napoje

wtorek, 24 marca 2009

Hinduska herbata

Jak Hindusi pij herbat? Bardzo mocno zaparzon, z du膨 ilo軼i mleka, cukru i imbiru. To ma by nap鎩 stawiaj帷y na nogi. Teina i cukier dzia豉j pobudzaj帷o, a do tego dochodzi ostry smak imbiru.

Ten nap鎩 nauczy豉 mnie robi przyjaci馧ka, kt鏎a swego czasu mia豉 za wsp馧lokator闚 dw鏂h Hindus闚. Oni w豉郾ie m闚ili o nim, 瞠 stawia na nogi i potrafili go pija podobno po pi耩 razy dziennie. Pocz瘰towana tym napojem przez ni, zachwyci豉m si nim i pr鏏owa豉m znale潭 w Internecie informacj o tym, czy jest to u鈍i璚ona tradycj receptura, ale okaza這 si, 瞠 tradycyjny przepis zawiera wi璚ej aromatycznych przypraw. Najwyra幡iej od wspomnianych Hindus闚 przej窸y鄉y uproszczon, codzienn procedur wyrobu herbacianego napoju – co r闚nie ma dla mnie du篡 urok z powodu autentyzmu. Nauczy豉m si robi nap鎩 tak, 瞠by osi庵a dok豉dnie ten smak, kt鏎y tak polubi豉m, a czego si nauczy豉m, wiernie przekazuj.

2 porcje:

  • 10 g (5 torebek) czarnej herbaty,
  • 350 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 10 g (po posiekaniu: 1 造磬a) imbiru,
  • 7 造瞠czek cukru.

Do gotuj帷ej si w garnku wody wrzuci herbat i pokrojony w drobn kostk imbir, gotowa przez 3 minuty. Zala mlekiem, doda cukier, ponownie doprowadzi do wrzenia i gotowa, mieszaj帷 od czasu do czasu, jeszcze przez 3 minuty.

Nala do kubk闚, cedz帷 przez sitko.

Hinduska herbata

Dzi瘯i gotowaniu razem z mlekiem i cukrem nap鎩 zyskuje ca趾iem now jako嗆 - nie jest to po prostu herbata z mlekiem. Pojawia si lekki posmak karmelu. Ca這嗆 jest s這dka i kaloryczna, nie da si zaprzeczy, ale nie md豉. Warto spr鏏owa.

czwartek, 19 lutego 2009

Grzane wino

Smakuje najlepiej w zimowe dni. Korzenne przyprawy, takie jak cynamon, imbir i go寮ziki dzia豉j rozgrzewaj帷o i sprawiaj, 瞠 nap鎩 ma wyj徠kowy aromat. 好ieg za oknem i grzane wino w kubku to 鈍ietny zestaw - zw豉szcza, je郵i mo積a je wypi, siedz帷 przy kominku.

  • 750 ml czerwonego wina, p馧wytrawnego lub p馧s這dkiego,
  • 1 pomara鎍za,
  • 2 造磬i cynamonu,
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru,
  • 10 go寮zik闚,
  • ½ 造瞠czki ga趾i muszkato這wej,
  • 1 du瘸 szczypta kardamonu,
  • cukier.

Imbir posieka na ma貫 kawa趾i. Cynamon, imbir, go寮ziki, ga趾 muszkato這w i kardamon zagotowa w ma貫j ilo軼i wody - potrzebne jest tylko tyle, 瞠by wszystkie przyprawy zdo豉造 si w niej zmie軼i.

Do wina wrzuci pokrojon na plastry pomara鎍z. Powoli podgrzewa, ale nie gotowa!

Przyprawy gotowa ok. 20 minut - ca這嗆 ma by g瘰ta i wyra幡ie pachn帷a. Wla do wina, cedz帷 przez sitko. Doda cukier - do smaku, ilo嗆 b璠zie zale瘸豉 od s這dko軼i samego wina.

Proporcje i ilo嗆 przypraw mo積a oczywi軼ie zmienia w zale積o軼i od upodoba. Mo積a te wypr鏏owa jeszcze inne aromatyczne przyprawy.

Je郵i mamy pomara鎍z, co do kt鏎ej mamy pewno嗆, 瞠 nie zosta豉 spryskana pestycydami, nie obiera jej ze sk鏎ki - doda aromatu.

Grzane wino

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=85941296&v=2&s=0

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS