niedziela, 04 wrze郾ia 2016

Wega雟kie muffinki owsiane

Ten przepis jest lekk modyfikacj przepisu, kt鏎y ju kiedy pojawi si na tym blogu. Wystarczy zast徙i krowie mleko - mlekiem ro郵innym, czyli na przyk豉d ry穎wym, sojowym, owsianym... albo po prostu u篡 wody, je郵i kto takiego mleka nie ma. Jajka natomiast mo積a zast徙i bananem - bardzo dobrze wi捫e ciasto. Nie we wszystkich wypiekach u篡cie banana zamiast jajek przyniesie podobnie dobry efekt - taka modyfikacja mo瞠 zmienia smak i konsystencj w por闚naniu do ciasta upieczonego z jajkami. Jednak do tych akurat muffinek banan pasuje bardzo dobrze - komponuje si 鈍ietnie z rodzynkami i jab趾iem, a konsystencja pozostaje taka jak trzeba: muffinki s odpowiednio pulchne. Przetestowane. Poniewa banan jest s這dki, nie trzeba dodawa du穎 bia貫go cukru.

Wega雟kie muffinki owsiane

  • ½ szklanki otr帳 owsianych,
  • ½ szklanki b造skawicznych p豉tk闚 owsianych,
  • 1 szklanka mleka ro郵innego albo wody,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka m彗i,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • ½ 造瞠czki sody,
  • 1 造瞠czka cynamonu,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 造磬i cukru,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 1 ma造 banan,
  • 1 ma貫 jab趾o.

Otr瑿y, p豉tki owsiane i rodzynki wymiesza z bardzo gor帷ym mlekiem lub wod. Odstawi na p馧 godziny, 瞠by zmi瘯造 i nap璚znia造. Jab趾o pokroi na ma貫 kawa趾i. Banana zmiksowa na g豉dko.

Wymiesza ze sob w misce m彗, proszek do pieczenia, sod, cynamon, cukier i s鏊. W drugiej misce wymiesza banana z olejem. Po陰czy ze sob zawarto嗆 obu misek oraz jab趾o i mleko z rodzynkami, otr瑿ami i p豉tkami owsianymi. Kr鏒ko wymiesza - tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Nie przejmowa si grudkami. Na這篡 mas do formy na muffiny.

Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 蚓.

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS