniem pierniczk闚 glazur. U這篡豉m pierniczki na blacie jeden obok drugiego i ka盥y z nich ozdobi豉m smugami polewy, u篡waj帷 chochelki. Ta technika jest o wiele szybsza, ni maczanie pierniczk闚 w glazurze - ozdobienie ca貫j porcji zaj窸o zaledwie par minut. Ta wersja bardziej mi te smakuje - polewy nie jest ani za du穎, ani za ma這. Jedna porcja polewy wystarcza na troch mniej ni porcj pierniczk闚. My郵, 瞠 p馧torej porcji polewy by這by odpowiedni ilo軼i. Efekt wygl康a tak:

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Nie wiesz, co zrobi z pozosta造mi bia趾ami? Mo積a je zamrozi, a p騧niej wykorzysta na przyk豉d do upieczenia finansjerek.


http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html

Postanowi豉m zrobi w豉sn mieszank przypraw do piernik闚 w zesz造m roku, kiedy odkry豉m, 瞠 wi瘯szo嗆 gotowych przypraw zawiera m彗 lub cukier. Po co mi m彗a i cukier w przyprawie? I tak dodaj je do ciasta. Nie podoba mi si to, bo w ten spos鏏 nie wiem, ile w mieszance jest przypraw korzennych; nie wiem, jak mocna jest. Poza tym to takie ma貫 oszustwo.

Teraz ju wiem, 瞠 da si kupi mieszanki przypraw bez takich dodatk闚. Dobr przypraw do piernik闚 robi na przyk豉d firma Kotanyi. Ale pozostan ju przy mojej kompozycji, bo tworzenie w豉snej przyprawy sprawia, 瞠 czuj si, jakbym dost瘼owa豉 wy窺zego stopnia kulinarnego wtajemniczenia - jakbym ju wszystko potrafi豉 zrobi sama, od zera. Chocia tak oczywi軼ie nie jest.

Wszystkie przyprawy musz by oczywi軼ie zmielone, a nie wszystkie s w tej postaci powszechnie dost瘼ne. W豉snor璚zne ich rozdrabnianie mo瞠 okaza si trudne - zw豉szcza go寮ziki s wyj徠kowo oporne. Sama z nimi d逝go walczy豉m w zesz造m roku. Na szcz窷cie wszystkie te przyprawy, zmielone, da si kupi w sklepach ze zdrow 篡wno軼i.

  • 65 g cynamonu,
  • 15 g kolendry,
  • 15 g imbiru,
  • 15 g go寮zik闚,
  • 10 g ga趾i muszkato這wej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 5 g kardamonu,
  • 3 g pieprzu.
czwartek, 17 grudnia 2009

Ciasto Milky Way

W ostatni weekend odby si fina Szlachetnej Paczki. Uzna豉m to za 鈍ietn okazj do przygotowania ciasta ozdobionego mas cukrow. Logo akcji a si prosi這, 瞠by je w ten spos鏏 odwzorowa. By to m鎩 pierwszy wyr鏏 tego typu od czasu tortu w serca (zaprezentowa豉m go w notce o masie cukrowej).

Co trudno wywnioskowa ze zdj耩, ciasto by這 do嗆 ma貫: zosta這 upieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm. Nie wzi窸am pod uwag tego, 瞠 je郵i logo b璠zie mia這 niewielkie rozmiary, jego co mniejsze elementy b璠 trudne do wykonania. W wyniku tego napis ma urok w stylu "mam sze嗆 lat i dopiero ucz si pisa". Nie pozostaje mi nic innego, ni tylko ten urok doceni. Zreszt dzi瘯i temu wida wyra幡ie, 瞠 jest to r璚zny wyr鏏. Produkcja przebieg豉 tak: wydrukowa豉m logo Paczki w odpowiednim rozmiarze, wyci窸am z papieru kszta速 serca i u篡waj帷 powsta貫go w ten spos鏏 szablonu, wykroi豉m taki kszta速 z masy cukrowej. W odniesieniu do liter nie spos鏏 si nie sprawdzi, w豉郾ie dlatego, 瞠 by造 za ma貫, dlatego produkowa豉m je, z rozwa趾owanej masy wycinaj帷 w御kie paski i uk豉daj帷 z nich odpowiednie kszta速y. Bia貫 elementy naklei豉m na czerwony kwadrat, u篡waj帷 lukru z wody i cukru pudru.

Wypiek zosta rado郾ie po瘸rty w jednym z krakowskich magazyn闚 Szlachetnej Paczki.

Ciasto Milky Way

Pod dekoracj kry這 si ciasto o nazwie Milky Way. Jak wida, nie zosta這 w ca這軼i pokryte mas cukrow. Zosta這 oblane czekoladow polew, a do polewy przyklejony by kwadrat z masy cukrowej. Troch si ba豉m tego przyklejania. Przepis na mas cukrow ka瞠 u篡wa kremu ma郵anego; a co, je郵i czekolada si nie nadaje? Rozpu軼i mas cukrow, zniekszta販i dekoracje? Ale nic takiego si nie sta這. Przetestowane: polewa czekoladowa nie szkodzi masie cukrowej.

Ciasto dobrze nadaje si do ozdabiania mas cukrow. Po pierwsze, jest do嗆 sztywne - mam na my郵i, 瞠 nie jest za mi瘯kie. Ozdoby z masy cukrowej - zw豉szcza, je郵i ca貫 ciasto ma zosta ob這穎ne mas - potrafi by do嗆 ci篹kie i bardzo mi瘯ki biszkopt si do tego celu nie nadaje. Po drugie, po upieczeniu jest r闚ne, z p豉sk g鏎n powierzchni.

Co na temat samego ciasta? Podoba mi si jego prostota. Zar闚no w wykonaniu, jak i w wygl康zie. Robi si je bardzo szybko, a bia造 krem 豉dnie kontrastuje z ciemnym biszkoptem i ciemn polew. Smaki kremu i polewy doskonale si uzupe軟iaj. Nawiasem m闚i帷, my郵, 瞠 polew nale篡 robi z gorzkiej czekolady - temu ciastu jest potrzebny zdecydowany akcent, bez niego mog這by by md貫. Obawiaj帷 si w豉郾ie md貫go smaku, stara豉m si tym razem rozwa趾owa mas cukrow jak najbardziej cienko, 瞠by nie wp造wa豉 mocno na smak ca這軼i. Uda這 si, masa prawie wcale nie by豉 wyczuwalna.

Ciasto jest bardzo dobre. Polecam osobom, kt鏎e lubi s這dycze - bo jest zdecydowanie s這dkie. Nie polecam natomiast, je郵i kto nie lubi mleka w proszku - jego smak jest wyra幡ie wyczuwalny.

BISZKOPT:

  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki m彗i pszennej,
  • ½ szklanki m彗i ziemniaczanej,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 3 造磬i kakao,
  • 2 造磬i oleju.

KREM:

  • ½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku (pe軟ego),
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 350 g mas豉,
  • 16 g cukru waniliowego.

POLEWA:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 100 g mas豉.
  1. Bia趾a ubi na sztywn pian, dodaj帷 pod koniec ubijania cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. Doda olej i dalej miksowa. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia, kakao, wmiesza delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wy這篡 do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcze郾iej wy這穎nej papierem do pieczenia) i piec 20-25 minut w temperaturze 170 蚓, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.
  3. Mleko (zwyk貫) zagotowa z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzi. Mas這 utrze. Powoli dodawa do niego wystudzone mleko, dalej ucieraj帷. Wsypa przesiane mleko w proszku i uciera do g豉dko軼i.
  4. Ostudzony biszkopt przekroi wzd逝, prze這篡 mas.
  5. Mas這 i czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi. Gotow polew pola ciasto.
  6. Przechowywa w lod闚ce. Wyj望 ciasto 2-3 godziny przed planowanym podaniem.

Ciasto Milky Way

http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Milky-Way.html

niedziela, 06 grudnia 2009

Nie zamierza豉m zamieszcza na tym blogu 瘸dnych innych tre軼i opr鏂z przepis闚. Po namy郵e jednak wrzucam ten apel - wierz, 瞠 w s逝sznym celu.

Szlachetna Paczka

Jest taka og鏊nopolska akcja - Szlachetna Paczka (http://www.szlachetnapaczka.pl). Akcja ta jest o tyle wyj徠kowa, 瞠 jest konkretna i bezpo鈔ednia (realizuje konkretne potrzeby danej rodziny i trafia wprost do niej).

M鎩 kolega (Piotr Leszczy雟ki) jest liderem jednego z rejon闚 w Krakowie - magazyn na os. Na Wzg鏎zach 1A. Na 80 rodzin potrzebuj帷ych na razie tylko 29 znalaz這 pomoc.

Mo瞠 jeste w stanie zorganizowa pomoc dla kt鏎ej z rodzin? Tak naprawd nie trzeba dysponowa samodzielnie du膨 got闚k. Wystarczy zebra grup znajomych, rodziny, koleg闚 z pracy, kt鏎zy si do陰cz. Jest wielu ludzi, kt鏎ym wydaje si, 瞠 ich 50 z nic nie zmieni. 15 takich os鏏 jest w stanie zrobi razem paczk. W zesz造m roku 鈔ednia warto嗆 paczki wynosi豉 700 z.

Nie trzeba wiele, 瞠by odmieni czyje 篡cie. Zorganizuj znajomych. Zr鏏cie razem paczk. Niech te 鈍i皻a b璠 dla Was wyj徠kowe r闚nie przez to, 瞠 b璠 wyj徠kowe dla kogo innego.

B康 szlachetny! Zr鏏 paczk!

21:38, poecile
Link Dodaj komentarz »
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS