poniedzia貫k, 21 grudnia 2009

Postanowi豉m zrobi w豉sn mieszank przypraw do piernik闚 w zesz造m roku, kiedy odkry豉m, 瞠 wi瘯szo嗆 gotowych przypraw zawiera m彗 lub cukier. Po co mi m彗a i cukier w przyprawie? I tak dodaj je do ciasta. Nie podoba mi si to, bo w ten spos鏏 nie wiem, ile w mieszance jest przypraw korzennych; nie wiem, jak mocna jest. Poza tym to takie ma貫 oszustwo.

Teraz ju wiem, 瞠 da si kupi mieszanki przypraw bez takich dodatk闚. Dobr przypraw do piernik闚 robi na przyk豉d firma Kotanyi. Ale pozostan ju przy mojej kompozycji, bo tworzenie w豉snej przyprawy sprawia, 瞠 czuj si, jakbym dost瘼owa豉 wy窺zego stopnia kulinarnego wtajemniczenia - jakbym ju wszystko potrafi豉 zrobi sama, od zera. Chocia tak oczywi軼ie nie jest.

Wszystkie przyprawy musz by oczywi軼ie zmielone, a nie wszystkie s w tej postaci powszechnie dost瘼ne. W豉snor璚zne ich rozdrabnianie mo瞠 okaza si trudne - zw豉szcza go寮ziki s wyj徠kowo oporne. Sama z nimi d逝go walczy豉m w zesz造m roku. Na szcz窷cie wszystkie te przyprawy, zmielone, da si kupi w sklepach ze zdrow 篡wno軼i.

  • 65 g cynamonu,
  • 15 g kolendry,
  • 15 g imbiru,
  • 15 g go寮zik闚,
  • 10 g ga趾i muszkato這wej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 5 g kardamonu,
  • 3 g pieprzu.
czwartek, 17 grudnia 2009

Ciasto Milky Way

W ostatni weekend odby si fina Szlachetnej Paczki. Uzna豉m to za 鈍ietn okazj do przygotowania ciasta ozdobionego mas cukrow. Logo akcji a si prosi這, 瞠by je w ten spos鏏 odwzorowa. By to m鎩 pierwszy wyr鏏 tego typu od czasu tortu w serca (zaprezentowa豉m go w notce o masie cukrowej).

Co trudno wywnioskowa ze zdj耩, ciasto by這 do嗆 ma貫: zosta這 upieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm. Nie wzi窸am pod uwag tego, 瞠 je郵i logo b璠zie mia這 niewielkie rozmiary, jego co mniejsze elementy b璠 trudne do wykonania. W wyniku tego napis ma urok w stylu "mam sze嗆 lat i dopiero ucz si pisa". Nie pozostaje mi nic innego, ni tylko ten urok doceni. Zreszt dzi瘯i temu wida wyra幡ie, 瞠 jest to r璚zny wyr鏏. Produkcja przebieg豉 tak: wydrukowa豉m logo Paczki w odpowiednim rozmiarze, wyci窸am z papieru kszta速 serca i u篡waj帷 powsta貫go w ten spos鏏 szablonu, wykroi豉m taki kszta速 z masy cukrowej. W odniesieniu do liter nie spos鏏 si nie sprawdzi, w豉郾ie dlatego, 瞠 by造 za ma貫, dlatego produkowa豉m je, z rozwa趾owanej masy wycinaj帷 w御kie paski i uk豉daj帷 z nich odpowiednie kszta速y. Bia貫 elementy naklei豉m na czerwony kwadrat, u篡waj帷 lukru z wody i cukru pudru.

Wypiek zosta rado郾ie po瘸rty w jednym z krakowskich magazyn闚 Szlachetnej Paczki.

Ciasto Milky Way

Pod dekoracj kry這 si ciasto o nazwie Milky Way. Jak wida, nie zosta這 w ca這軼i pokryte mas cukrow. Zosta這 oblane czekoladow polew, a do polewy przyklejony by kwadrat z masy cukrowej. Troch si ba豉m tego przyklejania. Przepis na mas cukrow ka瞠 u篡wa kremu ma郵anego; a co, je郵i czekolada si nie nadaje? Rozpu軼i mas cukrow, zniekszta販i dekoracje? Ale nic takiego si nie sta這. Przetestowane: polewa czekoladowa nie szkodzi masie cukrowej.

Ciasto dobrze nadaje si do ozdabiania mas cukrow. Po pierwsze, jest do嗆 sztywne - mam na my郵i, 瞠 nie jest za mi瘯kie. Ozdoby z masy cukrowej - zw豉szcza, je郵i ca貫 ciasto ma zosta ob這穎ne mas - potrafi by do嗆 ci篹kie i bardzo mi瘯ki biszkopt si do tego celu nie nadaje. Po drugie, po upieczeniu jest r闚ne, z p豉sk g鏎n powierzchni.

Co na temat samego ciasta? Podoba mi si jego prostota. Zar闚no w wykonaniu, jak i w wygl康zie. Robi si je bardzo szybko, a bia造 krem 豉dnie kontrastuje z ciemnym biszkoptem i ciemn polew. Smaki kremu i polewy doskonale si uzupe軟iaj. Nawiasem m闚i帷, my郵, 瞠 polew nale篡 robi z gorzkiej czekolady - temu ciastu jest potrzebny zdecydowany akcent, bez niego mog這by by md貫. Obawiaj帷 si w豉郾ie md貫go smaku, stara豉m si tym razem rozwa趾owa mas cukrow jak najbardziej cienko, 瞠by nie wp造wa豉 mocno na smak ca這軼i. Uda這 si, masa prawie wcale nie by豉 wyczuwalna.

Ciasto jest bardzo dobre. Polecam osobom, kt鏎e lubi s這dycze - bo jest zdecydowanie s這dkie. Nie polecam natomiast, je郵i kto nie lubi mleka w proszku - jego smak jest wyra幡ie wyczuwalny.

BISZKOPT:

  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki m彗i pszennej,
  • ½ szklanki m彗i ziemniaczanej,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 3 造磬i kakao,
  • 2 造磬i oleju.

KREM:

  • ½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku (pe軟ego),
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 350 g mas豉,
  • 16 g cukru waniliowego.

POLEWA:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 100 g mas豉.
  1. Bia趾a ubi na sztywn pian, dodaj帷 pod koniec ubijania cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. Doda olej i dalej miksowa. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem do pieczenia, kakao, wmiesza delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wy這篡 do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcze郾iej wy這穎nej papierem do pieczenia) i piec 20-25 minut w temperaturze 170 蚓, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.
  3. Mleko (zwyk貫) zagotowa z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzi. Mas這 utrze. Powoli dodawa do niego wystudzone mleko, dalej ucieraj帷. Wsypa przesiane mleko w proszku i uciera do g豉dko軼i.
  4. Ostudzony biszkopt przekroi wzd逝, prze這篡 mas.
  5. Mas這 i czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi. Gotow polew pola ciasto.
  6. Przechowywa w lod闚ce. Wyj望 ciasto 2-3 godziny przed planowanym podaniem.

Ciasto Milky Way

http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Milky-Way.html

niedziela, 06 grudnia 2009

Nie zamierza豉m zamieszcza na tym blogu 瘸dnych innych tre軼i opr鏂z przepis闚. Po namy郵e jednak wrzucam ten apel - wierz, 瞠 w s逝sznym celu.

Szlachetna Paczka

Jest taka og鏊nopolska akcja - Szlachetna Paczka (http://www.szlachetnapaczka.pl). Akcja ta jest o tyle wyj徠kowa, 瞠 jest konkretna i bezpo鈔ednia (realizuje konkretne potrzeby danej rodziny i trafia wprost do niej).

M鎩 kolega (Piotr Leszczy雟ki) jest liderem jednego z rejon闚 w Krakowie - magazyn na os. Na Wzg鏎zach 1A. Na 80 rodzin potrzebuj帷ych na razie tylko 29 znalaz這 pomoc.

Mo瞠 jeste w stanie zorganizowa pomoc dla kt鏎ej z rodzin? Tak naprawd nie trzeba dysponowa samodzielnie du膨 got闚k. Wystarczy zebra grup znajomych, rodziny, koleg闚 z pracy, kt鏎zy si do陰cz. Jest wielu ludzi, kt鏎ym wydaje si, 瞠 ich 50 z nic nie zmieni. 15 takich os鏏 jest w stanie zrobi razem paczk. W zesz造m roku 鈔ednia warto嗆 paczki wynosi豉 700 z.

Nie trzeba wiele, 瞠by odmieni czyje 篡cie. Zorganizuj znajomych. Zr鏏cie razem paczk. Niech te 鈍i皻a b璠 dla Was wyj徠kowe r闚nie przez to, 瞠 b璠 wyj徠kowe dla kogo innego.

B康 szlachetny! Zr鏏 paczk!

21:38, poecile
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 listopada 2009

Zachwyci造 mnie te muffinki. Po陰czenie nie jest odkrywcze: cynamon, ga趾a muszkato這wa i mi鏚 to zestaw, kt鏎y pojawia si w wielu przepisach, ale kiedy zaczynaj si zimne i zimowe dni, chyba w豉郾ie takich smak闚 si szuka i nikomu nie przeszkadza, 瞠 nie s odkrywcze. Mnie osobi軼ie nie przeszkadza ani troch.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

Blog, z kt鏎ego wzi窸am ten przepis, podaje ilo軼i sk豉dnik闚 wystarczaj帷e do upieczenia sze軼iu du篡ch muffinek, co daje wi璚ej ni jedn blach muffinek w zwyk造m rozmiarze. Poniewa chcia豉m upiec tylko jedn blach takich w豉郾ie zwyk造ch muffinek, pozmienia豉m proporcje w stosunku do przepisu oryginalnego. Zmniejszy豉m ilo軼i sk豉dnik闚, tworz帷ych obj皻o嗆, to znaczy m彗i, mas豉 i mleka. Zostawi豉m za to te same ilo軼i przypraw, uznaj帷, 瞠 muffinkom nie zaszkodzi, je郵i b璠 mia造 mocniejszy smak. I rzeczywi軼ie - wysz造 dok豉dnie takie, jakich oczekiwa豉m. S s這dko-korzenne, idealne.

疾by nie powodowa nieporozumie tym zawi造m wywodem, napisz jeszcze precyzyjnie: z przepisu wychodzi dwana軼ie standardowych muffinek, czyli jak zwykle.

  • 280 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 造瞠czki cynamonu,
  • 1 造瞠czka mielonej ga趾i muszkato這wej,
  • 2 造磬i cukru,
  • 115 g mas豉,
  • 3 造磬i miodu,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jab趾a (po obraniu i usuni璚iu gniazd nasiennych: 200 g).

CUKIER CYNAMONOWY:

  • 2 造磬i cukru,
  • 1 造瞠czka cynamonu.
  1. Jab趾a obra, pokroi w bardzo drobniutk kosteczk lub zetrze na tarce.
  2. Mas這 z miodem stopi w rondelku na ma造m ogniu. Pozostawi do przestygni璚ia.
  3. Do du瞠j miski przesia suche sk豉dniki.
  4. Jajka wymiesza z mlekiem, mas貫m i miodem.
  5. Do miski z mokrymi sk豉dnikami wsypa suche. Doda jab趾a i kr鏒ko wymiesza drewnian 造磬; tylko do po陰czenia sk豉dnik闚.
  6. Na這篡 mas do foremek, posypa cukrem cynamonowym.
  7. Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Cukier, kt鏎ym muffinki s posypane, po upieczeniu tworzy delikatn skorupk. Jej s這dycz przyjemnie kontrastuje ze 鈔odkiem muffinki, kt鏎y ma smak o wiele mniej s這dki. Zdecydowanie korzenny, mo瞠 nawet leciutko ostry. Ale dla mnie doskona造. Zawsze bardzo mnie cieszy, kiedy wymy郵am sobie proporcje sk豉dnik闚 muffinek z zamiarem osi庵ni璚ia konkretnego smaku i trafiam dok豉dnie w ten smak. Muffinki 鈍ietnie nadaj si na dzisiejszy dzie. Listopadowe wieczory s d逝gie i ciemne, a aromatyczne muffinki doskonale wkomponowa造 si w taki wiecz鏎.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/muffinki-z-jabkami.html

poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

Postanowi豉m wypr鏏owa przepis na te muffinki, bo lubi herbat i mia豉m nadziej, 瞠 muffinki b璠 mia造 smak earl greya. Nie maj jednak takiego smaku - jest on ledwo wyczuwalny. Zwi瘯szy豉m dwa razy ilo嗆 herbaty w przepisie i postanowi豉m przed zmieszaniem z reszt sk豉dnik闚 zala j wrz徠kiem, 瞠by wydoby z niej aromat – ale jej smak w muffinkach dalej jest delikatny. Nie pozostaje nic innego, tylko si z tym pogodzi: nie s to muffinki o smaku earl greya, a zaledwie z jego lekkim aromatem. A jednak zamieszczam tutaj ten przepis, uznaj帷 go za jeden z najbardziej udanych z powodu konsystencji tych muffinek, kt鏎 uwa瘸m za idealn. Muffinki s wilgotne i tre軼iwe, ale jednocze郾ie lekkie i delikatne, mi璚iutkie. To chyba sprawia, 瞠 smakuj wszystkim, kt鏎ych nimi cz瘰tuj. Bardzo ciekawy jest dodatek bia貫j czekolady. Je郵i si j drobno posieka, rozp造wa si w czasie pieczenia tak, 瞠 nie pozostawia po sobie 郵adu, a tylko charakterystyczny posmak, kt鏎y ja osobi軼ie bardzo lubi. Jest jak przyprawa, kt鏎ej smak sam w sobie nie jest rozpoznawalny, a nadaje charakter ca貫j potrawie.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Robi豉m te muffinki zar闚no z herbat w torebkach, jak i z herbat sypan. Moja herbata w torebkach by豉 na tyle drobna, 瞠 nie wymaga豉 dalszego rozdrabniania, natomiast w procesie mielenia herbaty sypanej sprawdzi si mo寮zierz.

  • 2 szklanki m彗i,
  • ⅔ szklanki cukru pudru,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ¼ 造瞠czki sody,
  • ¼ 造瞠czki soli,
  • 2 造磬i (4 torebki) zmielonej herbaty earl grey,
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • ¾ szklanki kwa郾ej 鄉ietany,
  • 2 du瞠 jajka,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii,
  • 115 g mas豉.

Mas這 roztopi i ostudzi. Czekolad posieka. Herbat zala paroma 造磬ami wrz帷ej wody, zostawi na par minut.

Wymiesza w misce wszystkie suche sk豉dniki, w drugiej misce wymiesza mokre. Wsypa suche sk豉dniki do mokrych i wymiesza 造磬 tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 (mog zosta grudki).

Piec przez 18-20 minut.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Intryguje mnie r騜nica w wygl康zie pomi璠zy moimi muffinkami a muffinkami na stronie, kt鏎 poda豉m jako 廝鏚這w. Dlaczego tamte maj r闚n i g豉dk powierzchni, a moje s takie poszarpane? Nie mog造 wyj嗆 inne - surowa masa by豉 bardzo g瘰ta i nie uk豉da豉 si r闚no. Mo瞠 autorka tamtego bloga u篡豉 mniej g瘰tej 鄉ietany? W ka盥ym razie - zapewniam, 瞠 takie poszarpane te sa bardzo dobre...

http://przystole.blox.pl/2009/01/Muffinki-z-earl-grey-i-biala-czekolada.html

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS