鈔oda, 25 marca 2009

Meksyka雟kie muffiny

  • 300 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ½ 造瞠czki soli,
  • 1 造磬a s這dkiej papryki,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g mas豉,
  • 2 jajka.

NADZIENIE:

  • 270 g mielonej wo這winy,
  • 75 g czerwonej fasoli,
  • 75 g kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 z帳ki czosnku,
  • 2 造磬i koncentratu pomidorowego,
  • 2 造瞠czki oregano,
  • ½ 造瞠czki chili,
  • s鏊,
  • 1 jajko.

Cebul drobno pokroi i zeszkli na patelni, doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i mi瘰o. Usma篡. Nast瘼nie doda kukurydz, pokrojon fasol, koncentrat pomidorowy, oregano oraz chili i doprawi sol do smaku. Sma篡 jeszcze przez chwil. Ostudzi. Wymiesza z surowym jajkiem.

W jednej misce wymiesza ze sob m彗, proszek do pieczenia, s這dk papryk i s鏊. W drugiej misce – mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone mas這. Wymiesza ze sob zawarto嗆 obu misek.

Do ka盥ego wg喚bienia formy na這篡 po 造瞠czce ciasta, roz這篡 r闚nomiernie na dnie. Nast瘼nie na這篡 mi瘰o i reszt ciasta tak, 瞠by mi瘰o zosta這 przykryte.

Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Meksyka雟kie muffiny
wtorek, 24 marca 2009

Hinduska herbata

Jak Hindusi pij herbat? Bardzo mocno zaparzon, z du膨 ilo軼i mleka, cukru i imbiru. To ma by nap鎩 stawiaj帷y na nogi. Teina i cukier dzia豉j pobudzaj帷o, a do tego dochodzi ostry smak imbiru.

Ten nap鎩 nauczy豉 mnie robi przyjaci馧ka, kt鏎a swego czasu mia豉 za wsp馧lokator闚 dw鏂h Hindus闚. Oni w豉郾ie m闚ili o nim, 瞠 stawia na nogi i potrafili go pija podobno po pi耩 razy dziennie. Pocz瘰towana tym napojem przez ni, zachwyci豉m si nim i pr鏏owa豉m znale潭 w Internecie informacj o tym, czy jest to u鈍i璚ona tradycj receptura, ale okaza這 si, 瞠 tradycyjny przepis zawiera wi璚ej aromatycznych przypraw. Najwyra幡iej od wspomnianych Hindus闚 przej窸y鄉y uproszczon, codzienn procedur wyrobu herbacianego napoju – co r闚nie ma dla mnie du篡 urok z powodu autentyzmu. Nauczy豉m si robi nap鎩 tak, 瞠by osi庵a dok豉dnie ten smak, kt鏎y tak polubi豉m, a czego si nauczy豉m, wiernie przekazuj.

2 porcje:

  • 10 g (5 torebek) czarnej herbaty,
  • 350 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 10 g (po posiekaniu: 1 造磬a) imbiru,
  • 7 造瞠czek cukru.

Do gotuj帷ej si w garnku wody wrzuci herbat i pokrojony w drobn kostk imbir, gotowa przez 3 minuty. Zala mlekiem, doda cukier, ponownie doprowadzi do wrzenia i gotowa, mieszaj帷 od czasu do czasu, jeszcze przez 3 minuty.

Nala do kubk闚, cedz帷 przez sitko.

Hinduska herbata

Dzi瘯i gotowaniu razem z mlekiem i cukrem nap鎩 zyskuje ca趾iem now jako嗆 - nie jest to po prostu herbata z mlekiem. Pojawia si lekki posmak karmelu. Ca這嗆 jest s這dka i kaloryczna, nie da si zaprzeczy, ale nie md豉. Warto spr鏏owa.

pi徠ek, 20 marca 2009
Muffinki pomara鎍zowe

Te muffinki s delikatne i w smaku, i w strukturze. Tak delikatne, 瞠 w tym przypadku chcia豉bym po這篡 nacisk na posmarowanie blachy mas貫m przed pieczeniem - 豉two je zniszczy, wyci庵aj帷 z do趾闚, a wi璚 nale篡 im wychodzenie maksymalnie u豉twi.

Z tego wzgl璠u te warto poczeka z wyci庵aniem, a wystygn - jak radzi przepis - ale i tak wszyscy wiedz, 瞠 muffinki najlepiej smakuj na ciep這...

By造 pyszne, pomimo wykorzystania sztucznego aromatu - ekologicznej pomara鎍zy niestety nie posiada豉m.

  • 125 g mas豉,
  • 1 pomara鎍za (i ewentualnie aromat pomara鎍zowy),
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 190 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka.

DODATKOWO:

  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 2 造磬i 鄉ietanki 30%.

Z pomara鎍zy zetrze sk鏎k i wycisn望 sok. Sk鏎k wykorzysta oczywi軼ie tylko wtedy, je郵i mamy pomara鎍z, kt鏎a nie zosta豉 spryskana pestycydami. Brak sk鏎ki mo積a sobie zrekompensowa kilkoma kroplami aromatu pomara鎍zowego, oczywi軼ie zrekompensowa tylko do pewnego stopnia, bo to nigdy nie b璠zie to samo.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Jajka utrze z cukrem. Doda mleko, mas這, sok z pomara鎍zy i aromat lub sk鏎k. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i doda do mokrych sk豉dnik闚.

Wg喚bienia formy wysmarowa mas貫m i roz這篡 ciasto. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180 蚓. Wystudzi w formie.

Czekolad roztopi ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej (czyli w misce lub garnuszku, postawionym na garnku z gotuj帷 si wod), ozdobi muffinki.

Muffinki pomara鎍zowe

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19375

sobota, 14 marca 2009
Muffiny z fet i oliwkami
  • 375 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g mas豉,
  • 180 g fety,
  • 100 g oliwek,
  • 2 造瞠czki zi馧 prowansalskich,
  • ½ 造瞠czki soli,
  • pieprz.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Fet i oliwki pokroi na kawa趾i. Wymiesza w jednej misce m彗, proszek do pieczenia i przyprawy; w drugiej - mleko, roztrzepane jajka i mas這. Po陰czy ze sob wszystkie sk豉dniki, szybko wymiesza.

Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

pi徠ek, 06 marca 2009
Ratatouille

Ratatouille jest prost i pyszn potraw z warzyw. Jak 豉two si domy郵i, pochodzi z Francji. Charakter nadaje jej zdecydowany smak bak豉瘸na.

Przepisy na t potraw r騜ni si nieco od siebie. Niekt鏎e ka膨 do嗆 kr鏒ko sma篡 warzywa, w dodatku radz, 瞠by ka盥e z nich sma篡 osobno i po陰czy dopiero pod koniec, 瞠by ich smaki si nie pomiesza造. Inne twiedz, 瞠 warzywa nale篡 d逝go dusi wszystkie razem. Ja preferuj to drugie podej軼ie, bo podoba mi si smak, kt鏎y powstaje po po陰czeniu smak闚 wszystkich warzyw. Czas duszenia zale篡 tylko od upodoba gotuj帷ego; im kr鏒szy, tym 豉dniej wygl康a potrawa, bo ka盥e z warzyw zachowuje sw鎩 kolor.

  • 6 pomidor闚,
  • 1 bak豉瘸n,
  • 2 cukinie,
  • 1 鄴速a papryka,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • 1 li嗆 laurowy,
  • tymianek,
  • s鏊, pieprz.

Bak豉瘸n i cukinie pokroi w kostk (o boku ok. 2 cm). Cebul posieka, papryk pokroi w cienkie paski. Pomidory sparzy, zdj望 sk鏎k i pokroi w grub kostk.

W du篡m garnku podsma篡 cebul na oliwie. Doda i obsma篡 cukini, bak豉瘸n i papryk, a nast瘼nie po陰czy wszystkie warzywa i przyprawy (czosnek przecisn望 przez prask). Gotowa na ma造m ogniu do 1 godziny, mieszaj帷. Pod koniec mo積a doda troch koncentratu pomidorowego.

Ratatouille mo瞠 by podawane od razu, ale jest znacznie lepsze nast瘼nego dnia. Mo瞠 by spo篡wane na gor帷o lub na zimno. Mo積a podawa z bagietk.

Ratatouille


http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille
http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille2
http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille3

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS