poniedzia貫k, 31 sierpnia 2009

Starowiede雟ki tort ponczowy

To do嗆 nietypowy tort. Nie zawiera grubych warstw kremu, tylko cieniutkie warstwy d瞠m闚 i marcepanu. Jest za to wyj徠kowo mocno nas帷zony owocowo-rumowym ponczem. Ma do嗆 zdecydowany smak - jest bardzo s這dki. Jednocze郾ie jednak jest to smak w jaki spos鏏 subtelny; delikatnie przenikaj si w nim smaki cytrus闚, rumu i marcepanu. 畝den nie dominuje. Smak alkoholu r闚nie nie jest intensywny; w豉軼iwie jest ledwo wyczuwalny.

Warto zwr鏂i uwag na to, 瞠by r闚nomiernie i dok豉dnie skropi biszkopt ponczem. Ja pope軟i豉m przeoczenie i jedno miejsce pozosta這 suche - stanowi這 dysonans w stosunku do ca這軼i.

Bardzo cieszy mnie proces produkcji tortu. To dlatego, 瞠 wszystkie sk豉dniki tak przyjemnie si podjada這. Kiedy otworzy豉m s這ik z d瞠mem pomara鎍zowym, zapachnia tak mocno, 瞠 musia豉m go spr鏏owa. Poncz ze 鈍ie篡ch sok闚 r闚nie by bardzo dobry, a do jedzenia marcepanu jestem ch皻na w ka盥ych okoliczno軼iach. I tak pracowa豉m w鈔鏚 unosz帷ego si wok馧 mnie zapachu pomara鎍zy, podjadaj帷 - i wiedzia豉m, 瞠 z po陰czenia pysznych sk豉dnik闚 musi powsta co dobrego.

BISZKOPT:

  • 1 szklanka m彗i pszennej,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia.

PONCZ:

  • sok z 1 cytryny,
  • sok z 2 pomara鎍zy,
  • 50 ml rumu,
  • 2 造磬i cukru.

DO PRZEΜ浩NIA I DEKORACJI:

  • 200 g masy marcepanowej,
  • 250 g cukru pudru,
  • 200 g konfitury morelowej (lub d瞠mu morelowego – w takim wypadku podgrza i zmiksowa),
  • 3 造磬i d瞠mu pomara鎍zowego,
  • 100 ml rumu,
  • 1 造磬a kakao,
  • 50 g p豉tk闚 migda這wych.
  1. M彗 pszenn i ziemniaczan przesia razem z proszkiem do pieczenia. Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, stopniowo dodawa cukier i miksowa jeszcze przez 2 minuty. Stopniowo dodawa 鄴速ka, ca造 czas miksuj帷 na du篡ch obrotach miksera. Zmniejszy do minimum obroty miksera i doda przesiane m彗i wraz z proszkiem do pieczenia. Prze這篡 mas do wysmarowanej mas貫m tortownicy o 鈔ednicy 28 cm i wstawi do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 蚓 przez 40-45 minut.
  2. Po dok豉dnym wystudzeniu lub najlepiej nast瘼nego dnia przekroi biszkopt na 3 blaty. Jeden kr捫ek biszkoptu u這篡 na tortownicy (najlepiej spieczon stron na sp鏚). Wymiesza sk豉dniki ponczu. Nas帷zy blat biszkoptu znajduj帷y si na tortownicy ⅓ ilo軼i ponczu.
  3. Marcepan cienko rozwa趾owa, posypuj帷 stolnic cukrem pudrem. Marcepan powinien wch這n望 oko這 100 g cukru pudru. Z rozwa趾owanego marcepanu wyci望 kr捫ek o 鈔ednicy biszkoptu, od這篡 na bok. Pozosta造 marcepan wymiesza z po這w ilo軼i rumu, czyli z 50 ml i rozsmarowa go na dolnym kr捫ku biszkoptu. Nast瘼nie po這篡 drugi blat biszkoptu i nas帷zy go ⅓ ilo軼i ponczu. Rozsmarowa d瞠m pomara鎍zowy i u這篡 trzeci, ostatni kr捫ek biszkoptu. Nas帷zy go pozosta造m ponczem.
  4. Pozosta造 cukier puder i reszt rumu (50 ml) wymiesza, tworz帷 lukier. Od這篡 3 造磬i lukru i wymiesza go z kakao. Wierzch tortu posmarowa konfitur morelow, pozostawiaj帷 2 造磬i na posmarowanie bok闚 tortu. Na warstw konfitury po這篡 kr捫ek z marcepanu i rozsmarowa bia造 lukier. Posmarowa boki tortu pozosta造mi 2 造磬ami konfitury i ob這篡 je zrumienionymi p豉tkami migda這wymi.
  5. Szpryc nape軟i ciemnym lukrem z kakao i narysowa na torcie spiral. Spiral rozci庵a ostrym ko鎍em no瘸 od 鈔odka ku brzegom tortu, zaznaczaj帷 porcje. Pozostawi do zastygni璚ia lukru. Przechowywa w lod闚ce.

Po przeszperaniu Internetu dosz豉m do wniosku, 瞠 to nie jest prawdziwy starowiede雟ki tort ponczowy. Na wi瘯szo軼i stron pod tym has貫m znajduje si bowiem troch inny przepis: o, taki, jak tu. Nie ma w nim marcepanu - to najwa積iejsza r騜nica w stosunku do przepisu, kt鏎y podaj. Chocia zazwyczaj lubi dociera do oryginalnych, 廝鏚這wych przepis闚 i poznawa tradycyjne smaki, tym razem zdecydowa豉m si na wypr鏏owanie tego, zmienionego przepisu - a to dlatego, 瞠 barrrdzo lubi marcepan. Jestem jednak pewna, 瞠 oryginalny przepis r闚nie kiedy wypr鏏uj.


http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_marcepanowy/przepis.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Tort_ponczowy_starowiedenski,,34429757,9495.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS