poniedzia貫k, 26 kwietnia 2010

Ciastka serowe

安ietna przek御ka dla tych, kt鏎zy doceniaj nie tylko s這dycze, ale te s這ne smaki. Jak podano w przepisie, ciastka nadaj si na dodatek do piwa lub wina. My郵, 瞠 bardzo dobrze te sprawdz si podane do zupy-kremu. Zrobi豉m je z cheddarem i dla mnie to jest idea. Smak jest w豉郾ie taki, jakiego oczekuje si od serowych ciastek. Kminku nie lubi, wi璚 go nie doda豉m, ale ciastkom zdecydowanie niczego nie brakowa這. S mocno, tre軼iwie serowe. Raczej t逝ste, ale przez t t逝sto嗆 - paradoksalnie - lekkie, bo podczas pieczenia troch si rozwarstwiaj, przypominaj帷 w tym ciasto francuskie. Najlepiej smakuj w ten sam dzie, kiedy zosta造 upieczone.

Kiedy u這篡豉m ciastka na blasze, wyda造 mi si dopomina o jak捷 kropk nad i, wi璚 posypa豉m ka盥e z nich malutk szczypt ostrej papryki.

  • 125 g m彗i,
  • 150-160 g sera cheddar, tyl篡ckiego lub innego, do嗆 mi瘯kiego,
  • 100 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • ok. ⅓ 造瞠czki soli,
  • ⅓ 造瞠czki s這dkiej papryki,
  • opcjonalnie: 1 造瞠czka kminku w ziarenkach.

M彗, posiekane mas這 i starty ser wymiesza, doda 鄴速ko i przyprawy, zagnie嗆 i wyrobi g豉dkie ciasto. Uformowa kul, przykry i w這篡 na godzin do lod闚ki. Nast瘼nie wa趾owa i wykrawa prostok徠ne paluszki lub formowa r瘯ami okr庵貫 ciastka. U這篡 na blaszce wy這穎nej papierem, posmarowa bia趾iem i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 蚓.

S dobre jako przek御ka do piwa lub bia貫go wina.

Ciastka serowe

Pr鏏uj帷 odszuka stron internetow, z kt鏎ej mam ten przepis, natrafi豉m na 郵ad strony, kt鏎a ju nie istnieje, wi璚 te ju nie podaj, jaki by jej adres.

wtorek, 06 kwietnia 2010
Przepis z dedykacj dla Asi.

Fondue czekoladowe

Po raz pierwszy spr鏏owa豉m czekoladowego fondue. Fondue to w豉軼iwie potrawa z roztopionego 鄴速ego sera (w kt鏎ym macza si kawa趾i chleba), a czekoladowa wersja jest ju wariacj na temat. Potrawa pochodzi ze Szwajcarii, a nazwa "fondue" ma co wsp鏊nego z francuskim s這wem oznaczaj帷ym "topi si". Wida wi璚, 瞠 odnoszenie tej nazwy do takiej s這dkiej wersji r闚nie ma racj bytu, jako 瞠 w potrawie wyst瘼uje roztopiona czekolada. W tej roztopionej czekoladzie macza si kawa趾i owoc闚, nabite na widelec. Takie to proste, a takie dobre. Fondue jest bardzo towarzysk potraw o szczeg鏊nym charakterze, jako 瞠 wszyscy uczestnicy si璕aj do jednego naczynia. Nadaje si do d逝giego celebrowania w gronie znajomych.

Mo積a kupi zestaw specjalnie przeznaczony do przygotowania czekoladowego fondue - taki zestaw sk豉da si z podgrzewacza, w kt鏎ym mo積a umie軼i 鈍ieczk, miski na mas czekoladow i ma造ch widelc闚. Te zestawy s bardzo 豉dne, ale poniewa ja takiego nie mam, posk豉da豉m go z tego, co mia豉m w domu. Z dwiema miseczkami, poniewa wypr鏏owali鄉y od razu masy z ciemnej i bia貫j czekolady. Przy okazji uczyni豉m spostrze瞠nie: kupowanie takich specjalnych zestaw闚 nie jest g逝pie - widelce, kt鏎e s do nich do陰czone, s wyprofilowane inaczej ni zwyk貫 i podejrzewam, 瞠 dzi瘯i temu kawa趾i owoc闚 dobrze si na nich trzymaj. My u篡wali鄉y zwyk造ch widelc闚 i raz po raz gubili鄉y owoce, kt鏎e zsuwa造 si z nich i wpada造 do czekolady.

We wszystkich przepisach, jakie znalaz豉m, zawarto嗆 p造nnych sk豉dnik闚 w masie czekoladowej by豉 wi瘯sza, ni ja podaj. Przy tak du篡m udziale p造n闚 masa by豉by jednak bardzo rzadka, a ja wol, 瞠by by豉 bardziej g瘰ta i bardziej... czekoladowa. Poni瞠j wi璚 moja propozycja. Przepis zar闚no na ciemne, jak i na bia貫 fondue daje 4 porcje.

CIEMNE:

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 200 g gorzkiej czekolady (albo dodatkowe 200 g mlecznej czekolady),
  • 75 ml 鄉ietanki,
  • 75 ml soku pomara鎍zowego,
  • 4 造磬i ciemnego rumu,
  • 1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank z sokiem podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, sk鏎k pomara鎍zow i ekstrakt waniliowy.

BIAΒ:

  • 400 g bia貫j czekolady,
  • 100 ml 鄉ietanki,
  • 4 造磬i bia貫go rumu,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, cynamon i ekstrakt waniliowy.

Kiedy my郵 o owocach, kt鏎e dobrze smakuj z czekolad, jako pierwsze przychodz mi do g這wy truskawki i banany. Ale oczywi軼ie jest to kwestia gustu i fantazji, mo積a u篡 wielu innych gatunk闚. Owoce nale篡 umy, obra ze sk鏎ek, uwolni od pestek; te wi瘯sze pokroi na kawa趾i.

Czekoladowe fondue zawsze kojarzy這 mi si z owocami, ale teraz, przegl康aj帷 przepisy natrafi豉m na r騜ne inne pomys造: w czekoladzie mo積a macza biszkopty albo - marcepanowe kulki, na kt鏎e podaj przepis:

  • 100 g marcepanu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g migda堯w,
  • ½ 造瞠czki sk鏎ki cytrynowej,
  • 20 ml winiaku (brandy, np. koniak),
  • 1 szczypta cynamonu.

Migda造 posieka. Zagnie嗆 marcepan z cukrem pudrem, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagniata, a powstanie plastyczna masa. Formowa ma貫 kulki, obtaczaj帷 dodatkowo w cukrze pudrze.

Z Wikipedii dowiedzia豉m si, 瞠 winiak to to samo co brandy, przedstawicielem brandy natomiast jest na przyk豉d koniak. Szczerze m闚i帷, i tak takich alkoholi nie posiadam; mam w domu trzy butelki r騜nych trunk闚, u篡wanych w豉郾ie do r騜nych deser闚, a w鈔鏚 nich w鏚k - u篡豉m wi璚 w鏚ki. Nie wiem, ile moje kulki straci造 na smaku przez brak brandy - moim zdaniem i tak by造 bardzo dobre. Alkohol i sk鏎ka cytrynowa o篡wi造 lekko md造 smak marcepanu. Migda造 posieka豉m, nie zmieli豉m - dzi瘯i temu ich kawa趾i nada造 kulkom niejednolit struktur. Tak, bardzo dobre by造.

Fondue czekoladowe

Czekoladowe fondue przypad這 mi do gustu i bardzo ch皻nie wr鏂 do niego w lecie, kiedy b璠 truskawki i wi郾ie.


http://www.chefkoch.de/rezept-anzeige.php?ID=251641100015265
http://www.rezepte-gratis.de/rezepte_13269-weisses-schokoladenfondue.htm

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS