Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | dania m帷zne | desery | dodatki | inne | muffinki | napoje | warzywa | wypieki wytrawne
RSS

wypieki wytrawne

niedziela, 09 stycznia 2011

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

To jest nasza ulubiona tarta. Pojawia豉 si u nas w r騜nych wersjach, spo鈔鏚 kt鏎ych wyewoluowa豉 i wygra豉 w豉郾ie ta. Zestaw sk豉dnik闚 mo積a modyfikowa; do charakteru tej tarty pasowa造by te na przyk豉d broku造 czy cukinia. Ta dok豉dnie kompozycja okaza豉 si jednak najlepsza; te sk豉dniki: szpinak, pory i pieczarki idealnie do siebie pasuj. Razem z serem ple郾iowym tworz zestaw, kt鏎emu ju niczego nie brakuje. Jadamy r騜ne tarty, ale do tej wracamy najcz窷ciej.

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

Tarta b璠zie dobrze smakowa豉, je郵i poszczeg鏊ne sk豉dniki: szpinak, pory i pieczarki zostan doprawione do smaku, ale raczej 豉godnie. Nale篡 bra pod uwag, 瞠 na samej g鏎ze tarty zostanie u這穎ny ser ple郾iowy, kt鏎y ma intensywny smak i nada charakter ca這軼i. Mas jajeczno-鄉ietanow r闚nie nale篡 doprawi do smaku, przy czym mo積a doda do嗆 du穎 pieprzu i ga趾i muszkato這wej.

CIASTO:

  • 200 g m彗i,
  • 150 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

MASA:

  • 3 jajka,
  • 8 造瞠k g瘰tej 鄉ietany,
  • ga趾a muszkato這wa,
  • s鏊, pieprz.

FARSZ:

  • 2 pory,
  • 250 g pieczarek,
  • 400 g mro穎nego rozdrobnionego szpinaku,
  • 1 z帳ek czosnku,
  • s鏊,
  • mas這,
  • 100 g niebieskiego sera ple郾iowego.
  1. M彗 przesia, w 鈔odku zrobi wg喚bienie, wbi jajko. Doda ma貫 porcje zimnego mas豉, opr鏀zy sol. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli, wstawi na godzin do lod闚ki.
  2. Pory pokroi na plasterki i zeszkli na ma郵e, doprawiaj帷 sol do smaku. Pieczarki pokroi i dusi na ma郵e, doprawiaj帷 sol do smaku, a odparuje z nich woda. Szpinak rozmrozi na patelni, doda rozgnieciony czosnek i doprawi sol. Dusi na ma郵e, a odparuje z niego woda.
  3. Rozgrza piekarnik do temperatury 180-200 蚓. Ciasto ponownie zagnie嗆 i wylepi nim form do tarty (o 鈔ednicy ok. 30 cm – lub dziewi耩 foremek o 鈔ednicy 10 cm), zrobi wysoki brzeg. Ciasto mo積a ponak逝wa widelcem. Wy這篡 papierem do pieczenia, obci捫y grochem. Piec przez 10 minut, usun望 papier z grochem i ponownie wstawi do piekarnika na 10 minut.
  4. Jajka wymiesza ze 鄉ietan, ga趾 muszkato這w, sol oraz pieprzem.
  5. Na cie軼ie u這篡 warstwami szpinak, pory i pieczarki, a na wierzchu pokrojony na plasterki ser. Zala 鄉ietan z jajkami. W這篡 do pieca na jeszcze ok. 20 min (jajka ze 鄉ietan musz si 軼i望).

Tarta ze szpinakiem, porem i pieczarkami

鈔oda, 06 maja 2009

Ch酲chueche - to po szwajcarsku. Po niemiecku: K酲ekuchen. Po polsku: ciasto serowe. Nie chodzi o sernik, chodzi o placek na s這no, zrobiony ze szwajcarskich ser闚 o charakterystycznych smakach. W wersji podstawowej zawiera sery, mleko (lub 鄉ietan lub jogurt) oraz m彗 i przyprawy. Modyfikacje zawieraj r騜ne dodatki, na przyk豉d cebul, jak tutaj.

Zamieszczam ten przepis, bo, ku mojemu zaskoczeniu, ciasto serowe okaza這 si bardzo 豉twe do polubienia. Osoby, kt鏎e nie s przyzwyczajone do intensywnych smak闚 szwajcarskich ser闚, zwykle podejrzliwie do nich podchodz. Niekt鏎ym sam zapach wystarcza, 瞠by trzyma si z daleka. A jednak nawet takie osoby potrafi si ciastem serowym zachwyci. W ci庵u ostatnich paru miesi璚y dwa razy upiek豉m je dla wi瘯szej liczby ludzi i przy obu okazjach podesz這 do mnie par os鏏 i z zaskoczeniem w oczach oznajmi這 mi, 瞠 to jest pyszne! I 瞠 musz koniecznie poda przepis! I chocia ja sama te jestem tym og鏊nym zachwytem zaskoczona, to jednak bardzo si ciesz, bo zasadniczo si zgadzam: ciasto serowe jest pyszne.

Ciasto serowe

Przepis, kt鏎y podaj, jest oszukany, bo spolszczony. Po pierwsze: zezwala na u篡cie goudy. Szwajcarskie sery w Polsce s absurdalnie drogie; gouda pozwala troch obni篡 cen ca這軼i. Bez obaw, ciasto na tym nie traci, gruyère ma na tyle mocny smak, 瞠 b璠zie wyczuwalny. Po drugie: ciasto dro盥穎we. T modyfikacj - tak, jak i poprzedni - wprowadzi豉 moja mama, kt鏎a uzna豉, 瞠 b璠zie ono "bardziej przyjazne dla polskich podniebie". W oryginale jest twarde ciasto z m彗i, mas豉 i wody. Ja zrobi豉m ciasto, kt鏎ego u篡wam do robienia pizzy. Zamiast niego mo積a u篡 swojego ulubionego przepisu.

K酲ekuchen jest dobre zar闚no na ciep這, jak i na zimno.

  • 40-50 dag aromatycznego szwajcarskiego sera (np. gruyère - powinien stanowi jak najwi瘯sz cz窷 mieszanki serowej, co najmniej po這w; poza tym emmentaler i gouda),
  • 5 cebul,
  • 400 g jogurtu,
  • 2-3 jajka,
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • ga趾a muszkato這wa.
CIASTO DRO浴烙WE:
  • 125 g m彗i,
  • 75 ml ciep貫j (nie gor帷ej) wody,
  • 7 g dro盥篡,
  • 2 g soli.

Rozpuszczone w wodzie dro盥瞠 wla do m彗i i doda s鏊. Zagniata przez 10 minut. Ciasto w這篡 do naczynia, przykry i postawi w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwi瘯szy swoj obj皻o嗆.

Cebule posieka i usma篡, doprawiaj帷 sol. Sery zetrze. Jajka rozbi trzepaczk z jogurtem i m彗. Doda sery i cebule, doprawi pieprzem i ga趾 muszkato這w. Wy這篡 blach do pieczenia ciastem. Mas wyla na ciasto.

Piec w temperaturze 180 蚓 do godziny.

wtorek, 24 lutego 2009

Tarteletki

Najwygodniej (bo najszybciej) jest upiec du膨 tart w formie o 鈔ednicy ok. 30 cm. Ale poniewa ja takiej formy jeszcze nie mam, a posiadam za to ma貫 foremki, upiek豉m tarteletki. Mo瞠 jest z nimi troch wi璚ej pracy, ale efekt wygl康a bardzo apetycznie.

Tarta jest bardzo wdzi璚znym tematem do kulinarnych eksperyment闚, bo je郵i za baz uzna kruche ciasto i jajeczno-鄉ietanow mas, dodatki mog by prawie dowolne. Zamiast szynki, zi馧 i ga趾i muszkato這wej mo積a wymy郵i zupe軟ie inny zestaw.

CIASTO:

  • 200 g m彗i,
  • 150 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli.

WYPEΛIENIE:

  • 3 jajka,
  • 8 造瞠k g瘰tej 鄉ietany,
  • s鏊, pieprz,
  • ga趾a muszkato這wa,
  • 20 dag szynki,
  • 1 p璚zek cebuli dymki,
  • 1 p璚zek zielonej pietruszki,
  • 1 p璚zek bazylii,
  • 2 z帳ki czosnku,
  • 50 g 鄴速ego sera.
  1. M彗 przesia do miski, w 鈔odku zrobi wg喚bienie, wbi jajko. Na brzegach po這篡 ma貫 porcje zimnego mas豉, opr鏀zy sol. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli, wstawi na godzin do lod闚ki.
  2. Ciasto ponownie zagnie嗆 i wylepi nim form do tarty (o 鈔ednicy ok. 30 cm - lub dziewi耩 foremek o 鈔ednicy 10 cm), zrobi wysoki brzeg. Piec ok. 15 min w temperaturze 175-200 蚓. Ciasto mo積a ponak逝wa widelcem.
  3. Cebul oczy軼i, pokroi na plasterki. Poddusi na ma郵e. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, umyte i posiekane zio豉 i dusi jeszcze przez jaki czas, po czym odstawi do przestygni璚ia. Szynk pokroi na plasterki, a nast瘼nie w kostk. Ser zetrze na tarce.
  4. Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki nadzienia, doprawi sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Wyla na ciasto. W這篡 do pieca na jeszcze ok. 20 min (jajka ze 鄉ietan musz si 軼i望).
Tarteletki
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS