poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

Postanowi豉m wypr鏏owa przepis na te muffinki, bo lubi herbat i mia豉m nadziej, 瞠 muffinki b璠 mia造 smak earl greya. Nie maj jednak takiego smaku - jest on ledwo wyczuwalny. Zwi瘯szy豉m dwa razy ilo嗆 herbaty w przepisie i postanowi豉m przed zmieszaniem z reszt sk豉dnik闚 zala j wrz徠kiem, 瞠by wydoby z niej aromat – ale jej smak w muffinkach dalej jest delikatny. Nie pozostaje nic innego, tylko si z tym pogodzi: nie s to muffinki o smaku earl greya, a zaledwie z jego lekkim aromatem. A jednak zamieszczam tutaj ten przepis, uznaj帷 go za jeden z najbardziej udanych z powodu konsystencji tych muffinek, kt鏎 uwa瘸m za idealn. Muffinki s wilgotne i tre軼iwe, ale jednocze郾ie lekkie i delikatne, mi璚iutkie. To chyba sprawia, 瞠 smakuj wszystkim, kt鏎ych nimi cz瘰tuj. Bardzo ciekawy jest dodatek bia貫j czekolady. Je郵i si j drobno posieka, rozp造wa si w czasie pieczenia tak, 瞠 nie pozostawia po sobie 郵adu, a tylko charakterystyczny posmak, kt鏎y ja osobi軼ie bardzo lubi. Jest jak przyprawa, kt鏎ej smak sam w sobie nie jest rozpoznawalny, a nadaje charakter ca貫j potrawie.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Robi豉m te muffinki zar闚no z herbat w torebkach, jak i z herbat sypan. Moja herbata w torebkach by豉 na tyle drobna, 瞠 nie wymaga豉 dalszego rozdrabniania, natomiast w procesie mielenia herbaty sypanej sprawdzi si mo寮zierz.

  • 2 szklanki m彗i,
  • ⅔ szklanki cukru pudru,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ¼ 造瞠czki sody,
  • ¼ 造瞠czki soli,
  • 2 造磬i (4 torebki) zmielonej herbaty earl grey,
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • ¾ szklanki kwa郾ej 鄉ietany,
  • 2 du瞠 jajka,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii,
  • 115 g mas豉.

Mas這 roztopi i ostudzi. Czekolad posieka. Herbat zala paroma 造磬ami wrz帷ej wody, zostawi na par minut.

Wymiesza w misce wszystkie suche sk豉dniki, w drugiej misce wymiesza mokre. Wsypa suche sk豉dniki do mokrych i wymiesza 造磬 tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 (mog zosta grudki).

Piec przez 18-20 minut.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Intryguje mnie r騜nica w wygl康zie pomi璠zy moimi muffinkami a muffinkami na stronie, kt鏎 poda豉m jako 廝鏚這w. Dlaczego tamte maj r闚n i g豉dk powierzchni, a moje s takie poszarpane? Nie mog造 wyj嗆 inne - surowa masa by豉 bardzo g瘰ta i nie uk豉da豉 si r闚no. Mo瞠 autorka tamtego bloga u篡豉 mniej g瘰tej 鄉ietany? W ka盥ym razie - zapewniam, 瞠 takie poszarpane te sa bardzo dobre...

http://przystole.blox.pl/2009/01/Muffinki-z-earl-grey-i-biala-czekolada.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS