wtorek, 27 lipca 2010

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Zup w ten spos鏏 podan jad豉m w jednej z krakowskich restauracji i spodoba豉 mi si. Wygl康a這 to tak ciekawie, 瞠 od razu zacz窸am my郵e nad tym, jak zrealizowa taki spos鏏 podania w warunkach domowych.

Te dwa smaki bardzo dobrze si ze sob komponuj: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - 豉godna, s這dkawa. B璠 jednak smakowa造 dobrze nie tylko w zestawie - ka盥a z osobna r闚nie jest pyszna.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Pomidorowa zupa:

  • 800 g pomidor闚 z puszki,
  • 2 cebule,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • bazylia,
  • s這dka papryka,
  • ostra papryka,
  • s鏊,
  • 鄉ietana 18%.

W garnku zeszkli posiekan cebul. Doda bazyli, potem czosnek i jeszcze przez chwil dusi. Doda pomidory, doprawi sol i pieprzem i gotowa przez ok. 20 minut. Zmiksowa, potem doprawi papryk. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Groszkowa zupa:

  • 450 g mro穎nego groszku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 niewielka marchewka,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • estragon,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • 鄉ietana 18%.

Cebul posieka, ziemniaki i marchewk pokroi w drobn kostk. Dusi w garnku na oleju, a cebula si zeszkli. Doda zio豉 i dusi jeszcze przez chwil. Wrzuci groszek i zala tak ilo軼i wody, 瞠by przykry豉 warzywa. Posoli. Doprowadzi do wrzenia i gotowa, a warzywa b璠 mi瘯kie. Zmiksowa, doprawi sol i pieprzem. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Obie zupy wychodz do嗆 g瘰te - w ten spos鏏 豉twiej jest na這篡 je na talerz tak, 瞠by si nie wymiesza造 (przyznaj, 瞠 w restauracji by造 bardziej p造nne). Na這篡豉m je, korzystaj帷 z przegr鏚ki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowa豉m j tak, 瞠by jak najmniej zupy by這 w stanie przedosta si na drug stron talerza. Nast瘼nie narysowa豉m granic za pomoc 鄉ietany, r瘯awa cukierniczego i tylki zako鎍zonej okr庵造m otworem (mo積a zamiast tego nape軟i 鄉ietan foliowy woreczek i odci望 r鏬, uwa瘸j帷, 瞠by zrobi bardzo ma造 otw鏎). Na koniec zrobi豉m wyka豉czk wzorki na 鄉ietanie.

Do zupy mo積a poda malutkie grzanki do posypania. Mog poda spos鏏, w jaki ja takie grzanki robi:

  • bu趾a (najlepiej lekko czerstwa),
  • mas這,
  • zio豉 prowansalskie,
  • suszona natka pietruszki,
  • s鏊.

Pokroi bu趾 w kosteczk. Na patelni, na ma造m ogniu roztopi mas這. Wrzuci bu趾, posypa zio豉mi. Wymiesza, 瞠by obtoczy kawa趾i bu趾i w ma郵e i przyprawach. Od czasu do czasu mieszaj帷, grza na ma造m ogniu, 瞠by grzanki sta造 si chrupkie, ale nie mocno spieczone. Mo積a doprawi do smaku ma陰 ilo軼i soli.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24285
http://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com/2009/09/zupa-groszkowa.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_groszkowa,,-3462225,9495.html

wtorek, 20 lipca 2010

Jest to przepis bez jajek, bez krowiego mleka i bez glutenu.

Kiedy ma si w rodzinie kogo, kto nie mo瞠 je嗆 jajek, mleka albo m彗i pszennej, przygotowanie ciasta staje si problemem, bo brakuj帷y sk豉dnik trzeba zast徙i innym o mo磧iwie podobnych w豉軼iwo軼iach. A co, je郵i nale篡 wykluczy wszystkie te sk豉dniki jednocze郾ie? Upieczenie zwyk貫go tortu, sk豉daj帷ego si z warstw biszkoptu przek豉danego kremem jest niemo磧iwe. Ten deser, chocia upieczony w tortownicy, przypomina raczej tart: jest to mleczno-truskawkowa masa na kruchym spodzie. Mleczn mas stanowi panna cotta, czyli w這ski deser (tradycyjnie powstaje on z krowiego mleka, ale z mleka kokosowego r闚nie da si go zrobi).

Kokosowy tort panna cotta

Musz uprzedzi, 瞠 u篡te kukurydziane ciasto nie jest tak przyjemne w obr鏏ce, jak kruche ciasto z m彗i pszennej. Z ca陰 pewno軼i nie da si go rozwa趾owa - trzeba wylepi nim tortownic r璚znie. Po upieczeniu natomiast kruszy si niemi這siernie i nale篡 na nie uwa瘸 (ale tylko dop鏦i masa nie zostanie wylana i ca趾owicie nie zastygnie; potem ju nic mu si nie stanie). C騜, dietetyczne pieczenie wymaga po鈍i璚e.

W smaku natomiast ciasto jest bardzo dobre. Je郵i komu mia這by si wydawa, 瞠 jest ono tylko namiastk "prawdziwego", pszennego ciasta, myli豚y si. Ma wyrazisty smak, kt鏎y bardzo dobrze pasuje do panny cotty. Dodatek orzech闚 wzbogaca smak ca貫go deseru. Smakuje on nie tylko tym, kt鏎zy z racji bycia na bezmlecznej czy bezglutenowej diecie odzwyczaili si od smaku zwyk造ch ciast - doceniaj go wszyscy.

Inspiracj do stworzenia tego przepisu by deser, wygl康aj帷y mniej wi璚ej tak samo, ale zawieraj帷y wszystkie te zakazane rzeczy, kt鏎ych nie zawiera m鎩 deser. Mo積a wi璚 te przepisy ze sob skrzy穎wa: u篡 ciasta z m彗i pszennej i masy z kokosowego mleka albo ciasta z m彗i kukurydzianej, ale masy - z mleka krowiego. Prosz tylko zwr鏂i uwag, 瞠 m鎩 tort jest wy窺zy, ni tamten. M鎩 powsta z 1,5 litra 鄉ietanki, a tamten - z 1 litra, co nale篡 uwzgl璠ni przy ewentualnym krzy穎waniu przepis闚. 疾by jeszcze bardziej skomplikowa spraw i utrudni decyzj, dodam, 瞠 jest mo磧iwe zrobienie pszennego ciasta bez jajka - wystarczy zast徙i je dwiema albo trzema 造磬ami wody. Brak jajka sprawi, 瞠 ciasto b璠zie bardziej kruche - mnie nie uda這 si takiego rozwa趾owa; wylepi豉m nim tortownic po kawa趾u.

Kokosowy tort panna cotta

Wyja郾i, na czym polega problem z ciastem kukurydzianym. Nie mo積a go tak po prostu wstawi do piekarnika, bo zmi瘯nie i sp造nie ze 軼ianek tortownicy. Nie mo積a te wy這篡 tortownicy papierem do pieczenia i nasypa grochu dla obci捫enia, jak to si czasem robi z kruchym ciastem, bo ci篹ar grochu sprawi, 瞠 ciasto u這穎ne w tortownicy rozejdzie si na boki, zdeformuje si. M闚i豉m, 瞠 to nie jest 豉twe! Po paru pr鏏ach znalaz豉m skuteczne rozwi您anie: po tym, jak tortownica zostanie wylepiona ciastem, a ciasto zmro穎ne, trzeba je wy這篡 foli aluminiow - tak, 瞠by jak naj軼i郵ej przylega豉 do ciasta. W czasie pieczenia ciasto przyklei si do folii i nie b璠zie 豉two j odklei, ale tak ma by. Inaczej nie potrafi tego zrobi. Po zdj璚iu folii i potem jeszcze pod koniec pieczenia, zanim ciasto zastygnie, mo積a wyg豉dzi jego powierzchni 造磬 albo 這patk.

Pann cott mo積a zrobi z mleka kokosowego, jednak w oryginale robi si j ze 鄉ietanki. Dlatego te z mleka kokosowego r闚nie mo積a wydzieli co, co mo積a nazwa 鄉ietank. Je郵i mleko sch這dzi si w lod闚ce, t逝sta cz窷 zastyga i mo積a j 豉two oddzieli od reszty. Pod podgrzaniu staje si oczywi軼ie znowu p造nna.

26 cm 鈔ednicy:

CIASTO:

  • 300 g m彗i kukurydzianej,
  • 60 g zmielonych orzech闚 w這skich,
  • 100 g cukru,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 200 g mas豉.

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 550 g truskawek,
  • 55 g cukru,
  • 18 g 瞠latyny.

PANNA COTTA:

  • 1,5 l mleka kokosowego (lub 鄉ietanki kokosowej, oddzielonej od mleka),
  • 200 g cukru,
  • 5 造瞠czek ekstraktu waniliowego,
  • 45 g 瞠latyny.

MASA TRUSKAWKOWA DO OZDOBY:

  • 150 g truskawek,
  • 15 g cukru,
  • 5 g 瞠latyny.
  1. Zagnie嗆 ciasto, wylepi nim tortownic i wstawi na godzin do zamra瘸rki. Po tym czasie piec przez 25 minut w temperaturze 180 蚓 (wy這篡 foli aluminiow i piec przez 15 minut, a nast瘼nie usun望 foli i piec jeszcze przez 10 minut, a si zrumieni). Ciasto tu po upieczeniu bardzo si kruszy, ale po ostudzeniu t篹eje. Nie wyjmowa z tortownicy.
  2. Zmiksowa truskawki z cukrem, 瞠latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie, wymiesza z truskawkami. Mas wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla na upieczony sp鏚. Wstawi do lod闚ki, 瞠by ca趾owicie st篹a豉.
  3. Podgrza mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem waniliowym (ale nie zagotowa), lekko ostudzi. 疾latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie i wymiesza z mlekiem. Wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla do tortownicy i ponownie wstawi do lod闚ki.
  4. Zmiksowa truskawki z cukrem, wymiesza z rozpuszczon w ciep貫j wodzie 瞠latyn. Wstawi mas do lod闚ki i gdy zacznie t篹e, ozdobi jej kleksami wierzch tortu. Mo積a r闚nie wyla j do naczynia o p豉skim dnie, wy這穎nego przezroczyst foli, a kiedy ca趾owicie st篹eje, wykrawa z niej dowolne kszta速y i ozdobi wierzch tortu.
  5. Wyj望 z tortownicy po ca趾owitym st篹eniu mlecznej masy.


http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/05/tort-panna-cotta-na-urodziny-ukasza.html
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=1132#1132

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS