poniedzia貫k, 26 kwietnia 2010

Ciastka serowe

安ietna przek御ka dla tych, kt鏎zy doceniaj nie tylko s這dycze, ale te s這ne smaki. Jak podano w przepisie, ciastka nadaj si na dodatek do piwa lub wina. My郵, 瞠 bardzo dobrze te sprawdz si podane do zupy-kremu. Zrobi豉m je z cheddarem i dla mnie to jest idea. Smak jest w豉郾ie taki, jakiego oczekuje si od serowych ciastek. Kminku nie lubi, wi璚 go nie doda豉m, ale ciastkom zdecydowanie niczego nie brakowa這. S mocno, tre軼iwie serowe. Raczej t逝ste, ale przez t t逝sto嗆 - paradoksalnie - lekkie, bo podczas pieczenia troch si rozwarstwiaj, przypominaj帷 w tym ciasto francuskie. Najlepiej smakuj w ten sam dzie, kiedy zosta造 upieczone.

Kiedy u這篡豉m ciastka na blasze, wyda造 mi si dopomina o jak捷 kropk nad i, wi璚 posypa豉m ka盥e z nich malutk szczypt ostrej papryki.

  • 125 g m彗i,
  • 150-160 g sera cheddar, tyl篡ckiego lub innego, do嗆 mi瘯kiego,
  • 100 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • ok. ⅓ 造瞠czki soli,
  • ⅓ 造瞠czki s這dkiej papryki,
  • opcjonalnie: 1 造瞠czka kminku w ziarenkach.

M彗, posiekane mas這 i starty ser wymiesza, doda 鄴速ko i przyprawy, zagnie嗆 i wyrobi g豉dkie ciasto. Uformowa kul, przykry i w這篡 na godzin do lod闚ki. Nast瘼nie wa趾owa i wykrawa prostok徠ne paluszki lub formowa r瘯ami okr庵貫 ciastka. U這篡 na blaszce wy這穎nej papierem, posmarowa bia趾iem i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 蚓.

S dobre jako przek御ka do piwa lub bia貫go wina.

Ciastka serowe

Pr鏏uj帷 odszuka stron internetow, z kt鏎ej mam ten przepis, natrafi豉m na 郵ad strony, kt鏎a ju nie istnieje, wi璚 te ju nie podaj, jaki by jej adres.

wtorek, 06 kwietnia 2010
Przepis z dedykacj dla Asi.

Fondue czekoladowe

Po raz pierwszy spr鏏owa豉m czekoladowego fondue. Fondue to w豉軼iwie potrawa z roztopionego 鄴速ego sera (w kt鏎ym macza si kawa趾i chleba), a czekoladowa wersja jest ju wariacj na temat. Potrawa pochodzi ze Szwajcarii, a nazwa "fondue" ma co wsp鏊nego z francuskim s這wem oznaczaj帷ym "topi si". Wida wi璚, 瞠 odnoszenie tej nazwy do takiej s這dkiej wersji r闚nie ma racj bytu, jako 瞠 w potrawie wyst瘼uje roztopiona czekolada. W tej roztopionej czekoladzie macza si kawa趾i owoc闚, nabite na widelec. Takie to proste, a takie dobre. Fondue jest bardzo towarzysk potraw o szczeg鏊nym charakterze, jako 瞠 wszyscy uczestnicy si璕aj do jednego naczynia. Nadaje si do d逝giego celebrowania w gronie znajomych.

Mo積a kupi zestaw specjalnie przeznaczony do przygotowania czekoladowego fondue - taki zestaw sk豉da si z podgrzewacza, w kt鏎ym mo積a umie軼i 鈍ieczk, miski na mas czekoladow i ma造ch widelc闚. Te zestawy s bardzo 豉dne, ale poniewa ja takiego nie mam, posk豉da豉m go z tego, co mia豉m w domu. Z dwiema miseczkami, poniewa wypr鏏owali鄉y od razu masy z ciemnej i bia貫j czekolady. Przy okazji uczyni豉m spostrze瞠nie: kupowanie takich specjalnych zestaw闚 nie jest g逝pie - widelce, kt鏎e s do nich do陰czone, s wyprofilowane inaczej ni zwyk貫 i podejrzewam, 瞠 dzi瘯i temu kawa趾i owoc闚 dobrze si na nich trzymaj. My u篡wali鄉y zwyk造ch widelc闚 i raz po raz gubili鄉y owoce, kt鏎e zsuwa造 si z nich i wpada造 do czekolady.

We wszystkich przepisach, jakie znalaz豉m, zawarto嗆 p造nnych sk豉dnik闚 w masie czekoladowej by豉 wi瘯sza, ni ja podaj. Przy tak du篡m udziale p造n闚 masa by豉by jednak bardzo rzadka, a ja wol, 瞠by by豉 bardziej g瘰ta i bardziej... czekoladowa. Poni瞠j wi璚 moja propozycja. Przepis zar闚no na ciemne, jak i na bia貫 fondue daje 4 porcje.

CIEMNE:

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 200 g gorzkiej czekolady (albo dodatkowe 200 g mlecznej czekolady),
  • 75 ml 鄉ietanki,
  • 75 ml soku pomara鎍zowego,
  • 4 造磬i ciemnego rumu,
  • 1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank z sokiem podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, sk鏎k pomara鎍zow i ekstrakt waniliowy.

BIAΒ:

  • 400 g bia貫j czekolady,
  • 100 ml 鄉ietanki,
  • 4 造磬i bia貫go rumu,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, cynamon i ekstrakt waniliowy.

Kiedy my郵 o owocach, kt鏎e dobrze smakuj z czekolad, jako pierwsze przychodz mi do g這wy truskawki i banany. Ale oczywi軼ie jest to kwestia gustu i fantazji, mo積a u篡 wielu innych gatunk闚. Owoce nale篡 umy, obra ze sk鏎ek, uwolni od pestek; te wi瘯sze pokroi na kawa趾i.

Czekoladowe fondue zawsze kojarzy這 mi si z owocami, ale teraz, przegl康aj帷 przepisy natrafi豉m na r騜ne inne pomys造: w czekoladzie mo積a macza biszkopty albo - marcepanowe kulki, na kt鏎e podaj przepis:

  • 100 g marcepanu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g migda堯w,
  • ½ 造瞠czki sk鏎ki cytrynowej,
  • 20 ml winiaku (brandy, np. koniak),
  • 1 szczypta cynamonu.

Migda造 posieka. Zagnie嗆 marcepan z cukrem pudrem, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagniata, a powstanie plastyczna masa. Formowa ma貫 kulki, obtaczaj帷 dodatkowo w cukrze pudrze.

Z Wikipedii dowiedzia豉m si, 瞠 winiak to to samo co brandy, przedstawicielem brandy natomiast jest na przyk豉d koniak. Szczerze m闚i帷, i tak takich alkoholi nie posiadam; mam w domu trzy butelki r騜nych trunk闚, u篡wanych w豉郾ie do r騜nych deser闚, a w鈔鏚 nich w鏚k - u篡豉m wi璚 w鏚ki. Nie wiem, ile moje kulki straci造 na smaku przez brak brandy - moim zdaniem i tak by造 bardzo dobre. Alkohol i sk鏎ka cytrynowa o篡wi造 lekko md造 smak marcepanu. Migda造 posieka豉m, nie zmieli豉m - dzi瘯i temu ich kawa趾i nada造 kulkom niejednolit struktur. Tak, bardzo dobre by造.

Fondue czekoladowe

Czekoladowe fondue przypad這 mi do gustu i bardzo ch皻nie wr鏂 do niego w lecie, kiedy b璠 truskawki i wi郾ie.


http://www.chefkoch.de/rezept-anzeige.php?ID=251641100015265
http://www.rezepte-gratis.de/rezepte_13269-weisses-schokoladenfondue.htm

鈔oda, 10 marca 2010

Tort makowy z kremem z bia貫j czekolady

Przepis zaczerpni皻y wprost ze znanego wszystkim bloga. Niczego w nim nie zmieni豉m. Zamieszczam go tu, 瞠by og這si triumf nad kremem, kt鏎y bardzo nie chcia si uda, ale w ko鎍u skapitulowa i si uda. A jak ju si uda, to si tym pochwal. Przy okazji opisz, co te takiego robi豉m, 瞠 si nie udawa i jak to zrobi豉m, 瞠 ostatecznie wyszed dobry. Pisa豉m ju, 瞠 dopiero ucz si piec? No. I w taki w豉郾ie spos鏏 ucz si na w豉snych b喚dach. Mo瞠 komu uda si czego nauczy na moich b喚dach i ju nie b璠zie musia pope軟ia w豉snych.

Tort jest lekki i chyba oryginalny - ja nigdy dot康 nie jad豉m niczego, co 陰czy這by ze sob mak i bia陰 czekolad. A pasuj do siebie bardzo dobrze. A wi璚: tort jest lekki. I delikatny w smaku. Idealnie nas帷zony ponczem: wilgotny, ale nie mokry. Aromat rumu podkre郵a smak ca這軼i, ale nie dominuje. Chowa si gdzie na dalszym planie tak, 瞠 w豉軼iwie trudno go rozpozna, chocia jest wyczuwalny. Krem rozp造wa si w ustach.

Marzy豉 mi si 郾ie積obia豉 dekoracja tego tortu: jakie rozetki, gwiazdki z kremu, ozdobione kilkoma srebrnymi kuleczkami. Okaza這 si, 瞠 ten krem niezbyt si nadaje do robienia takich dekoracji. Chocia ma g豉dk struktur, trudno mi by這 tak wyg豉dzi powierzchni tortu i ozdobi j rozetkami, 瞠by wygl康a這 to 豉dnie. Krem uk豉da si jako inaczej, ni chcia豉m i uparcie nadawa tortowi niechlujny, ba豉ganiarski wygl康. Ostatecznie si podda豉m, wyg豉dzi豉m krem tak, jak umia豉m najlepiej i posypa豉m tort r騜owymi serduszkami. Ale mam ju pomys na to, jak mo積a by zrealizowa m鎩 pierwotny zamys: ubi dodatkowo sam 鄉ietank, ewentualnie 鄉ietank z cukrem. Cienk warstw takiej 鄉ietanki dodatkowo ob這篡 tort i wyg豉dzi powierzchni, z reszty zrobi rozetki. Dekoracje z bitej 鄉ietany na pewno b璠 dobrze wygl康a.

Tort makowy z kremem z bia貫j czekolady

Poniewa osobom, kt鏎e potrafi piec, na pewno wystarczy przepis bez dodatkowych rozwlek造ch opis闚, podaj go od razu. A je郵i kto, tak jak ja, jeszcze si uczy, mo瞠 przeczyta histori moich nieudanych pr鏏, kt鏎 znajdzie zaraz za przepisem.

CIASTO:

  • 5 jajek,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 造磬i mielonych migda堯w,
  • 12 dag m彗i pszennej,
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej,
  • 1 p豉ska 造磬a proszku do pieczenia,
  • 20 dag maku (suchego, nie trzeba mieli).

PONCZ:

  • p馧 szklanki wody,
  • 3 造磬i rumu.

KREM:

  • 30 dag bia貫j czekolady,
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki.

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier puder, nast瘼nie 鄴速ka. Migda造 wymiesza z m彗ami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli po陰czy z mas jajeczn, wymiesza delikatnie.

Tortownic o 鈔ednicy 23 cm wysmarowa mas貫m, wysypa bu趾 tart, wla do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 蚓 przez oko這 45 minut, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy. Wystudzi, przekroi wzd逝 dwa razy.

Zrobi poncz: zimn, przegotowan wod wymiesza z rumem, odstawi.

Czekolad przeznaczon na krem rozpu軼i w k徙ieli wodnej, wystudzi. 妃ietan krem闚k ubi na sztywno. Powoli wlewa och這dzon bia陰 czekolad, dalej ubija.

Na tortownicy u這篡 pierwszy blat, nas帷zy ponczem. Na blacie rozsmarowa ⅓ kremu. Przykry drugim blatem, nas帷zy ponczem, posmarowa kolejn ⅓ kremu. Przykry ostatnim blatem, nas帷zy ponczem, udekorowa kremem boki i wierzch tortu. Sch這dzi. Dowolnie udekorowa. Tort mo積a przygotowa dzie wcze郾iej.

Ten krem jest chyba do嗆 trudny dla pocz徠kuj帷ych. Wnioskuj to z liczby znajduj帷ych si pod 廝鏚這wym przepisem komentarzy, kt鏎e og豉szaj, 瞠 co posz這 nie tak. Dlatego te mam nadziej, 瞠 m鎩 opis pora瞠k komu si przyda i pomo瞠 przy robieniu kremu. Pomo瞠 znale潭 przyczyn ewentualnego niepowodzenia i j wyeliminowa.

Zepsu豉m krem kilka razy, zanim si uda這 go zrobi. Nie do wiary, 瞠 by豉m taka wytrwa豉, 瞠 pr鏏owa豉m dalej. Na pewno zach璚i這 mnie to, 瞠 skoro autorka bloga "Moje wypieki" poleca ten przepis, to na pewno jest on dobry. Uszczeg馧owi: upar豉m si, 瞠by krem zrobi ze 鄉ietanki (p造nnej). Na pewno da si go te zrobi ze 鄉ietany (g瘰tej). I by mo瞠 jest to nawet 豉wiejsze. Ale ze 鄉ietanki wychodzi troch bardziej delikatny i tak mi bardziej pasowa這.

Przy pierwszym podej軼iu krem mi si zwarzy. Sch這dzi豉m 鄉ietank jak zwykle, da豉 si ubi bez problem闚. Zacz窸am wlewa do niej czekolad i ubija. Zwarzy豉 si. Wniosek, do kt鏎ego dosz豉m: nale篡 鄉ietank sch這dzi najbardziej, jak si da (w moim przypadku oznacza to sch這dzenie jej bardziej, ni to zwykle robi豉m). Nawet, je郵i taka nie do ko鎍a sch這dzona sama w sobie si ubije, w po陰czeniu z lekko ciep陰 czekolad jej temperatura si podniesie i przy dalszym ubijaniu spowoduje rozwarstwienie si kremu.

Drugie podej軼ie da這 w rezultacie krem z grudkami. P造nna czekolada w zetkni璚iu z lodowat 鄉ietank zd捫y豉 lekko zastygn望, zanim zosta豉 wmiksowana w krem i pozosta豉 w nim w postaci malutkich kawa趾闚. Wyja郾ienie: wla豉m za du穎 czekolady na raz, robi帷 przerw w miksowaniu, zamiast zrobi dok豉dnie tak, jak w przepisie, czyli miksowa bez przerwy. Musz jednak doda, 瞠 smakowi kremu to ani troch nie zaszkodzi這, a grudki nie by造 wyczuwalne. Tylko widoczne.

Podej軼ie trzecie. Nie wiedz帷, czy problem z grudkami si nie powt鏎zy, postanowi豉m rozcie鎍zy roztopion czekolad ma陰 ilo軼i 鄉ietanki, 瞠by by豉 mniej sk這nna do zastygania. Nie uda這 si. Ma豉 ilo嗆 鄉ietanki dodana do roztopionej czekolady powodowa豉 jej warzenie si, i to zar闚no wtedy, kiedy oba sk豉dniki by造 ciep貫, jak i wtedy, kiedy by造 sch這dzone. To bardzo dziwne, ale okazuje si, 瞠 o ile bia陰 czekolad da si rozpu軼i w wi瘯szej ilo軼i mleka (tak, jak w poprzednim przepisie na tort), to niewielkiej ilo軼i nie da si z bia陰 czekolad wymiesza.

Kiedy w ko鎍u krem wyszed tak, jak trzeba, nie mog豉m zrozumie, dlaczego tak d逝go mi si to nie udawa這. Ostatecznie nie ma w tym niczego trudnego - wystarczy post瘼owa dok豉dnie tak, jak jest to opisane w przepisie, czyli dobrze sch這dzi 鄉ietank, a roztopion i sch這dzon czekolad wlewa do niej powoli, miksuj帷 na bie膨co. I nie trzeba kombinowa z rozcie鎍zaniem czekolady. (Dygresja: taki krem da si zrobi r闚nie mieszaj帷 roztopion czekolad z ca陰 鄉ietank, ch這dz帷, a nast瘼nie ubijaj帷 ca這嗆. Tego nie pr鏏owa豉m. Chcia豉m zrobi to tak, tak m闚i przepis, bo przecie skoro da si to tak zrobi, mnie r闚nie musia這 si uda.)

Niez豉 konkluzja: po tylu nieudanych pr鏏ach doj嗆 do wniosku, 瞠 nale瘸這 po prostu post瘼owa wed逝g przepisu. Tyle tylko, 瞠 trzeba post瘼owa dok豉dnie wed逝g przepisu.

Przy okazji musz powiedzie, 瞠 czekolada Milka bardzo dobrze nadaje si to rozpuszczania. Rozp造wa si szybko i jest fantastycznie aksamitna, bez grudek. Ch這dzona, przy zadziwiaj帷o niskich temperaturach pozostaje p造nna. Skoro ju o tym mowa, u篡豉m 鄉ietanki 36% firmy υwicz.

http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady.html

niedziela, 31 stycznia 2010

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

Ten tort jest pyszny, przepyszny. Od pierwszego momentu wiedzia豉m, 瞠 zostanie jednym z moich ulubionych wypiek闚. Wzbudzi zreszt og鏊ny zachwyt. ㄠczy w sobie smaki czekolad: mlecznej, gorzkiej i bia貫j. Pomimo to, 瞠 jest s這dki (i t逝sty – bo 鄉ietana i czekolada, przecie), sprawia wra瞠nie lekkiego. Ma delikatny smak. Te kremy – to w豉軼iwie musy czekoladowe. Krem闚 jest du穎, tak. I tak ma by. Mo積a my郵e o tym torcie jak o kremowym deserze z dodatkiem biszkoptu.

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

Zrobione ze 鄉ietany kremy wysz造 idealnie g瘰te i bardzo przyjemnie si z nimi pracowa這, ale po這w bia貫j masy, t po這w, kt鏎a przeznaczona by豉 na wierzchni warstw, 鈍iadomie zrobi豉m bardziej p造nn – doda豉m do niej niewielk ilo嗆 鄉ietanki (doda豉m j pod koniec, dolewaj帷 po trochu do gotowego kremu, mieszaj帷 i sprawdzaj帷, czy ju osi庵n掖 satysfakcjonuj帷 mnie konsystencj). Chcia豉m, 瞠by troch sp造wa豉 z tortu, co moim zdaniem wygl康a bardzo apetycznie. Mo積a por闚na efekt osi庵ni皻y przeze mnie z wygl康em tortu, ozdobionego wzorcowo g瘰t mas, ogl康aj帷 zdj璚ia do陰czone do przepisu 廝鏚這wego i zdecydowa, kt鏎 wersj si woli. Tamten tort wygl康a na pewno na bardziej uporz康kowany. Co do mojego tortu, przypomina mi wielk babeczk, co mi si podoba.

M鎩 tort jest ma造, zosta upieczony w tortownicy o 鈔ednicy 15 cm. Przepis natomiast jest na tort o 鈔ednicy 26-28 cm:

BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki m彗i pszennej,
  • 1 ½ 造磬i kakao,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia.

BIAx MASA 危IETANKOWA:

  • ½ l 鄉ietany 36%,
  • 30 dag bia貫j czekolady,
  • 90 ml mleka.

KAKAOWA MASA 危IETANKOWA:

  • ½ l 鄉ietany 36%,
  • 20 dag mlecznej czekolady,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 90 ml mleka.

DO DEKORACJI:

  • orzechy laskowe w czekoladzie.

Bia趾a ubi na sztywno, doda cukier i nadal ubija, a cukier b璠zie dok豉dnie wymieszany z bia趾ami. Doda 鄴速ka i ubija jeszcze przez par minut, a masa b璠zie g瘰ta (tak, 瞠 ko鎍闚ki miksera b璠 na niej zostawia造 郵ady). Nast瘼nie doda wymieszane ze sob: m彗, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymiesza 造磬 i wyla ciasto do wysmarowanej t逝szczem du瞠j tortownicy (o 鈔ednicy 26-28 cm). W這篡 do nagrzanego piekarnika i piec oko這 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzi i przekroi na p馧, na dwa blaty.

妃ietana musi by bardzo zimna, ch這dzona w lod闚ce przez co najmniej kilka godzin. Mo積a r闚nie w這篡 j do zamra瘸rki na p馧 godziny. Je郵i b璠zie lekko zmro穎na, nie b璠zie to przeszkadza w jej ubiciu.

Podgrza mleko przeznaczone na bia造 krem, a b璠zie gor帷e, doda po豉man na kawa趾i bia陰 czekolad. Roztopi, podgrzewaj帷 i mieszaj帷, ostudzi do temperatury pokojowej. W osobnym naczyniu podgrza mleko przeznaczone na kakaowy krem, doda po豉mane na kawa趾i mleczn czekolad i gorzk czekolad. Roztopi, podgrzewaj帷 i mieszaj帷, ostudzi do temperatury pokojowej. ½ l 鄉ietany ubi na sztywno i wymiesza 造磬 z roztopion bia陰 czekolad. Pozosta貫 ½ l 鄉ietany ubi na sztywno i wymiesza 造磬 z roztopionymi kakaowymi czekoladami.

Na jedn cz窷 biszkoptu wy這篡 po這w bia貫j masy, a na ni po這篡 drug cz窷 biszkoptu, lekko dociskaj帷. Na biszkopt wy這篡 kakaow mas, a 3-4 造磬ami tej masy posmarowa boki tortu. Na wierzch tortu wy這篡 pozosta陰 bia陰 mas. Ch這dzi w lod闚ce przez co najmniej kilka godzin.

Mo積a r闚nie podzieli nak豉danie krem闚 na etapy, ch這dz帷 tort w lod闚ce po ob這瞠niu go ciemnym kremem i wyk豉daj帷 bia造 krem na wierzch dopiero po sch這dzeniu. Ch這dzenie sprawi, 瞠 kremy st篹ej, a tort b璠zie stabilniejszy i nak豉danie ostatniej warstwy b璠zie 豉twiejsze. Po jej na這瞠niu tort jeszcze wstawi do lod闚ki.

Kr鏒ko przed podaniem tort udekorowa orzechami laskowymi w czekoladzie.

Kiedy po raz pierwszy jad豉m ten tort, by on w wykonaniu mojego szwagra. R騜nica mi璠zy naszymi tortami polega na tym, 瞠 on u篡 鄉ietanki (p造nnej), a ja 鄉ietany (g瘰tej). On ze swojego wypieku nie by zadowolony, oczywi軼ie (bo autor zwykle w swoim dziele widzi jakie wady), a my, degustuj帷y, byli鄉y zachwyceni, oczywi軼ie (bo nikt poza autorem nie zwraca uwagi na drobiazgi). Nie by zadowolony, bo jego kremy wysz造 zbyt p造nne, rozlewa造 si i trudno by這 posk豉da tort, a potem podzieli na porcje. Mnie tort pomimo to bardzo si podoba, a smakowa – 鈍ietnie. Od pierwszego k瘰a zastanawia豉m si, co mi przypomina jego smak. Co takiego ju kiedy jad豉m… Przy drugim kawa趾u przysz這 mi do g這wy, 瞠 tak smakuj s這dycze dla dzieci: jajko-niespodzianka, deser Monte – co w tym rodzaju.

Nauczona jego do鈍iadczeniem, sama u篡豉m g瘰tej 鄉ietany. Nie mia豉m 瘸dnych problem闚 ani ze zrobieniem krem闚, ani z na這瞠niem ich na tort, ale – smak wyszed troch inny! M鎩 tort jest troch mniej s這dki. By mo瞠 to jego zaleta, bo ma bardziej wyrazisty smak. Dzi瘯i temu jest lekko wyczuwalny charakterystyczny posmak gorzkiej czekolady. Ja osobi軼ie wola豉m tamten smak, ale ja lubi s這dkie rzeczy. Kwestia gustu.

Na pewno warto kupi 鄉ietan czy 鄉ietank o zawarto軼i t逝szczu 36%. Te o zawarto軼i t逝szczu 30% da si ubi, ale s mniej trwa貫. Gorzej si trzymaj, po jakim czasie mog podej嗆 wod. Konstrukcja tego tortu opiera si na trwa這軼i 鄉ietany, wi璚 powinna by niezawodna. Poza tym przy 30% istnieje wi瘯sze prawdopodobie雟two, 瞠 鄉ietana si zwarzy. Po komentarzach pod 廝鏚這wym przepisem wida, 瞠 zdarzaj si takie problemy.

Pomimo uwag w tamtych komentarzach wcale jednak nie uwa瘸m, 瞠 przepis jest trudny. Na pewno wa積e jest to, 瞠by 鄉ietana by豉 dobrze sch這dzona – inaczej si nie ubije, tylko zwarzy – zw豉szcza, 瞠 po ubiciu ma zosta wymieszana z czekolad. Czekolada przed wymieszaniem te musi zosta ostudzona, ale wiadomo, 瞠 lodowata by nie mo瞠, bo przestanie by p造nna. Tak wi璚 鄉ietana powinna by tak zimna, jak si tylko da, na granicy zmro瞠nia, 瞠by czekolada nie zdo豉豉 jej za bardzo ogrza. Ze 鄉ietan 36% wszystko posz這 dobrze – i szybko. Wymieszanie sk豉dnik闚 na biszkopt to tylko chwila; po upieczeniu i ostudzeniu ciasta – nast瘼na chwila to rozpuszczenie czekolady i ubicie 鄉ietany. Kremy nie sprawia造 najmniejszych problem闚 i wysz造 idealnie… kremowe. Jeszcze nigdy nie osi庵n窸am takiego efektu tak ma造m nak豉dem si. Nie do wiary, jakie 豉twe jest jego zrobienie. I 瞠 taka prosta dekoracja mo瞠 by taka efektowna.

Tort czekoladowo-鄉ietankowy

 

Zg這si豉m m鎩 tort do akcji "W Krainie Czar闚"! Uzna豉m, 瞠 bardzo tam pasuje, skoro zosta oceniony jako wygl康aj帷y jak z "Alicji w Krainie Czar闚" (patrz: pierwszy komentarz pod tym wpisem). Akcja co prawda zacz窸a si ju po tym, jak zamie軼i豉m tutaj ten przepis, ale organizatorka uzna豉, 瞠 podoba jej si torcik i pozwoli豉 mi go zg這si. Zg豉szam go wi璚 jako danie, kt鏎e mog這by si znale潭 na podwieczorku u Kapelusznika.

Akcja

 

http://www.smaczny.pl/przepis,wysmienity_i_bardzo_latwy_tort_czekoladowy

poniedzia貫k, 21 grudnia 2009

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Te pierniczki s przepyszne, z ka盥ym dniem troch ich znika i obawiam si o to, czy dotrwaj do 鈍i徠. S mi璚iutkie i aromatyczne, i s這dkie. Takie domowe s o wiele lepsze od pierniczk闚 z marmolad, kt鏎e mo積a kupi.

毒鏚這wy przepis podaje, 瞠 pierniczki po ostygni璚iu twardniej i potrzebuj dw鏂h tygodni, 瞠by zmi瘯n望. Ale z komentarzy pod przepisem mo積a si z kolei dowiedzie, 瞠 mi瘯kie s od razu. Tak wi璚 zabieraj帷 si za pieczenie nie wiedzia豉m, czego si spodziewa i ba豉m si, 瞠 piek je za p騧no, w zwi您ku z czym na 鈍i皻a nie b璠 jeszcze dobre. Okaza這 si jednak, 瞠 moje pierniczki by造 mi瘯kie od razu. Od ich upieczenia min窸a doba i gdyby chcia造 stwardnie, stygn帷, ju dawno by to zrobi造 - ale dalej s mi璚iutkie. By mo瞠 to zas逝ga marmolady, z kt鏎 si piek造. R闚nie dzi瘯i marmoladzie zapewne s tak aromatyczne i pachn帷e. Przechowuj je szczelnie zamkni皻e, 瞠by nie wysch造 i kiedy tylko do nich zajrz, kusz fantastycznym, owocowo-korzennym zapachem. A wi璚 dalej nie jest za p騧no, 瞠by je upiec na 鈍i皻a, w豉軼iwie mo積a to zrobi na ostatni chwil (trzeba jednak pami皻a o dobie, kt鏎 ciasto musi sp璠zi w lod闚ce). Wydaje mi si wr璚z, 瞠 te pierniki s najlepsze kr鏒ko po upieczeniu. Zamierzam je piec w przysz這軼i jaki tydzie przed 鈍i皻ami, nie wcze郾iej - 鈍ie穎 po upieczeniu najbardziej mi smakuj.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Z racji tego, 瞠 ciasto jest klej帷e i bardzo mi瘯kie, potrzebuje du瞠j ilo軼i m彗i do podsypywania. Z drugiej jednak strony, poniewa ciastka musz si ze sob sklei, zamykaj帷 w 鈔odku marmolad, najlepiej by by這, 瞠by tej m彗i by這 jak najmniej. Tak wi璚 nale篡 u篡 tyle m彗i, 瞠by ciastka da這 si wyci望 i przenie嗆 na blach - i dok豉dnie tyle, ani troch wi璚ej.

Ze 廝鏚這wego przepisu wynika, 瞠 pierniczki nale篡 piec przez 7-12 minut i podaj帷 ten przepis, nie odwa篡豉m si wprowadzi pod tym wzgl璠em zmian, chocia podejrzewam, 瞠 kr鏒sze czasy pieczenia dotycz pierniczk闚 pieczonych samodzielnie, bez nadzienia, a piek帷 nadziewane, nale篡 celowa raczej w g鏎n granic tego czasu. Warto upiec na pocz徠ku na pr鏏 jedno czy dwa ciastka, 瞠by ustali r騜ne parametry: czas pieczenia, ilo嗆 marmolady i grubo嗆 ciasta.

Z ca貫j porcji wysz這 mi 130 pierniczk闚.

  • 1 kg m彗i,
  • 8 鄴速ek,
  • 3 bia趾a,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 3 造磬i kakao,
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany,
  • 3 造瞠czki sody,
  • 4 造瞠czki przypraw (2 . cynamonu, 1 . go寮zik闚, ½ . kawy rozpuszczalnej, ½ . pieprzu), mo積a doda przypraw do piernik闚,
  • 250 g mas豉 lub margaryny,
  • 400 g miodu,
  • 700 g marmolady.

Dzie przed pieczeniem:

Kakao wymiesza z m彗 w du瞠j misce, odstawi. Mi鏚 zagotowa z przyprawami, odstawi, w這篡 mas這, poczeka a si rozpu軼i, a potem wystygnie. W 鄉ietanie rozpu軼i sod, odstawi – 鄉ietana zwi瘯szy swoj obj皻o嗆 (powinna mie temperatur pokojow). Bia趾a ubi na pian, doda cukier, ubijaj帷, dodawa 鄴速ka. Ubite jajka wlewa do m彗i i delikatnie miesza, wla mi鏚 i dalej miesza. Na koniec doda 鄉ietan z sod. Ciasto b璠zie do嗆 rzadkie. Odstawi je przykryte w ch這dne miejsce, w ci庵u 24 godzin zg瘰tnieje.

W dniu pieczenia:

Mocno podsypuj帷 m彗, ciasto rozwa趾owa i wykrawa pierniczki. Blach wy這篡 papierem lub foli aluminiow, pierniczki u這篡 w pewnej odleg這軼i od siebie. Na ka盥y z nich na這篡 ma陰 ilo嗆 marmolady, przykry drugim o takim samym kszta販ie i delikatnie dociskaj帷, sklei brzegi.

Piec w temperaturze 180 蚓 przez 7-12 minut. Je郵i maj by b造szcz帷e, przed pieczeniem posmarowa roztrzepanym bia趾iem.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Moje pierniczki nie by造 b造szcz帷e, nie posmarowa豉m ich bia趾iem, bo przeznaczy豉m je do oblania glazur czekoladow z tego przepisu:

  • 28 g gorzkiej czekolady,
  • 3 ¼ szklanki cukru pudru,
  • 2,5 造磬i gorzkiego kakao,
  • 2 造瞠czki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, z這tego syropu),
  • ⅓ szklanki wody,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii.

Czekolad pokruszy na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w ma造m rondelku nad par ca造 czas mieszaj帷 (mo積a te w mikrofal闚ce).

Cukier puder przesia z kakao do du瞠j miski. Syrop kukurydziany i wod doprowadzi do wrzenia w ma造m rondelku, wymiesza i wla do miski z cukrem, dobrze wymiesza (najlepiej mikserem). Doda roztopion czekolad i ekstrakt z wanilii, ci庵le mieszaj帷, a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a. Skorygowa konsystencj kroplami gor帷ej wody w razie potrzeby, dobrze miksuj帷 za ka盥ym razem. Ozdobi pierniczki (mo積a delikatnie nabija pierniczek od spodu na wyka豉czk, nast瘼nie macza w glazurze).

Glazura do嗆 szybko krzepnie, mo積a j trzyma w naczyniu z gor帷 wod w czasie nak豉dania na pierniczki. Gdyby zastyg豉 ca趾owicie, mo積a j podgrza i doda kilka kropel gor帷ej wody, wymiesza do g豉dko軼i.

Glazury wystarczy這 na po這w pierniczk闚. W rzeczy samej g瘰tnieje do嗆 szybko i warto j co jaki czas rozrzedzi na nowo wod, bo inaczej na pierniczkach zostaje zbyt gruba warstwa.

Szczerze m闚i帷, mnie bardziej smakowa造 pierniczki bez polewy. Czekolada nie by豉 im ani troch potrzebna, a nawet troch zag逝szy豉 delikatny smak ciasta i nadzienia. W mojej rodzinie jednak by造 te g這sy, 瞠 pierniczki w glazurze s absolutnie doskona貫 i bez niej si w og鏊e nie licz. Tak wi璚, jak wida, sprawa nie jest rozstrzygni皻a i polecam po prostu obie wersje wypr鏏owa.

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Aktualizacja z roku 2010: tym razem u豉twi豉m sobie prac z oblewaniem pierniczk闚 glazur. U這篡豉m pierniczki na blacie jeden obok drugiego i ka盥y z nich ozdobi豉m smugami polewy, u篡waj帷 chochelki. Ta technika jest o wiele szybsza, ni maczanie pierniczk闚 w glazurze - ozdobienie ca貫j porcji zaj窸o zaledwie par minut. Ta wersja bardziej mi te smakuje - polewy nie jest ani za du穎, ani za ma這. Jedna porcja polewy wystarcza na troch mniej ni porcj pierniczk闚. My郵, 瞠 p馧torej porcji polewy by這by odpowiedni ilo軼i. Efekt wygl康a tak:

Puszyste pierniczki nadziewane marmolad

Nie wiesz, co zrobi z pozosta造mi bia趾ami? Mo積a je zamrozi, a p騧niej wykorzysta na przyk豉d do upieczenia finansjerek.


http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Pierniczki-jak-alpejskie.html
http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow.html

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS