sobota, 04 lipca 2009

Lemon curd

Lemon curd pochodzi z Anglii. Jest to krem z soku cytrynowego, kt鏎y mo瞠 stanowi samodzielny deser albo by dodatkiem do lod闚, owoc闚 czy innych deser闚, jakie nam przyjd do g這wy.

Zrobi豉m go niedawno po raz pierwszy. Wed逝g mnie jest przepyszny; ma intryguj帷y smak: jakby jednocze郾ie bardzo s這dki i bardzo kwa郾y. W pierwszej chwili w kremie czuje si mocn s這dycz, ale po zjedzeniu na j瞛yku pozostaje kwa郾y posmak.

Z podanych ilo軼i sk豉dnik闚 powstaje oko這 550 ml kremu.

  • 120 ml 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z cytryny,
  • 2 造瞠czki otartej sk鏎ki cytrynowej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 du瞠 jajka,
  • 85 g mas豉.
  1. Umie軼i jajka, sk鏎k cytrynow i cukier w rondelku. Ubija, a masa b璠zie jasna i spieniona. Doda sok z cytryny i wymiesza. Doda mas這, pokrojone na kawa貫czki.
  2. Postawi na ma造m ogniu albo na garnku z gotuj帷 si wod. Podgrzewa, cz瘰to mieszaj帷, a masa zg瘰tnieje i prawie zacznie wrze (ale nie dopu軼i do zagotowania) - oko這 10 minut.
  3. Opcjonalnie: przetrze powsta陰 mas przez g瘰te sitko, 瞠by by豉 g豉dka.
  4. Przela do miseczki, przykry foli (po這篡 bezpo鈔ednio na powierzchni, 瞠by nie utworzy si ko簑ch) i sch這dzi w lodowce.


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1243
http://www.joyofbaking.com/LemonCurd.html

sobota, 16 maja 2009

Zamieszczam ten przepis, bo muffinki wysz造 mi dok豉dnie tak, jak sobie wyobra瘸豉m muffinki bananowe - wilgotne i aromatyczne, ale 豉dnie wyro郾i皻e. Bardzo mi smakowa造, a po陰czenie banan闚 z bia陰 czekolad idealnie mi odpowiada (zreszt, banany pasuj do ka盥ego rodzaju czekolady).

Muffinki same w sobie nie s bardzo s這dkie; smak uzupe軟ia polewa 鄉ietankowo-czekoladowa. Je郵i kto nie lubi tak s這dkich smak闚, mo瞠 zrezygnowa z polewy - r闚nie b璠 pyszne.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

  • 3 dojrza貫 banany (ok. 400 g),
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 180 g m彗i,
  • 2 jajka,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 1 造瞠czka sody,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mas豉,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.

POLEWA:

  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 50 ml 鄉ietanki 30%.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Banany rozgnie嗆 albo zmiksowa. Mo積a od這篡 12 kawa趾闚 banan闚, kt鏎e nie zostan zmiksowane, tylko p騧niej umieszczone w ca這軼i w muffinkach. Czekolad posieka na ma貫 kawa趾i.

Wymiesza ze sob w jednej misce m彗, cukier, proszek do pieczenia, sod i s鏊. W drugiej misce wymiesza jajka, mas這, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymiesza zawarto嗆 obu misek oraz czekolad.

Na這篡 mas do wg喚bie formy. Je郵i zosta造 od這穎ne kawa趾i banana, wcisn望 teraz po jednym do masy w ka盥ym wg喚bieniu.

Piec przez 25 w temperaturze 180-200 蚓.

Zrobi polew: czekolad rozpu軼i w garnku na ma造m ogniu wraz ze 鄉ietank. Pola muffinki.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

czwartek, 07 maja 2009

Ciasto marchewkowe

To r闚nie szwajcarski przepis. Ciasto jest z marchewki, ale zdecydowanie na s這dko. I jest bardzo dobre. Bardzo wa積a dla jego smaku jest sk鏎ka cytrynowa - bez niej to ciasto by這by nijakie.

Szczerze m闚i帷, ilo嗆 cukru pudru w lukrze poda豉m na oko. Ja robi豉m to ciasto z przepisu, kt鏎y podawa, 瞠 nale篡 u篡 25 dag cukru pudru. Lukru by這 zdecydowanie za du穎 (zu篡豉m ca造 i wysz豉 za gruba warstwa) - zak堯ca delikatny smak ciasta - wi璚 oceniam, 瞠 15 dag b璠zie w sam raz. Ilo嗆 p造n闚 do dobrania indywidualnie - je郵i podane ilo軼i oka膨 si niewystarczaj帷e, doda tyle wody i soku cytrynowego, 瞠by lukier by do嗆 p造nny.

CIASTO:

  • 5 jajek,
  • 30 dag cukru,
  • starta sk鏎ka z po這wy cytryny,
  • 30 dag startych migda堯w (ze sk鏎kami),
  • 25 dag marchewki,
  • 5 造瞠k m彗i,
  • 1 造磬a proszku do pieczenia.

LUKIER:

  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 造磬i soku z cytryny,
  • 1-2 造磬i wody.

Zetrze marchewk na bardzo drobnej tarce. Utrze 鄴速ka z cukrem i sk鏎k z cytryny, ubi bia趾a. Wymiesza wszystko - delikatnie, 瞠by nie poszarpa piany z bia貫k.

Mas wyla na blach do pieczenia. Piec w temperaturze 180 蚓 (lub w temperaturze 170 蚓 z termoobiegiem) przez ok. 50 minut, a ciasto b璠zie zrumienione i b璠zie odchodzi od 軼ianek blachy.

鈔oda, 06 maja 2009

Ch酲chueche - to po szwajcarsku. Po niemiecku: K酲ekuchen. Po polsku: ciasto serowe. Nie chodzi o sernik, chodzi o placek na s這no, zrobiony ze szwajcarskich ser闚 o charakterystycznych smakach. W wersji podstawowej zawiera sery, mleko (lub 鄉ietan lub jogurt) oraz m彗 i przyprawy. Modyfikacje zawieraj r騜ne dodatki, na przyk豉d cebul, jak tutaj.

Zamieszczam ten przepis, bo, ku mojemu zaskoczeniu, ciasto serowe okaza這 si bardzo 豉twe do polubienia. Osoby, kt鏎e nie s przyzwyczajone do intensywnych smak闚 szwajcarskich ser闚, zwykle podejrzliwie do nich podchodz. Niekt鏎ym sam zapach wystarcza, 瞠by trzyma si z daleka. A jednak nawet takie osoby potrafi si ciastem serowym zachwyci. W ci庵u ostatnich paru miesi璚y dwa razy upiek豉m je dla wi瘯szej liczby ludzi i przy obu okazjach podesz這 do mnie par os鏏 i z zaskoczeniem w oczach oznajmi這 mi, 瞠 to jest pyszne! I 瞠 musz koniecznie poda przepis! I chocia ja sama te jestem tym og鏊nym zachwytem zaskoczona, to jednak bardzo si ciesz, bo zasadniczo si zgadzam: ciasto serowe jest pyszne.

Ciasto serowe

Przepis, kt鏎y podaj, jest oszukany, bo spolszczony. Po pierwsze: zezwala na u篡cie goudy. Szwajcarskie sery w Polsce s absurdalnie drogie; gouda pozwala troch obni篡 cen ca這軼i. Bez obaw, ciasto na tym nie traci, gruyère ma na tyle mocny smak, 瞠 b璠zie wyczuwalny. Po drugie: ciasto dro盥穎we. T modyfikacj - tak, jak i poprzedni - wprowadzi豉 moja mama, kt鏎a uzna豉, 瞠 b璠zie ono "bardziej przyjazne dla polskich podniebie". W oryginale jest twarde ciasto z m彗i, mas豉 i wody. Ja zrobi豉m ciasto, kt鏎ego u篡wam do robienia pizzy. Zamiast niego mo積a u篡 swojego ulubionego przepisu.

K酲ekuchen jest dobre zar闚no na ciep這, jak i na zimno.

  • 40-50 dag aromatycznego szwajcarskiego sera (np. gruyère - powinien stanowi jak najwi瘯sz cz窷 mieszanki serowej, co najmniej po這w; poza tym emmentaler i gouda),
  • 5 cebul,
  • 400 g jogurtu,
  • 2-3 jajka,
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • ga趾a muszkato這wa.
CIASTO DRO浴烙WE:
  • 125 g m彗i,
  • 75 ml ciep貫j (nie gor帷ej) wody,
  • 7 g dro盥篡,
  • 2 g soli.

Rozpuszczone w wodzie dro盥瞠 wla do m彗i i doda s鏊. Zagniata przez 10 minut. Ciasto w這篡 do naczynia, przykry i postawi w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwi瘯szy swoj obj皻o嗆.

Cebule posieka i usma篡, doprawiaj帷 sol. Sery zetrze. Jajka rozbi trzepaczk z jogurtem i m彗. Doda sery i cebule, doprawi pieprzem i ga趾 muszkato這w. Wy這篡 blach do pieczenia ciastem. Mas wyla na ciasto.

Piec w temperaturze 180 蚓 do godziny.

鈔oda, 25 marca 2009

Meksyka雟kie muffiny

  • 300 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ½ 造瞠czki soli,
  • 1 造磬a s這dkiej papryki,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g mas豉,
  • 2 jajka.

NADZIENIE:

  • 270 g mielonej wo這winy,
  • 75 g czerwonej fasoli,
  • 75 g kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 z帳ki czosnku,
  • 2 造磬i koncentratu pomidorowego,
  • 2 造瞠czki oregano,
  • ½ 造瞠czki chili,
  • s鏊,
  • 1 jajko.

Cebul drobno pokroi i zeszkli na patelni, doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i mi瘰o. Usma篡. Nast瘼nie doda kukurydz, pokrojon fasol, koncentrat pomidorowy, oregano oraz chili i doprawi sol do smaku. Sma篡 jeszcze przez chwil. Ostudzi. Wymiesza z surowym jajkiem.

W jednej misce wymiesza ze sob m彗, proszek do pieczenia, s這dk papryk i s鏊. W drugiej misce – mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone mas這. Wymiesza ze sob zawarto嗆 obu misek.

Do ka盥ego wg喚bienia formy na這篡 po 造瞠czce ciasta, roz這篡 r闚nomiernie na dnie. Nast瘼nie na這篡 mi瘰o i reszt ciasta tak, 瞠by mi瘰o zosta這 przykryte.

Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Meksyka雟kie muffiny
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS