niedziela, 13 maja 2012

Financiers

Finansjerki, czyli pyszny spos鏏 na wykorzystanie nadmiarowych bia貫k jajek. Wiele wypiek闚 ma w sk豉dzie tylko 鄴速ka - co zrobi z bia趾ami? Wyrzuci? Ja je zamra瘸m z przeznaczeniem do p騧niejszego wykorzystania. Mo積a je mrozi i przechowywa w ma造ch s這ikach albo pojemnikach; ja wlewam je do miseczek i wstawiam do zamra瘸lnika, a kiedy ju s zamro穎ne - wyjmuj z miseczek i przek豉dam do woreczk闚, po czym natychmiast wk豉dam z powrotem do zamra瘸lnika. W ten spos鏏 zajmuj mniej miejsca, ni zajmowa造by razem ze s這iczkami, a poza tym odzyskuj miseczki i nie musz u篡wa jednej na ka盥 porcj bia貫k. Wi瘯szo嗆 z tych zamro穎nych bia貫k zu篡wam p騧niej do finansjerek; ju do upieczenia ma貫j porcji potrzebnych jest do嗆 du穎.

Zacz窸am od tego, 瞠 dzi瘯i pieczeniu finansjerek nie marnuj si bia趾a, ale nie chcia豉bym, 瞠by to brzmia這 jak, jakby to by豉 jedyna zaleta tych wypiek闚! Warto zapozna si z finansjerkami przede wszystkim dlatego, 瞠 s bardzo, bardzo dobre. Jaki maj smak? Migda這wo-ma郵any. Ich podstaw s zmielone migda造 i tylko niewielka ilo嗆 m彗i. Zawieraj te beurre noisette ("orzechowe mas這"), czyli stopione i podgotowane a do lekko br您owego koloru mas這, od kt鏎ego zosta這 oddzielone wytr帷one bia趾o. B璠 wi璚 smakowa造 przede wszystkim osobom, kt鏎e lubi migda造 i ma郵ane wypieki. Z mojego do鈍iadczenia wynika, 瞠 smakuj prawie wszystkim. Dotychczas trafi豉m na tylko jedn osob, kt鏎ej finansjerki nie przypad造 do gustu - by豉 to osoba, kt鏎a nie przepada za migda豉mi. Wiele os鏏 dopytuje, sk康 si bierze oryginalny smak finansjerek, nie s bowiem w stanie rozpozna, co jest w sk豉dzie. A to w豉郾ie z powodu beurre noisette, kt鏎ego si raczej w Polsce nie stosuje (ja nigdy wcze郾iej do niczego go nie u篡wa豉m), a kt鏎e ma posmak lekko orzechowy oraz z powodu bia貫k jajek, kt鏎e rzadko s stosowane do wypiek闚 z pomini璚iem 鄴速ek - o wiele rzadziej w ka盥ym razie, ni 鄴速ka bez bia貫k. Dlatego te, pomimo, 瞠 na moich zdj璚iach s finansjerki upieczone w foremkach do muffinek, zapewniam, 瞠 s czym zupe軟ie od muffinek innym - to zupe軟ie inny smak i zupe軟ie inna struktura. Spieczone na z這to na zewn徠rz i mi瘯kie w 鈔odku - to r闚nie stanowi o ich uroku.

Podobno nazwa "financiers" pochodzi od foremek, w kt鏎ych powinno si te ciastka piec - foremki te nadaj im pod逝積y kszta速, tak 瞠 wypieki wygl康aj jak sztabki z這ta. Ja nie mam specjalnej formy do finansjerek, dlatego u篡wam foremek do muffinek. 圭i郵e bior帷, preferuj foremki do minimuffinek, bo jestem zdania, 瞠 finansjerki nie powinny by zbyt du瞠. Zawieraj, jak zosta這 wspomniane, du穎 mas豉 i migda堯w, s wi璚 raczej t逝ste i ci篹kie. Dodajmy te, 瞠 s bardzo s這dkie. S pyszne, ale moim zdaniem najbardziej si je docenia, jedz帷 w ma造ch porcjach. Troch lekko軼i nadaje im zreszt dodatek owoc闚. Ja osobi軼ie preferuj gruszk. Je郵i kto si obawia nadmiaru s這dyczy, niech lepiej wybierze kwaskowate owoce - wi郾ie albo porzeczki. Wracaj帷 do kwestii foremek, u篡wam do nich papierowych papilotek, bo bez nich trudno mi wydoby gotowe wypieki, nie uszkadzaj帷 ich. Zapewne dobrze te sprawdz foremki z silikonu.

FinanciersZdj璚ie pod tytu貫m "Finansjerka nad Czarnym Stawem" znane r闚nie jako "Finansjerka na kraw璠zi". Upiek豉m dla m篹a finansjerki na wypraw w g鏎y, a on mi w zamian przywi霩 zdj璚ia.

Z poni窺zych sk豉dnik闚 wychodzi mi dziesi耩 finansjerek upieczonych w standardowej wielko軼i foremkach na muffinki albo dwadzie軼ia par finansjerek upieczonych w foremkach do minimuffinek.

  • 90 g bia貫k jaj (ok. 3 jajka),
  • 115 g mas豉 (koniecznie prawdziwego),
  • 30 g m彗i,
  • 125 g cukru pudru,
  • 90 g mielonych migda堯w,
  • 100 g owoc闚 (porzeczki, maliny, jagody, truskawki, czere郾ie, wi郾ie, figi lub pokrojona w kostk gruszka),
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy albo migda這wy.
  1. Piekarnik rozgrza do temperatury 180 蚓. Foremki lekko nat逝軼i albo wy這篡 papilotkami lub papierem do wypiek闚.
  2. Mas這 rozpu軼i, podgrzewa na ma造m ogniu do czasu, a mas這 nabierze mocno orzechowego koloru i pojawi si w nim br您owe "okruszki". Pozostawi do przestygni璚ia.
  3. Do du瞠j miski przesia m彗 i cukier puder. Doda mielone migda造. Dok豉dnie wymiesza.
  4. Mieszaj帷 stopniowo dodawa bia趾a (bia貫k nie ubija lub ubi lekko za pomoc widelca). Gdy powstanie jednolita masa, wla przestudzone mas這. Najlepiej zrobi to przez sitko, tak aby nie dosta造 si do niego powsta貫 "okruszki". Dok豉dnie wymiesza.
  5. Mas na這篡 do foremek. Na wierzchu, lekko dociskaj帷, pouk豉da owoce.
  6. Piec 15-25 minut lub do czasu, gdy ciastka nabior rumianego koloru. Przed wyj璚iem z foremek pozostawi do przestygni璚ia.

http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/03/finansjerki-z-czerwonymi-porzeczkami.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS