muffinki

czwartek, 05 listopada 2009

Zachwyci造 mnie te muffinki. Po陰czenie nie jest odkrywcze: cynamon, ga趾a muszkato這wa i mi鏚 to zestaw, kt鏎y pojawia si w wielu przepisach, ale kiedy zaczynaj si zimne i zimowe dni, chyba w豉郾ie takich smak闚 si szuka i nikomu nie przeszkadza, 瞠 nie s odkrywcze. Mnie osobi軼ie nie przeszkadza ani troch.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

Blog, z kt鏎ego wzi窸am ten przepis, podaje ilo軼i sk豉dnik闚 wystarczaj帷e do upieczenia sze軼iu du篡ch muffinek, co daje wi璚ej ni jedn blach muffinek w zwyk造m rozmiarze. Poniewa chcia豉m upiec tylko jedn blach takich w豉郾ie zwyk造ch muffinek, pozmienia豉m proporcje w stosunku do przepisu oryginalnego. Zmniejszy豉m ilo軼i sk豉dnik闚, tworz帷ych obj皻o嗆, to znaczy m彗i, mas豉 i mleka. Zostawi豉m za to te same ilo軼i przypraw, uznaj帷, 瞠 muffinkom nie zaszkodzi, je郵i b璠 mia造 mocniejszy smak. I rzeczywi軼ie - wysz造 dok豉dnie takie, jakich oczekiwa豉m. S s這dko-korzenne, idealne.

疾by nie powodowa nieporozumie tym zawi造m wywodem, napisz jeszcze precyzyjnie: z przepisu wychodzi dwana軼ie standardowych muffinek, czyli jak zwykle.

  • 280 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 造瞠czki cynamonu,
  • 1 造瞠czka mielonej ga趾i muszkato這wej,
  • 2 造磬i cukru,
  • 115 g mas豉,
  • 3 造磬i miodu,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jab趾a (po obraniu i usuni璚iu gniazd nasiennych: 200 g).

CUKIER CYNAMONOWY:

  • 2 造磬i cukru,
  • 1 造瞠czka cynamonu.
  1. Jab趾a obra, pokroi w bardzo drobniutk kosteczk lub zetrze na tarce.
  2. Mas這 z miodem stopi w rondelku na ma造m ogniu. Pozostawi do przestygni璚ia.
  3. Do du瞠j miski przesia suche sk豉dniki.
  4. Jajka wymiesza z mlekiem, mas貫m i miodem.
  5. Do miski z mokrymi sk豉dnikami wsypa suche. Doda jab趾a i kr鏒ko wymiesza drewnian 造磬; tylko do po陰czenia sk豉dnik闚.
  6. Na這篡 mas do foremek, posypa cukrem cynamonowym.
  7. Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Cukier, kt鏎ym muffinki s posypane, po upieczeniu tworzy delikatn skorupk. Jej s這dycz przyjemnie kontrastuje ze 鈔odkiem muffinki, kt鏎y ma smak o wiele mniej s這dki. Zdecydowanie korzenny, mo瞠 nawet leciutko ostry. Ale dla mnie doskona造. Zawsze bardzo mnie cieszy, kiedy wymy郵am sobie proporcje sk豉dnik闚 muffinek z zamiarem osi庵ni璚ia konkretnego smaku i trafiam dok豉dnie w ten smak. Muffinki 鈍ietnie nadaj si na dzisiejszy dzie. Listopadowe wieczory s d逝gie i ciemne, a aromatyczne muffinki doskonale wkomponowa造 si w taki wiecz鏎.

Cynamonowo-muszkato這we muffinki z jab趾ami

http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2008/11/muffinki-z-jabkami.html

poniedzia貫k, 12 pa寮ziernika 2009

Postanowi豉m wypr鏏owa przepis na te muffinki, bo lubi herbat i mia豉m nadziej, 瞠 muffinki b璠 mia造 smak earl greya. Nie maj jednak takiego smaku - jest on ledwo wyczuwalny. Zwi瘯szy豉m dwa razy ilo嗆 herbaty w przepisie i postanowi豉m przed zmieszaniem z reszt sk豉dnik闚 zala j wrz徠kiem, 瞠by wydoby z niej aromat – ale jej smak w muffinkach dalej jest delikatny. Nie pozostaje nic innego, tylko si z tym pogodzi: nie s to muffinki o smaku earl greya, a zaledwie z jego lekkim aromatem. A jednak zamieszczam tutaj ten przepis, uznaj帷 go za jeden z najbardziej udanych z powodu konsystencji tych muffinek, kt鏎 uwa瘸m za idealn. Muffinki s wilgotne i tre軼iwe, ale jednocze郾ie lekkie i delikatne, mi璚iutkie. To chyba sprawia, 瞠 smakuj wszystkim, kt鏎ych nimi cz瘰tuj. Bardzo ciekawy jest dodatek bia貫j czekolady. Je郵i si j drobno posieka, rozp造wa si w czasie pieczenia tak, 瞠 nie pozostawia po sobie 郵adu, a tylko charakterystyczny posmak, kt鏎y ja osobi軼ie bardzo lubi. Jest jak przyprawa, kt鏎ej smak sam w sobie nie jest rozpoznawalny, a nadaje charakter ca貫j potrawie.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Robi豉m te muffinki zar闚no z herbat w torebkach, jak i z herbat sypan. Moja herbata w torebkach by豉 na tyle drobna, 瞠 nie wymaga豉 dalszego rozdrabniania, natomiast w procesie mielenia herbaty sypanej sprawdzi si mo寮zierz.

  • 2 szklanki m彗i,
  • ⅔ szklanki cukru pudru,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ¼ 造瞠czki sody,
  • ¼ 造瞠czki soli,
  • 2 造磬i (4 torebki) zmielonej herbaty earl grey,
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • ¾ szklanki kwa郾ej 鄉ietany,
  • 2 du瞠 jajka,
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii,
  • 115 g mas豉.

Mas這 roztopi i ostudzi. Czekolad posieka. Herbat zala paroma 造磬ami wrz帷ej wody, zostawi na par minut.

Wymiesza w misce wszystkie suche sk豉dniki, w drugiej misce wymiesza mokre. Wsypa suche sk豉dniki do mokrych i wymiesza 造磬 tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 (mog zosta grudki).

Piec przez 18-20 minut.

Muffinki z herbat earl grey i bia陰 czekolad

Intryguje mnie r騜nica w wygl康zie pomi璠zy moimi muffinkami a muffinkami na stronie, kt鏎 poda豉m jako 廝鏚這w. Dlaczego tamte maj r闚n i g豉dk powierzchni, a moje s takie poszarpane? Nie mog造 wyj嗆 inne - surowa masa by豉 bardzo g瘰ta i nie uk豉da豉 si r闚no. Mo瞠 autorka tamtego bloga u篡豉 mniej g瘰tej 鄉ietany? W ka盥ym razie - zapewniam, 瞠 takie poszarpane te sa bardzo dobre...

http://przystole.blox.pl/2009/01/Muffinki-z-earl-grey-i-biala-czekolada.html

鈔oda, 23 wrze郾ia 2009

Budyniowe muffinki z gruszk

Wymy郵i豉m budyniowe muffinki. Pomy郵a豉m, 瞠 przez analogi do muffinek jogurtowych, kt鏎e s przez jogurt zdominowane i ci篹kie od niego, mo積a zrobi muffinki na bazie budyniu. Mia豉m ochot na muffinki, kt鏎e s zdecydowanie budyniowe i te w豉郾ie takie s, wilgotne i ci篹kie, i troch niezgrabnie przez to wygl康aj帷e. Budy jest waniliowy, a dodatkiem jest gruszka, bo to udane po陰czenie - tak pomy郵a豉m, zainspirowana deserem w postaci gruszek z sosem waniliowym. Kto m鏬豚y powiedzie, 瞠 smak muffinek jest md造, ale dla mnie jest po prostu delikatny. Gruszka dobrze komponuje si z ca這軼i, mi瘯ka i s這dka. Jestem bardzo zadowolona z rezultatu, bo powsta wypiek o w豉郾ie takim smaku, na jaki mia豉m ochot i smakowa mi bardzo. Ale my郵帷 o osobach, kt鏎e wol smaki bardziej zdecydowane, proponuj dodatek cynamonu. Ten cynamon w豉郾ie teraz przyszed mi do g這wy i my郵, 瞠 za jaki czas wypr鏏uj te takie po陰czenie.

Te muffinki s wyra幡ie, do granic mo磧iwo軼i budyniowe. Po upieczeniu trzeba odczeka i pozwoli im lekko wystygn望, bo inaczej mog by problemy z wyj璚iem ich z formy - s wr璚z mokre. Je郵i kto woli muffinki bardziej wyro郾i皻e i pulchne, powinien doda mniej budyniu.

Budyniowe muffinki z gruszk

Budy mo積a oczywi軼ie zrobi z gotowego, kupnego proszku. Ale taki robiony od podstaw powstaje prawie tak samo szybko, a ja go bardziej lubi, bo mo積a go zrobi z cukrem z prawdziw wanili albo nada mu aromat, doprowadzaj帷 do wrzenia mleko z lask wanilii - a w kupnym budyniu b璠zie prawdopodobnie sztuczny aromat i by mo瞠 jeszcze inne sztuczno軼i. Poza tym podoba mi si konsystencja tego budyniu: aksamitna i maj帷a mniejsze sk這nno軼i do posiadania grudek, ni budy z paczki.

  • 170 g m彗i,
  • 2 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 125 g mas豉,
  • 1 gruszka (ok. 200 g).

BUDY:

  • 350 ml mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 造瞠czki m彗i pszennej,
  • 4 造瞠czki m彗i ziemniaczanej,
  • 16 g cukru waniliowego.

Ugotowa budy: p馧 szklanki mleka odla, wymiesza z m彗; pozosta貫 mleko zagotowa z cukrami, wlewa powoli mleko z m彗 i ca造 czas miesza do zg瘰tnienia. Ostudzi.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Gruszk obra i pokroi na ma貫 kawa趾i.

W jednej misce wymiesza jajka, mas這 i budy, a w drugiej m彗, proszek do pieczenia i s鏊. Wymiesza wszystko razem z gruszk.

Piec przez 25 minut w temperaturze 180-200 蚓.

sobota, 16 maja 2009

Zamieszczam ten przepis, bo muffinki wysz造 mi dok豉dnie tak, jak sobie wyobra瘸豉m muffinki bananowe - wilgotne i aromatyczne, ale 豉dnie wyro郾i皻e. Bardzo mi smakowa造, a po陰czenie banan闚 z bia陰 czekolad idealnie mi odpowiada (zreszt, banany pasuj do ka盥ego rodzaju czekolady).

Muffinki same w sobie nie s bardzo s這dkie; smak uzupe軟ia polewa 鄉ietankowo-czekoladowa. Je郵i kto nie lubi tak s這dkich smak闚, mo瞠 zrezygnowa z polewy - r闚nie b璠 pyszne.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

  • 3 dojrza貫 banany (ok. 400 g),
  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 180 g m彗i,
  • 2 jajka,
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia,
  • 1 造瞠czka sody,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mas豉,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.

POLEWA:

  • 100 g bia貫j czekolady,
  • 50 ml 鄉ietanki 30%.

Mas這 rozpu軼i i ostudzi. Banany rozgnie嗆 albo zmiksowa. Mo積a od這篡 12 kawa趾闚 banan闚, kt鏎e nie zostan zmiksowane, tylko p騧niej umieszczone w ca這軼i w muffinkach. Czekolad posieka na ma貫 kawa趾i.

Wymiesza ze sob w jednej misce m彗, cukier, proszek do pieczenia, sod i s鏊. W drugiej misce wymiesza jajka, mas這, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymiesza zawarto嗆 obu misek oraz czekolad.

Na這篡 mas do wg喚bie formy. Je郵i zosta造 od這穎ne kawa趾i banana, wcisn望 teraz po jednym do masy w ka盥ym wg喚bieniu.

Piec przez 25 w temperaturze 180-200 蚓.

Zrobi polew: czekolad rozpu軼i w garnku na ma造m ogniu wraz ze 鄉ietank. Pola muffinki.

Bananowe muffinki z bia陰 czekolad

鈔oda, 25 marca 2009

Meksyka雟kie muffiny

  • 300 g m彗i,
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ½ 造瞠czki soli,
  • 1 造磬a s這dkiej papryki,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g mas豉,
  • 2 jajka.

NADZIENIE:

  • 270 g mielonej wo這winy,
  • 75 g czerwonej fasoli,
  • 75 g kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 z帳ki czosnku,
  • 2 造磬i koncentratu pomidorowego,
  • 2 造瞠czki oregano,
  • ½ 造瞠czki chili,
  • s鏊,
  • 1 jajko.

Cebul drobno pokroi i zeszkli na patelni, doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i mi瘰o. Usma篡. Nast瘼nie doda kukurydz, pokrojon fasol, koncentrat pomidorowy, oregano oraz chili i doprawi sol do smaku. Sma篡 jeszcze przez chwil. Ostudzi. Wymiesza z surowym jajkiem.

W jednej misce wymiesza ze sob m彗, proszek do pieczenia, s這dk papryk i s鏊. W drugiej misce – mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone mas這. Wymiesza ze sob zawarto嗆 obu misek.

Do ka盥ego wg喚bienia formy na這篡 po 造瞠czce ciasta, roz這篡 r闚nomiernie na dnie. Nast瘼nie na這篡 mi瘰o i reszt ciasta tak, 瞠by mi瘰o zosta這 przykryte.

Piec przez 20 minut w temperaturze 180-200 蚓.

Meksyka雟kie muffiny
 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS