鈔oda, 23 wrze郾ia 2009

Budyniowe muffinki z gruszk

Wymy郵i豉m budyniowe muffinki. Pomy郵a豉m, 瞠 przez analogi do muffinek jogurtowych, kt鏎e s przez jogurt zdominowane i ci篹kie od niego, mo積a zrobi muffinki na bazie budyniu. Mia豉m ochot na muffinki, kt鏎e s zdecydowanie budyniowe i te w豉郾ie takie s, wilgotne i ci篹kie, i troch niezgrabnie przez to wygl康aj帷e. Budy jest waniliowy, a dodatkiem jest gruszka, bo to udane po陰czenie - tak pomy郵a豉m, zainspirowana deserem w postaci gruszek z sosem waniliowym. Kto m鏬豚y powiedzie, 瞠 smak muffinek jest md造, ale dla mnie jest po prostu delikatny. Gruszka dobrze komponuje si z ca這軼i, mi瘯ka i s這dka. Jestem bardzo zadowolona z rezultatu, bo powsta wypiek o w豉郾ie takim smaku, na jaki mia豉m ochot i smakowa mi bardzo. Ale my郵帷 o osobach, kt鏎e wol smaki bardziej zdecydowane, proponuj dodatek cynamonu. Ten cynamon w豉郾ie teraz przyszed mi do g這wy i my郵, 瞠 za jaki czas wypr鏏uj te takie po陰czenie.

Te muffinki s wyra幡ie, do granic mo磧iwo軼i budyniowe. Po upieczeniu trzeba odczeka i pozwoli im lekko wystygn望, bo inaczej mog by problemy z wyj璚iem ich z formy - s wr璚z mokre. Je郵i kto woli muffinki bardziej wyro郾i皻e i pulchne, powinien doda mniej budyniu.

Budyniowe muffinki z gruszk

Budy mo積a oczywi軼ie zrobi z gotowego, kupnego proszku. Ale taki robiony od podstaw powstaje prawie tak samo szybko, a ja go bardziej lubi, bo mo積a go zrobi z cukrem z prawdziw wanili albo nada mu aromat, doprowadzaj帷 do wrzenia mleko z lask wanilii - a w kupnym budyniu b璠zie prawdopodobnie sztuczny aromat i by mo瞠 jeszcze inne sztuczno軼i. Poza tym podoba mi si konsystencja tego budyniu: aksamitna i maj帷a mniejsze sk這nno軼i do posiadania grudek, ni budy z paczki.

  • 170 g m彗i,
  • 2 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 125 g mas豉,
  • 1 gruszka (ok. 200 g).

BUDY:

  • 350 ml mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 造瞠czki m彗i pszennej,
  • 4 造瞠czki m彗i ziemniaczanej,
  • 16 g cukru waniliowego.

Ugotowa budy: p馧 szklanki mleka odla, wymiesza z m彗; pozosta貫 mleko zagotowa z cukrami, wlewa powoli mleko z m彗 i ca造 czas miesza do zg瘰tnienia. Ostudzi.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Gruszk obra i pokroi na ma貫 kawa趾i.

W jednej misce wymiesza jajka, mas這 i budy, a w drugiej m彗, proszek do pieczenia i s鏊. Wymiesza wszystko razem z gruszk.

Piec przez 25 minut w temperaturze 180-200 蚓.

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

P鏦i s jeszcze maliny, postanowi豉m spr鏏owa, jak smakuje prawdziwy angielski trifle. W豉軼iwie w przypadku takiej potrawy jak trifle posiadanie precyzyjnego przepisu nie jest konieczne – w ko鎍u to tylko deser z這穎ny z warstw owoc闚 i krem闚. Jakiekolwiek si tam znajd sk豉dniki i proporcje, na pewno b璠zie pyszny, bo w ko鎍u jak trudno co takiego skomponowa? Ale ja postanowi豉m mimo wszystko dotrze do pierwotnego, 廝鏚這wego przepisu. Mnogo嗆 odmian tego deseru w Internecie 鈍iadczy o tym, 瞠 ma這 kto ju pami皻a, jak posta mia na pocz徠ku i ma這 kogo to obchodzi. Jako jednak uda這 si dotrze do 廝鏚e. Skompletowa豉m w豉軼iwy przepis i wykona豉m. Tradycyjny. Angielski. Deser. Z malinami i bananami.

Trifle

Uczciwie m闚i帷, ju na wst瘼ie wiedzia豉m, 瞠 przyjdzie mi minimalnie zmodyfikowa przepis. Na przyk豉d 鄉ietanka – maksymalna zawarto嗆 t逝szczu w 鄉ietance, jak mo積a spotka w Polsce, to 36% i takiej te u篡豉m. Wbrew przepisowi pos這dzi豉m j te przed ubiciem (podana w przepisie ilo嗆 uwzgl璠nia tylko cukier, dodawany do kremu). Poza tym, nie mam sherry (to hiszpa雟kie wino) i nie planowa豉m w tej chwili go kupowa. U篡豉m amaretto (likier migda這wy), kt鏎e akurat mam. Musz powiedzie, 瞠 trifle wzbogacony s這dkim, migda這wym smakiem okaza si pyszny.

Warto go przygotowa w szklanym, przezroczystym naczyniu (jednym du篡m lub kilku ma造ch), 瞠by kolejne warstwy by造 widoczne. Na tym polega urok tego deseru.

6-8 porcji:

  • biszkopty,
  • d瞠m malinowy,
  • 55 ml sherry,
  • 225 g 鈍ie篡ch lub mro穎nych malin,
  • 2 ma貫 banany,
  • 3 鄴速ka,
  • 570 ml 鄉ietanki 48% (double cream),
  • 25 g drobnego cukru,
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej,
  • wanilia,
  • 50 g p豉tk闚 migda堯w.
  1. W szklanym naczyniu u這篡 warstw biszkopt闚, a nast瘼nie troch d瞠mu. Skropi sherry i wymiesza tak, 瞠by biszkopty by造 nasi彗ni皻e.
  2. Zrobi krem. Podgrza po這w (285 ml) 鄉ietanki w ma造m garnku razem z ekstraktem waniliowym lub przekrojon wzd逝 lask wanilii. Zmiksowa dok豉dnie 鄴速ka, cukier i m彗. Kiedy 鄉ietanka b璠zie gor帷a, przela j do zmiksowanych jajek, ca造 czas mieszaj帷. Przela z powrotem do garnka i podgrzewa na ma造m ogniu, mieszaj帷, a masa stanie si g瘰ta. Pozostawi do ostygni璚ia.
  3. Pokroi banany, u這篡 je razem z malinami i wla krem.
  4. Ubi pozosta貫 285 ml 鄉ietanki i wy這篡 na wierzch. Udekorowa lekko upra穎nymi p豉tkami migda堯w.
  5. Przykry i ch這dzi przez 3-4 godziny przed podaniem.

Zapragn窸am zrobi ten deser pod wp造wem serialu „Friends”. Pami皻acie ten odcinek, w kt鏎ym Rachel przygotowuje trifle, omy趾owo pomieszawszy ze sob dwa r騜ne przepisy, w wyniku czego powstaje deser z wo這win? Przyjaciele pytaj j, co robi, a ona odpowiada: It’s a trifle. It’s got all of these layers. First there’s a layer of ladyfingers, then a layer of jam, then custard, which I made from scratch, then raspberries, more ladyfingers, then beef saut嶪d with peas and onions, then a little more custard, and then bananas, and then I just put some whipped cream on top! Bardzo zainteresowa mnie deser, kt鏎y wygl康a wyj徠kowo apetycznie w wielkiej szklanej misie. By pi瘯nie i pieczo這wicie u這穎ny; ja nie umiem tak 豉dnie pouk豉da tych warstw i wrzucam wszystkie byle jak. Opis sk豉dnik闚 brzmia naprawd pysznie (pomijaj帷 kwesti wo這winy). W ka盥ym razie – od momentu obejrzenia tego odcinka mia豉m ochot co takiego zje嗆. Jako fanka "Friends闚" chcia豉m nawet pierwotnie wykorzysta uk豉d warstw, podany przez Rachel (bez wo這winy!), ale tym razem zdecydowa豉m si na tradycyjny.

Niestety, nie potrafi ju teraz poda 廝鏚豉, z kt鏎ego korzysta豉m. Ju par miesi璚y temu przet逝maczy豉m i zapisa豉m przepis, kt鏎y czeka na wypr鏏owanie a do teraz. Niewykluczone, 瞠 korzysta豉m z paru stron internetowych, chc帷 dociec, jaki to jest ten tradycyjny, pierwotny sk豉d. 疾by si troch zrehabilitowa, polecam ten tekst, z kt鏎ego wynika, 瞠 podana przeze mnie kolejno嗆 warstw jest t tradycyjn-i-jedyn-w豉軼iw. W skr鏂ie - z tekstu wynika, 瞠 doln warstw zawsze stanowi ciasto: biszkopt, biszkopty albo inne ciastka. Ciasto zostaje - opcjonalnie - skropione alkoholem, najlepiej s這dkim i pasuj帷ym smakiem do pozosta造ch sk豉dnik闚. Nast瘼ny jest d瞠m, mus albo sos - i tutaj dobrze jest u篡 takiego, kt鏎y jest zrobiony z owoc闚 u篡tych w deserze. A wi璚 je郵i trifle z malinami - to d瞠m malinowy; je郵i z truskawkami - sos truskawkowy. To podkre郵i, wzmocni smak owoc闚. Owoce stanowi nast瘼n warstw, na nie wylewa si krem, a na samej g鏎ze umieszcza si bit 鄉ietan. Wariacje i modyfikacje oczywi軼ie mog by przer騜ne, a podany uk豉d warstw zach璚a do tworzenia w豉snych zestawie smakowych. Na blogu poda豉m ju wcze郾iej przepis na trifle truskawkowo-cytrynowy.

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS