sobota, 16 maja 2009

Zamieszczam ten przepis, bo muffinki wysz造 mi dok豉dnie tak, jak sobie wyobra瘸豉m muffinki bananowe - wilgotne i aromatyczne, ale 豉dnie wyro郾i皻e. Bardzo mi smakowa造, a po陰czenie banan闚 z bia陰 czekolad idealnie mi odpowiada (zreszt, banany pasuj do ka盥ego rodzaju czekolady).

Muffinki same w sobie nie s bardzo s這dkie; smak uzupe軟ia polewa 鄉ietankowo-czekoladowa. Je郵i kto nie lubi tak s這dkich smak闚, mo瞠 zrezygnowa z polewy - r闚nie b璠 pyszne.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

  • 3 dojrza貫 banany (ok. 400 g),
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 180 g m彗i,
  • 2 jajka,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 1 造瞠czka sody,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mas豉,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.

POLEWA:

  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 50 ml 鄉ietanki 30%.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Banany rozgnie嗆 albo zmiksowa. Mo積a od這篡 12 kawa趾闚 banan闚, kt鏎e nie zostan zmiksowane, tylko p騧niej umieszczone w ca這軼i w muffinkach. Czekolad posieka na ma貫 kawa趾i.

Wymiesza ze sob w jednej misce m彗, cukier, proszek do pieczenia, sod i s鏊. W drugiej misce wymiesza jajka, mas這, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymiesza zawarto嗆 obu misek oraz czekolad.

Na這篡 mas do wg喚bie formy. Je郵i zosta造 od這穎ne kawa趾i banana, wcisn望 teraz po jednym do masy w ka盥ym wg喚bieniu.

Piec przez 25 w temperaturze 180-200 蚓.

Zrobi polew: czekolad rozpu軼i w garnku na ma造m ogniu wraz ze 鄉ietank. Pola muffinki.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

czwartek, 07 maja 2009

Ciasto marchewkowe

To r闚nie szwajcarski przepis. Ciasto jest z marchewki, ale zdecydowanie na s這dko. I jest bardzo dobre. Bardzo wa積a dla jego smaku jest sk鏎ka cytrynowa - bez niej to ciasto by這by nijakie.

Szczerze m闚i帷, ilo嗆 cukru pudru w lukrze poda豉m na oko. Ja robi豉m to ciasto z przepisu, kt鏎y podawa, 瞠 nale篡 u篡 25 dag cukru pudru. Lukru by這 zdecydowanie za du穎 (zu篡豉m ca造 i wysz豉 za gruba warstwa) - zak堯ca delikatny smak ciasta - wi璚 oceniam, 瞠 15 dag b璠zie w sam raz. Ilo嗆 p造n闚 do dobrania indywidualnie - je郵i podane ilo軼i oka膨 si niewystarczaj帷e, doda tyle wody i soku cytrynowego, 瞠by lukier by do嗆 p造nny.

CIASTO:

  • 5 jajek,
  • 30 dag cukru,
  • starta sk鏎ka z po這wy cytryny,
  • 30 dag startych migda堯w (ze sk鏎kami),
  • 25 dag marchewki,
  • 5 造瞠k m彗i,
  • 1 造磬a proszku do pieczenia.

LUKIER:

  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 造磬i soku z cytryny,
  • 1-2 造磬i wody.

Zetrze marchewk na bardzo drobnej tarce. Utrze 鄴速ka z cukrem i sk鏎k z cytryny, ubi bia趾a. Wymiesza wszystko - delikatnie, 瞠by nie poszarpa piany z bia貫k.

Mas wyla na blach do pieczenia. Piec w temperaturze 180 蚓 (lub w temperaturze 170 蚓 z termoobiegiem) przez ok. 50 minut, a ciasto b璠zie zrumienione i b璠zie odchodzi od 軼ianek blachy.

鈔oda, 06 maja 2009

Ch酲chueche - to po szwajcarsku. Po niemiecku: K酲ekuchen. Po polsku: ciasto serowe. Nie chodzi o sernik, chodzi o placek na s這no, zrobiony ze szwajcarskich ser闚 o charakterystycznych smakach. W wersji podstawowej zawiera sery, mleko (lub 鄉ietan lub jogurt) oraz m彗 i przyprawy. Modyfikacje zawieraj r騜ne dodatki, na przyk豉d cebul, jak tutaj.

Zamieszczam ten przepis, bo, ku mojemu zaskoczeniu, ciasto serowe okaza這 si bardzo 豉twe do polubienia. Osoby, kt鏎e nie s przyzwyczajone do intensywnych smak闚 szwajcarskich ser闚, zwykle podejrzliwie do nich podchodz. Niekt鏎ym sam zapach wystarcza, 瞠by trzyma si z daleka. A jednak nawet takie osoby potrafi si ciastem serowym zachwyci. W ci庵u ostatnich paru miesi璚y dwa razy upiek豉m je dla wi瘯szej liczby ludzi i przy obu okazjach podesz這 do mnie par os鏏 i z zaskoczeniem w oczach oznajmi這 mi, 瞠 to jest pyszne! I 瞠 musz koniecznie poda przepis! I chocia ja sama te jestem tym og鏊nym zachwytem zaskoczona, to jednak bardzo si ciesz, bo zasadniczo si zgadzam: ciasto serowe jest pyszne.

Ciasto serowe

Przepis, kt鏎y podaj, jest oszukany, bo spolszczony. Po pierwsze: zezwala na u篡cie goudy. Szwajcarskie sery w Polsce s absurdalnie drogie; gouda pozwala troch obni篡 cen ca這軼i. Bez obaw, ciasto na tym nie traci, gruyère ma na tyle mocny smak, 瞠 b璠zie wyczuwalny. Po drugie: ciasto dro盥穎we. T modyfikacj - tak, jak i poprzedni - wprowadzi豉 moja mama, kt鏎a uzna豉, 瞠 b璠zie ono "bardziej przyjazne dla polskich podniebie". W oryginale jest twarde ciasto z m彗i, mas豉 i wody. Ja zrobi豉m ciasto, kt鏎ego u篡wam do robienia pizzy. Zamiast niego mo積a u篡 swojego ulubionego przepisu.

K酲ekuchen jest dobre zar闚no na ciep這, jak i na zimno.

  • 40-50 dag aromatycznego szwajcarskiego sera (np. gruyère - powinien stanowi jak najwi瘯sz cz窷 mieszanki serowej, co najmniej po這w; poza tym emmentaler i gouda),
  • 5 cebul,
  • 400 g jogurtu,
  • 2-3 jajka,
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • ga趾a muszkato這wa.
CIASTO DRO浴烙WE:
  • 125 g m彗i,
  • 75 ml ciep貫j (nie gor帷ej) wody,
  • 7 g dro盥篡,
  • 2 g soli.

Rozpuszczone w wodzie dro盥瞠 wla do m彗i i doda s鏊. Zagniata przez 10 minut. Ciasto w這篡 do naczynia, przykry i postawi w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwi瘯szy swoj obj皻o嗆.

Cebule posieka i usma篡, doprawiaj帷 sol. Sery zetrze. Jajka rozbi trzepaczk z jogurtem i m彗. Doda sery i cebule, doprawi pieprzem i ga趾 muszkato這w. Wy這篡 blach do pieczenia ciastem. Mas wyla na ciasto.

Piec w temperaturze 180 蚓 do godziny.

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS