niedziela, 31 pa寮ziernika 2010

Bia豉 Op廨a

Op廨a to francuskie ciasto o kawowo-czekoladowym smaku. Dzisiaj jednak przedstawiam jego bia陰 odmian, nie zawieraj帷 kawy ani kakao. Trzy masy, kt鏎e wchodz w sk豉d tego ciasta - ma郵any krem, ganache i polewa - zawieraj bia陰 czekolad. Z tego te powodu ciasto mo瞠 dla niekt鏎ych by zbyt md貫 - nie ma w nim niczego, co wprowadzi這by interesuj帷 goryczk, bardziej zdecydowany smak. By豉m bardzo ciekawa, jak smakuje, bo wydawa這 mi si, 瞠 b璠zie zbyt s這dkie. Ciasto okaza這 si jednak inne, ni si spodziewa豉m, a to dzi瘯i biszkoptowi, kt鏎y jest raczej ma這 s這dki i r闚nowa篡 smaki krem闚. Ca這嗆 jest pysznie delikatna. Oczywi軼ie polecam przede wszystkim fanom bia貫j czekolady, bo jest tutaj zdecydowanie motywem przewodnim. Mnie to ciasto bardzo smakuje.

Ten przepis zainteresowa mnie ze wzgl璠u na swoj... d逝go嗆. Podoba mi si taki precyzyjny i dok豉dnie opisany proces pieczenia. Zdaj sobie spraw, 瞠 dla innych to w豉郾ie mo瞠 by wad - niekt鏎zy wol w kuchni improwizowa. Dla mnie taka drobiazgowo嗆 oznacza, 瞠 przepis zosta dok豉dnie przemy郵any i realizuj帷 go, stwarzam co pysznego.

Pod捫aj帷 za przepisem ze 廝鏚這wego bloga, ganache po這篡豉m na samej g鏎ze ciasta, a bezpo鈔ednio na nim polew. W innym miejscu przeczyta豉m jednak, 瞠 warto, 瞠by ostatni warstw przed polew by ma郵any krem, bo on potrafi mocno zastygn望 w lod闚ce i polew 豉two si rozsmarowuje - tak w豉郾ie jest oryginalnym przepisie na Op廨. Dlatego te, chocia na zdj璚iu ganache jest tu pod polew, przepis zawiera ju zmienion kolejno嗆 tworzenia warstw.

Polewy wysz這 bardzo du穎 - za du穎, moim zdaniem - dlatego te, podaj帷 ten przepis, pozwoli豉m sobie zmiejszy jej ilo嗆 o 20%.

20 porcji:

CIASTO:

  • 6 du篡ch bia貫k w temperaturze pokojowej,
  • 30 g cukru,
  • 225 g zmielonych migda堯w bez sk鏎ek,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 6 du篡ch jajek,
  • 70 g m彗i,
  • 45 g mas豉.

SYROP:

  • 125 g wody,
  • 65 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

KREM MA印ANY:

  • 100 g cukru,
  • 60 g wody,
  • 1 du瞠 jajko,
  • 1 du瞠 鄴速ko,
  • 200 g mas豉 w temperaturze pokojowej,
  • 50 g bia貫j czekolady.

GANACHE/MUS:

  • 210 g bia貫j czekolady,
  • 1 szklanka + 3 造磬i 鄉ietany 36%.

POLEWA:

  • 340 g bia貫j czekolady,
  • 100 ml 鄉ietany 36%.
  1. Ciasto: ustawi dwie p馧ki w piekarniku tak, 瞠by dzieli造 piekarnik na trzy r闚ne cz窷ci. Rozgrza piekarnik do 220 蚓. Wy這篡 papierem do pieczenia dwie blachy z niskimi brzegami o wymiarach 31 na 39 cm.
  2. Ubi bia趾a. Doda cukier i ubija dalej, a masa stanie si sztywna i b造szcz帷a.
  3. Mas這 stopi i ostudzi, cukier puder przesia przez sitko. Ubija migda造, cukier puder i jajka na 鈔ednich obrotach, a masa stanie si jasna i zwi瘯szy obj皻o嗆 (przez oko這 3 minuty). Doda m彗 i miesza na wolnych obrotach tylko do momentu, a przestanie by widoczna. Za pomoc gumowej 這patki delikatnie wmiesza ubite bia趾a w migda這w mas, nast瘼nie wmiesza stopione mas這. Podzieli mas pomi璠zy blachy do pieczenia i rozsmarowa, 瞠by pokry豉 ca陰 powierzchni ka盥ej z blach.
  4. Piec ciasta przez 5-7 minut albo do momentu, kiedy b璠 lekko br您owe i spr篹yste w dotyku. Wyj望 blachy na 瘸roodporn podstawk, oddzieli ostrym no瞠m brzegi ciast od blach, przykry ka盥 z nich papierem do pieczenia, odwr鏂i ciasta i pozwoli im wypa嗆 z blach. Ostro積ie odklei papier, odwr鏂i go i u篡 do przykrycia ciast. Zostawi ciasta mi璠zy kawa趾ami papieru do pieczenia, a ostygn do temperatury pokojowej.
  5. Syrop: wymiesza ze sob wod, cukier i cukier waniliowy w rondelku i doprowadzi do wrzenia. Zdj望 z palnika i pozwoli ostygn望 do temperatury pokojowej.
  6. Krem: wymiesza ze sob cukier i wod w rondelku i podgrzewa na 鈔ednim ogniu do momentu, kiedy cukier si rozpu軼i. Kontynuowa gotowanie, nie mieszaj帷, a syrop osi庵nie temperatur 107 蚓. Zdj望 z palnika.
  7. W czasie, kiedy syrop si podgrzewa, ubija jajko i 鄴速ko na wysokich obrotach, a stan si jasne i spienione.
  8. Kiedy syrop osi庵nie odpowiedni temperatur, zmniejszy obroty do niskich i wlewa syrop bardzo powoli przy 軼iance miski, uwa瘸j帷, 瞠by nie trafi w ko鎍闚k miksera. Cz窷 syropu rozpry郾ie si na 軼iankach miski, ale nie nale篡 pr鏏owa wmiesza jej w mas, bo zastygnie. Zwi瘯szy obroty do 鈔ednio-wysokich i ubija, a masa stanie si g瘰ta, b造szcz帷a i ch這dna (oko這 5 minut).
  9. W czasie, kiedy masa jajeczna jest ubijana, umie軼i mi瘯kie mas這 w misce i miesza 這patk, a stanie si kremowe. Miksuj帷 mas jajeczn na 鈔ednich obrotach, dodawa mas這 w porcjach po dwie 造磬i. Kiedy ca貫 mas這 zostanie wmieszane, zwi瘯szy obroty miksera do wysokich i ubija, a krem stanie si g瘰ty i b造szcz帷y. Doda stopion bia陰 czekolad i ubija jeszcze przez minut. Sch這dzi krem w lod闚ce, mieszaj帷 cz瘰to, a st篹eje tak, 瞠 b璠zie si go da這 rozsmarowa na cie軼ie (oko這 20 minut).
  10. Ganache/mus: stopi bia陰 czekolad z 3 造磬ami 鄉ietany w rondelku. Miesza, a czekolada si rozpu軼i i masa b璠zie g豉dka. Odstawi do och這dzenia.
  11. Ubi pozosta陰 szklank 鄉ietany. Delikatnie wmiesza bit 鄉ietan do ostudzonej czekolady, tworz帷 mus.
  12. Sk豉danie ciasta: wy這篡 blach papierem do pieczenia. Jeden po drugim, podzieli kawa趾i ciasta tak, 瞠by z ka盥ego powsta造 dwie cz窷ci: jedna kwadratowa, o wymiarach 25 na 25 cm, a druga prostok徠na, o wymiarach 25 na 12,5 cm. Po這篡 jedn kwadratow cz窷 na blasze i nas帷zy delikatnie ⅓ syropu. Rozsmarowa na tej warstwie oko這 ¾ kremu. Przykry dwiema prostok徠nymi cz窷ciami ciasta, uk豉daj帷 je blisko siebie, 瞠by stworzy kwadrat. Nas帷zy je ⅓ syropu. Rozsmarowa na cie軼ie ganache i przykry trzecim kwadratem ciasta. Nas帷zy ciasto reszt syropu. Ch這dzi przez co najmniej 2 godziny, 瞠by ganache st篹a. Rozsmarowa pozosta造 krem na g鏎nej warstwie ciasta, po czym sch這dzi w lod闚ce, a mocno st篹eje (co najmniej ½ godziny).
  13. Polewa: czekolad posieka i stopi ze 鄉ietan. Delikatnie miesza mas, a stanie si g豉dka. Odstawi na 10 minut, a nast瘼nie rozsmarowa na sch這dzonym cie軼ie. U篡waj帷 d逝giej metalowej szpatu趾i, wyg豉dzi. Wstawi na 30 minut do lod闚ki, 瞠by zastyg豉. Podawa ciasto lekko ch這dne.

Akcja "Bia貫 szale雟two"

http://palachinka.blogspot.com/2008/05/daring-bakers-may-2008-op.html

poniedzia貫k, 11 pa寮ziernika 2010

Malinowa tarta z kremem

Przepis nie zawiera jajek i mleka, zawiera te niewiele glutenu (jest on tylko w kremie). W dalszym ci庵u staram si znajdowa przepisy, kt鏎e pozwol wszystkim w mojej rodzinie zje嗆 czasem co pysznego.

Kruchy sp鏚 powsta z m彗i kukurydzianej. Takie ciasto wykorzysta豉m ju w przepisie na kokosowy tort panna cotta. Tam te wyja郾i豉m, o co chodzi z wyk豉daniem spodu foli aluminiow na czas pieczenia. Przypominam, 瞠 ciasto mocno si kruszy. W przypadku tortu panna cotta nie by這 to bardzo uci捫liwe i gotowe ciasto dobrze si trzyma這 - ale w przypadku tarty nie jest tak dobrze. Je郵i kto mo瞠 sobie pozwoli na jedzenie glutenu, lepiej niech upiecze sp鏚 z kruchego ciasta pszennego - b璠zie bardziej trwa造. Tart na kukurydzianym spodzie warto upiec w 豉dnej, ceramicznej formie, nadaj帷ej si do podania na st馧. Mo積a bowiem zapomnie o wyj璚iu jej z formy. Da si to zrobi tylko w kawa趾ach, a i to nie jest 豉twe - trudno oddzieli ciasto od dna formy. Na jednym ze zdj耩 wida taki bardziej udany kawa貫k, kt鏎y da si wyj望 z formy w dobrym stanie. Niekt鏎e kawa趾i wygl康a造 gorzej. Po fakcie zda豉m sobie spraw, 瞠 mog豉m form wy這篡 papierem do pieczenia - albo tylko jej sp鏚, bo boki da si 豉twiej oddzieli od formy. My郵, 瞠 troch pomog這by zrobienie bardziej g瘰tej galaretki, dzi瘯i czemu tarta by豉by bardziej trwa豉. Ja rozpu軼i豉m dwa i p馧 opakowania galaretki w 1,1 l wody; nast瘼nym razem u篡j trzech opakowa i tak te zapisa豉m w przepisie.

Znalaz豉m bardzo ciekawy przepis na krem - czy kto s造sza kiedy o kremie, zawieraj帷ym oliw i m彗 kukurydzian? Nie mog豉m si doczeka wypr鏏owania tego przepisu, ale wbrew temu, co pisze o kremie autorka 廝鏚這wego bloga, nie uwa瘸m, 瞠by by wyj徠kowo pyszny. Sam w sobie jest raczej nijaki... Jednak po陰czenie kremu z malinami okaza這 si naprawd bardzo udane! My郵, 瞠 瘸dne inne owoce nie pasowa造by do tej tarty tak idealnie. Musz te powiedzie, 瞠 krem ma bardzo przyjemn konsystencj: jest lekki i delikatny. I dobrze nadaje si do robienia rozetek za pomoc r瘯awa cukierniczego.

Jeszcze kilka s堯w na temat sk豉dnik闚: mleko owsiane to w豉軼iwie nie mleko - kupuje si je pod nazw "nap鎩 owsiany".

Ludzie w mojej rodzinie, niemog帷y pi mleka i je嗆 przetwor闚 mlecznych, mas這 jednak jedz. Widocznie sprawa z mas貫m wygl康a inaczej, ni z innymi produktami pochodzenia mlecznego. Je郵i jednak kto mas豉 je嗆 nie mo瞠, niech zast徙i je margaryn.

Malinowa tarta z kremem

SP笈:

  • 225 g m彗i kukurydzianej,
  • 45 g zmielonych orzech闚 w這skich,
  • 75 g cukru,
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 150 g mas豉.

KREM:

  • 4 造磬i oliwy z oliwek,
  • 60 g m彗i kukurydzianej,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 300 g mas豉,
  • 200 g drobnego cukru,
  • sok z 1 cytryny.

DODATKOWO:

  • 3 opakowania galaretki malinowej (w sumie na 1,5 l wody),
  • maliny.

Zagnie嗆 ciasto i wylepi nim form do tarty o 鈔ednicy 30 cm i wewn皻rznej wysoko軼i 3 cm (form wysmarowa mas貫m; sp鏚 mo積a wy這篡 papierem do pieczenia). Wstawi na p馧 godziny do zamra瘸rki. Po tym czasie piec przez 25 minut w temperaturze 180 蚓 (wy這篡 foli aluminiow i piec przez 15 minut, a nast瘼nie usun望 foli i piec jeszcze przez 10 minut). Ostudzi, nie wyjmuj帷 z formy.

Zrobi zasma磬: w garnku rozgrza oliw z oliwek, doda m彗 kukurydzian i wymiesza. Sma篡, a m彗a zacznie si rumieni. Dola mleko owsiane i ca這嗆 podgrza, ca造 czas intensywnie mieszaj帷, a b璠zie mia豉 g瘰t, kleist konsystencj. Mi瘯kie mas這 utrze do puszysto軼i, po czym dalej uciera, dodaj帷 stopniowo cukier, ostudzon mas z mleka owsianego i sok z cytryny (lub co innego o kwaskowatym smaku, na przyk豉d d瞠m, sok pomara鎍zowy). Je郵i krem wyjdzie za rzadki, mo積a doda troch kaszki ry穎wej lub kukurydzianej albo g瘰tego budyniu.

Galaretk rozpu軼i w 1,1 l gor帷ej wody. Sch這dzi, a kiedy zacznie t篹e, wyla na sp鏚 i wstawi do lod闚ki do ca趾owitego st篹enia.

Krem wy這篡 na galaretk, udekorowa malinami.


http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=1132#1132 (sp鏚)
http://bezjaj.blox.pl/2009/03/Tort.html (krem)

Ta notka powsta豉, 瞠by umo磧iwi komentowanie tekstu o muffinkach.

Tekst mo積a przeczyta, klikaj帷 tutaj.

20:18, poecile
Link Komentarze (44) »
wtorek, 27 lipca 2010

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Zup w ten spos鏏 podan jad豉m w jednej z krakowskich restauracji i spodoba豉 mi si. Wygl康a這 to tak ciekawie, 瞠 od razu zacz窸am my郵e nad tym, jak zrealizowa taki spos鏏 podania w warunkach domowych.

Te dwa smaki bardzo dobrze si ze sob komponuj: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - 豉godna, s這dkawa. B璠 jednak smakowa造 dobrze nie tylko w zestawie - ka盥a z osobna r闚nie jest pyszna.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Pomidorowa zupa:

  • 800 g pomidor闚 z puszki,
  • 2 cebule,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • bazylia,
  • s這dka papryka,
  • ostra papryka,
  • s鏊,
  • 鄉ietana 18%.

W garnku zeszkli posiekan cebul. Doda bazyli, potem czosnek i jeszcze przez chwil dusi. Doda pomidory, doprawi sol i pieprzem i gotowa przez ok. 20 minut. Zmiksowa, potem doprawi papryk. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Groszkowa zupa:

  • 450 g mro穎nego groszku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 niewielka marchewka,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • estragon,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • 鄉ietana 18%.

Cebul posieka, ziemniaki i marchewk pokroi w drobn kostk. Dusi w garnku na oleju, a cebula si zeszkli. Doda zio豉 i dusi jeszcze przez chwil. Wrzuci groszek i zala tak ilo軼i wody, 瞠by przykry豉 warzywa. Posoli. Doprowadzi do wrzenia i gotowa, a warzywa b璠 mi瘯kie. Zmiksowa, doprawi sol i pieprzem. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Obie zupy wychodz do嗆 g瘰te - w ten spos鏏 豉twiej jest na這篡 je na talerz tak, 瞠by si nie wymiesza造 (przyznaj, 瞠 w restauracji by造 bardziej p造nne). Na這篡豉m je, korzystaj帷 z przegr鏚ki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowa豉m j tak, 瞠by jak najmniej zupy by這 w stanie przedosta si na drug stron talerza. Nast瘼nie narysowa豉m granic za pomoc 鄉ietany, r瘯awa cukierniczego i tylki zako鎍zonej okr庵造m otworem (mo積a zamiast tego nape軟i 鄉ietan foliowy woreczek i odci望 r鏬, uwa瘸j帷, 瞠by zrobi bardzo ma造 otw鏎). Na koniec zrobi豉m wyka豉czk wzorki na 鄉ietanie.

Do zupy mo積a poda malutkie grzanki do posypania. Mog poda spos鏏, w jaki ja takie grzanki robi:

  • bu趾a (najlepiej lekko czerstwa),
  • mas這,
  • zio豉 prowansalskie,
  • suszona natka pietruszki,
  • s鏊.

Pokroi bu趾 w kosteczk. Na patelni, na ma造m ogniu roztopi mas這. Wrzuci bu趾, posypa zio豉mi. Wymiesza, 瞠by obtoczy kawa趾i bu趾i w ma郵e i przyprawach. Od czasu do czasu mieszaj帷, grza na ma造m ogniu, 瞠by grzanki sta造 si chrupkie, ale nie mocno spieczone. Mo積a doprawi do smaku ma陰 ilo軼i soli.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24285
http://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com/2009/09/zupa-groszkowa.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_groszkowa,,-3462225,9495.html

wtorek, 20 lipca 2010

Jest to przepis bez jajek, bez krowiego mleka i bez glutenu.

Kiedy ma si w rodzinie kogo, kto nie mo瞠 je嗆 jajek, mleka albo m彗i pszennej, przygotowanie ciasta staje si problemem, bo brakuj帷y sk豉dnik trzeba zast徙i innym o mo磧iwie podobnych w豉軼iwo軼iach. A co, je郵i nale篡 wykluczy wszystkie te sk豉dniki jednocze郾ie? Upieczenie zwyk貫go tortu, sk豉daj帷ego si z warstw biszkoptu przek豉danego kremem jest niemo磧iwe. Ten deser, chocia upieczony w tortownicy, przypomina raczej tart: jest to mleczno-truskawkowa masa na kruchym spodzie. Mleczn mas stanowi panna cotta, czyli w這ski deser (tradycyjnie powstaje on z krowiego mleka, ale z mleka kokosowego r闚nie da si go zrobi).

Kokosowy tort panna cotta

Musz uprzedzi, 瞠 u篡te kukurydziane ciasto nie jest tak przyjemne w obr鏏ce, jak kruche ciasto z m彗i pszennej. Z ca陰 pewno軼i nie da si go rozwa趾owa - trzeba wylepi nim tortownic r璚znie. Po upieczeniu natomiast kruszy si niemi這siernie i nale篡 na nie uwa瘸 (ale tylko dop鏦i masa nie zostanie wylana i ca趾owicie nie zastygnie; potem ju nic mu si nie stanie). C騜, dietetyczne pieczenie wymaga po鈍i璚e.

W smaku natomiast ciasto jest bardzo dobre. Je郵i komu mia這by si wydawa, 瞠 jest ono tylko namiastk "prawdziwego", pszennego ciasta, myli豚y si. Ma wyrazisty smak, kt鏎y bardzo dobrze pasuje do panny cotty. Dodatek orzech闚 wzbogaca smak ca貫go deseru. Smakuje on nie tylko tym, kt鏎zy z racji bycia na bezmlecznej czy bezglutenowej diecie odzwyczaili si od smaku zwyk造ch ciast - doceniaj go wszyscy.

Inspiracj do stworzenia tego przepisu by deser, wygl康aj帷y mniej wi璚ej tak samo, ale zawieraj帷y wszystkie te zakazane rzeczy, kt鏎ych nie zawiera m鎩 deser. Mo積a wi璚 te przepisy ze sob skrzy穎wa: u篡 ciasta z m彗i pszennej i masy z kokosowego mleka albo ciasta z m彗i kukurydzianej, ale masy - z mleka krowiego. Prosz tylko zwr鏂i uwag, 瞠 m鎩 tort jest wy窺zy, ni tamten. M鎩 powsta z 1,5 litra 鄉ietanki, a tamten - z 1 litra, co nale篡 uwzgl璠ni przy ewentualnym krzy穎waniu przepis闚. 疾by jeszcze bardziej skomplikowa spraw i utrudni decyzj, dodam, 瞠 jest mo磧iwe zrobienie pszennego ciasta bez jajka - wystarczy zast徙i je dwiema albo trzema 造磬ami wody. Brak jajka sprawi, 瞠 ciasto b璠zie bardziej kruche - mnie nie uda這 si takiego rozwa趾owa; wylepi豉m nim tortownic po kawa趾u.

Kokosowy tort panna cotta

Wyja郾i, na czym polega problem z ciastem kukurydzianym. Nie mo積a go tak po prostu wstawi do piekarnika, bo zmi瘯nie i sp造nie ze 軼ianek tortownicy. Nie mo積a te wy這篡 tortownicy papierem do pieczenia i nasypa grochu dla obci捫enia, jak to si czasem robi z kruchym ciastem, bo ci篹ar grochu sprawi, 瞠 ciasto u這穎ne w tortownicy rozejdzie si na boki, zdeformuje si. M闚i豉m, 瞠 to nie jest 豉twe! Po paru pr鏏ach znalaz豉m skuteczne rozwi您anie: po tym, jak tortownica zostanie wylepiona ciastem, a ciasto zmro穎ne, trzeba je wy這篡 foli aluminiow - tak, 瞠by jak naj軼i郵ej przylega豉 do ciasta. W czasie pieczenia ciasto przyklei si do folii i nie b璠zie 豉two j odklei, ale tak ma by. Inaczej nie potrafi tego zrobi. Po zdj璚iu folii i potem jeszcze pod koniec pieczenia, zanim ciasto zastygnie, mo積a wyg豉dzi jego powierzchni 造磬 albo 這patk.

Pann cott mo積a zrobi z mleka kokosowego, jednak w oryginale robi si j ze 鄉ietanki. Dlatego te z mleka kokosowego r闚nie mo積a wydzieli co, co mo積a nazwa 鄉ietank. Je郵i mleko sch這dzi si w lod闚ce, t逝sta cz窷 zastyga i mo積a j 豉two oddzieli od reszty. Pod podgrzaniu staje si oczywi軼ie znowu p造nna.

26 cm 鈔ednicy:

CIASTO:

  • 300 g m彗i kukurydzianej,
  • 60 g zmielonych orzech闚 w這skich,
  • 100 g cukru,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 200 g mas豉.

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 550 g truskawek,
  • 55 g cukru,
  • 18 g 瞠latyny.

PANNA COTTA:

  • 1,5 l mleka kokosowego (lub 鄉ietanki kokosowej, oddzielonej od mleka),
  • 200 g cukru,
  • 5 造瞠czek ekstraktu waniliowego,
  • 45 g 瞠latyny.

MASA TRUSKAWKOWA DO OZDOBY:

  • 150 g truskawek,
  • 15 g cukru,
  • 5 g 瞠latyny.
  1. Zagnie嗆 ciasto, wylepi nim tortownic i wstawi na godzin do zamra瘸rki. Po tym czasie piec przez 25 minut w temperaturze 180 蚓 (wy這篡 foli aluminiow i piec przez 15 minut, a nast瘼nie usun望 foli i piec jeszcze przez 10 minut, a si zrumieni). Ciasto tu po upieczeniu bardzo si kruszy, ale po ostudzeniu t篹eje. Nie wyjmowa z tortownicy.
  2. Zmiksowa truskawki z cukrem, 瞠latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie, wymiesza z truskawkami. Mas wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla na upieczony sp鏚. Wstawi do lod闚ki, 瞠by ca趾owicie st篹a豉.
  3. Podgrza mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem waniliowym (ale nie zagotowa), lekko ostudzi. 疾latyn rozpu軼i w ciep貫j wodzie i wymiesza z mlekiem. Wstawi do lod闚ki; kiedy zacznie t篹e, wyla do tortownicy i ponownie wstawi do lod闚ki.
  4. Zmiksowa truskawki z cukrem, wymiesza z rozpuszczon w ciep貫j wodzie 瞠latyn. Wstawi mas do lod闚ki i gdy zacznie t篹e, ozdobi jej kleksami wierzch tortu. Mo積a r闚nie wyla j do naczynia o p豉skim dnie, wy這穎nego przezroczyst foli, a kiedy ca趾owicie st篹eje, wykrawa z niej dowolne kszta速y i ozdobi wierzch tortu.
  5. Wyj望 z tortownicy po ca趾owitym st篹eniu mlecznej masy.


http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/05/tort-panna-cotta-na-urodziny-ukasza.html
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?p=1132#1132

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS