niedziela, 31 lipca 2011

Tort cytrynowy

Zamieszczam tutaj ten wpis bardziej po to, 瞠by pochwali si dekoracj z masy cukrowej, ni 瞠by poleci przepis - chocia przepis jest bardzo interesuj帷y. Tort jest bardzo cytrynowy, kwaskowaty. Zdecydowa豉m wi璚, 瞠 jego wygl康 zewn皻rzny r闚nie powinien by... cytrynowy.

Je郵i chodzi o smak, tort dosta pochwa喚 od mojego m篹a, kt鏎y oznajmi, 瞠 smakuje mu on nawet bardziej, ni tort czekoladowo-鄉ietankowy - a to du篡 komplement. Dla tortu. Ciasto jest wi璚 na pewno godne polecenia, jednak tylko tym osobom, kt鏎e bardzo lubi cytrynowy smak. Ja uzna豉m, 瞠 dla mnie tort wychodzi troch zbyt kwa郾y i dlatego do ponczu doda豉m troch cukru, chocia w przepisie 寮r鏚這wym go nie by這.

Poniewa tort jest kwaskowaty, jego smaku nie zepsu豉 warstwa (bardzo s這dkiej!) masy cukrowej - zreszt stara豉m si na這篡 bardzo cienk warstw i to mi si uda這. Pod tym wzgl璠em wi璚 wypiek nadaje si do ozdabiania mas cukrow. Nadaje si r闚nie z tego wzgl璠u, 瞠 tortu nie trzeba pokrywa dodatkow warstw kremu - krem w przepisie jest ma郵any i nie rozpuszcza masy. Tort ten nie jest jednak idealny do pokrywania mas cukrow, bo jest bardzo mi瘯ki - biszkopt jest mocno nas帷zony ponczem, krem r闚nie jest mi瘯ki - i z tego wzgl璠u pod ci篹arem masy lekko si zapad na brzegach i sta si ob造, co nie ca趾iem mi si podoba這. Polecam dekorowanie tego tortu mas cukrow tego samego dnia, kt鏎ego ma zosta podany. Tort jest do嗆 wilgotny i je郵i zostawi si go z mas cukrow na noc, ona r闚nie staje si wilgotna. Nie rozpuszcza si, ale zmienia sw鎩 wygl康 - zaczyna wygl康a troch jak warstwa 鈍ie瞠go lukru. Co w zasadzie niekoniecznie musi by wad i r闚nie mo瞠 si podoba, ja jednak wola豉m, kiedy te dekoracje mia造 鈍ie篡 wygl康.

Tort cytrynowy

Na zdj璚iu jest torcik o 鈔ednicy 15 cm; prosz zwr鏂i uwag, 瞠 z przepisu powstaje wypiek o wi瘯szej 鈔ednicy.

20-22 cm:

3 blaty biszkoptowe.

Krem:

  • 2 szklanki mleka,
  • ¾ szklanki soku z cytryny (ok. 4-5 cytryn),
  • otarta sk鏎ka z 3 cytryn,
  • 4 lekko kopiaste 造磬i m彗i pszennej,
  • 5 lekko kopiastych 造瞠k m彗i ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 ¼ szklanki cukru,
  • 370 g mi瘯kiego mas豉.

Poncz:

  • woda,
  • sok z cytryny,
  • opcjonalnie: w鏚ka,
  • opcjonalnie: cukier.
  1. W garnuszku zagotowa jedn szklank mleka z cukrem. Drug szklank mleka zmiksowa (najlepiej blenderem) z m彗ami, jajkami i sk鏎k z cytryny na g豉dk mas. Mleko z jajkami i m彗 wla do wrz帷ego mleka, miesza (ca造 czas!), gotuj帷 g瘰ty budy na niedu篡m ogniu i czekaj帷, a masa zg瘰tnieje. Odstawi do ostudzenia.
  2. Po wystudzeniu do budyniu doda sok z cytryny – dodawa stopniowo, ca造 czas miksuj帷 na najwy窺zych obrotach.
  3. Mas這 ubi na puszyst mas. Stopniowo dodawa do niego ostudzony cytrynowy budy, ca造 czas miksuj帷 (zbyt szybkie dodanie budyniu do mas豉 mo瞠 spowodowa, 瞠 masa si zwarzy).
  4. Mas odstawi do lod闚ki, do lekkiego st篹enia.
  5. Gotowe blaty biszkoptowe nas帷zy ¾ szklanki ponczu.
  6. Prze這篡 mas (masy jest bardzo du穎 i na pewno wystarczy na prze這瞠nie i udekorowanie tortu.

Przy okazji pieczenia tego tortu wypr鏏owa豉m zabawny przepis na "rzucany" biszkopt... Przepis nie zawi鏚, biszkopt rzeczywi軼ie wyszed p豉ski jak st馧, idealnie r闚ny, co wida na zdj璚iu. S na nim widoczne dwa biszkopty, bo piek豉m wtedy dwa torciki; jeden wi瘯szy, drugi mniejszy.

Zastanawiam si, czy biszkopt uda si rzeczywi軼ie dzi瘯i zrzuceniu go z wysoko軼i, czy te nawet bez tego by豚y tak udany. Mia豉m wra瞠nie, 瞠 bez rzucania te by這by dobrze... ale poniewa piek豉m go pierwszy raz, nie odwa篡豉m si zrobi po swojemu. Je郵i b璠 go piek豉 po raz drugi, zaryzykuj i opowiem, jaki by efekt.

20-22 cm:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki m彗i pszennej,
  • ¼ szklanki m彗i ziemniaczanej.

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta (mo積a to zrobi na bardzo wolnych obrotach miksera).

Dno tortownicy o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Bok闚 formy niczym nie smarowa. Wy這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 蚓 przez oko這 30-40 minut (do suchego patyczka).

Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi.

Uwaga: boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero kiedy biszkopt b璠zie wystudzony.

http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tort-cytrynowy.html
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS