warzywa

niedziela, 07 sierpnia 2016

Warzywa z kasz jaglan

To jest pyszne, s這wo daj. Zastanawiam si, co sprawia, 瞠 smakuje tak dobrze i my郵, 瞠 sekretem jest po陰czenie aromatycznych smak闚 oleju kokosowego i czosnku. Wydaj si do siebie nie pasowa? A jednak smakuj razem bardzo dobrze. Je郵i kto ma w徠pliwo軼i, czy koniecznie trzeba u篡 oleju kokosowego, to odpowiadam: nie trzeba, oczywi軼ie, ale zdecydowanie polecam. Z u篡ciem innego oleju to danie b璠zie bardzo dobre. Z olejem kokosowym - wyj徠kowe. Najlepiej u篡 oleju nierafinowanego, czyli virgin. Taki jest aromatyczny i ma wyra幡y smak. Je郵i na opakowaniu oleju kokosowego jest napisane, 瞠 jest bezzapachowy - to znaczy, 瞠 jest rafinowany. Je郵i nic na ten temat nie jest napisane, to te oznacza, 瞠 jest rafinowany. Olej kokosowy jest teraz豉two dost瘼ny, ale ten nierafinowany da si kupi g堯wnie w sklepach ze zdrow 篡wno軼i.

Wiem, 瞠 nie wszyscy przepadaj za kasz jaglan. Niekt鏎ych zniech璚a gorzki smak. Jest na to rada: przed ugotowaniem kaszy nale篡 j przep逝ka wrz徠kiem. W tym daniu zreszt dominuj warzywa, a kaszy jest relatywnie ma這, wi璚 naprawd - nie nale篡 si ba jej charakterystycznego smaku, nawet je郵i kto go nie lubi. B璠zie Wam smakowa這, obiecuj!

Warzywa z kasz jaglan

  • 4 cebule,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • 2 cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 g 鈍ie瞠go szpinaku,
  • 10kawa趾闚 suszonych pomidor闚,
  • ⅔ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • olej kokosowy,
  • s鏊, pieprz,
  • opcjonalnie: zio豉.

Kasz sparzy: wsypa na sitko i przela wrz帷 wod. To sprawi, 瞠 nie b璠zie gorzka.Gotowa na ma造m ogniu w 1,5 szklanki wody przez 15 minut.

Cebul posieka, cukini i papryk pokroi w kostk, suszone pomidory pokroi w drobn kostk. Cebul zeszkli na oleju kokosowym, pod koniec doda rozgnieciony czosnek i dusi jeszcze przez chwil, mieszaj帷. Osobno poddusi na oleju kokosowym cukini, papryk i szpinak.

Wymiesza wszystko. Doprawi sol, pieprzem i ewentualnie zio豉mi.

wtorek, 27 lipca 2010

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Zup w ten spos鏏 podan jad豉m w jednej z krakowskich restauracji i spodoba豉 mi si. Wygl康a這 to tak ciekawie, 瞠 od razu zacz窸am my郵e nad tym, jak zrealizowa taki spos鏏 podania w warunkach domowych.

Te dwa smaki bardzo dobrze si ze sob komponuj: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - 豉godna, s這dkawa. B璠 jednak smakowa造 dobrze nie tylko w zestawie - ka盥a z osobna r闚nie jest pyszna.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem

Pomidorowa zupa:

  • 800 g pomidor闚 z puszki,
  • 2 cebule,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • bazylia,
  • s這dka papryka,
  • ostra papryka,
  • s鏊,
  • 鄉ietana 18%.

W garnku zeszkli posiekan cebul. Doda bazyli, potem czosnek i jeszcze przez chwil dusi. Doda pomidory, doprawi sol i pieprzem i gotowa przez ok. 20 minut. Zmiksowa, potem doprawi papryk. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Groszkowa zupa:

  • 450 g mro穎nego groszku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 niewielka marchewka,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • estragon,
  • s鏊,
  • pieprz,
  • 鄉ietana 18%.

Cebul posieka, ziemniaki i marchewk pokroi w drobn kostk. Dusi w garnku na oleju, a cebula si zeszkli. Doda zio豉 i dusi jeszcze przez chwil. Wrzuci groszek i zala tak ilo軼i wody, 瞠by przykry豉 warzywa. Posoli. Doprowadzi do wrzenia i gotowa, a warzywa b璠 mi瘯kie. Zmiksowa, doprawi sol i pieprzem. Mo積a zabieli 鄉ietan.

Obie zupy wychodz do嗆 g瘰te - w ten spos鏏 豉twiej jest na這篡 je na talerz tak, 瞠by si nie wymiesza造 (przyznaj, 瞠 w restauracji by造 bardziej p造nne). Na這篡豉m je, korzystaj帷 z przegr鏚ki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowa豉m j tak, 瞠by jak najmniej zupy by這 w stanie przedosta si na drug stron talerza. Nast瘼nie narysowa豉m granic za pomoc 鄉ietany, r瘯awa cukierniczego i tylki zako鎍zonej okr庵造m otworem (mo積a zamiast tego nape軟i 鄉ietan foliowy woreczek i odci望 r鏬, uwa瘸j帷, 瞠by zrobi bardzo ma造 otw鏎). Na koniec zrobi豉m wyka豉czk wzorki na 鄉ietanie.

Do zupy mo積a poda malutkie grzanki do posypania. Mog poda spos鏏, w jaki ja takie grzanki robi:

  • bu趾a (najlepiej lekko czerstwa),
  • mas這,
  • zio豉 prowansalskie,
  • suszona natka pietruszki,
  • s鏊.

Pokroi bu趾 w kosteczk. Na patelni, na ma造m ogniu roztopi mas這. Wrzuci bu趾, posypa zio豉mi. Wymiesza, 瞠by obtoczy kawa趾i bu趾i w ma郵e i przyprawach. Od czasu do czasu mieszaj帷, grza na ma造m ogniu, 瞠by grzanki sta造 si chrupkie, ale nie mocno spieczone. Mo積a doprawi do smaku ma陰 ilo軼i soli.

Dwukolorowa pomidorowo-groszkowa zupa-krem


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24285
http://icantbelieveitsvegan-veganstories.blogspot.com/2009/09/zupa-groszkowa.html
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_groszkowa,,-3462225,9495.html

pi徠ek, 06 marca 2009
Ratatouille

Ratatouille jest prost i pyszn potraw z warzyw. Jak 豉two si domy郵i, pochodzi z Francji. Charakter nadaje jej zdecydowany smak bak豉瘸na.

Przepisy na t potraw r騜ni si nieco od siebie. Niekt鏎e ka膨 do嗆 kr鏒ko sma篡 warzywa, w dodatku radz, 瞠by ka盥e z nich sma篡 osobno i po陰czy dopiero pod koniec, 瞠by ich smaki si nie pomiesza造. Inne twiedz, 瞠 warzywa nale篡 d逝go dusi wszystkie razem. Ja preferuj to drugie podej軼ie, bo podoba mi si smak, kt鏎y powstaje po po陰czeniu smak闚 wszystkich warzyw. Czas duszenia zale篡 tylko od upodoba gotuj帷ego; im kr鏒szy, tym 豉dniej wygl康a potrawa, bo ka盥e z warzyw zachowuje sw鎩 kolor.

  • 6 pomidor闚,
  • 1 bak豉瘸n,
  • 2 cukinie,
  • 1 鄴速a papryka,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 z帳ki czosnku,
  • 1 li嗆 laurowy,
  • tymianek,
  • s鏊, pieprz.

Bak豉瘸n i cukinie pokroi w kostk (o boku ok. 2 cm). Cebul posieka, papryk pokroi w cienkie paski. Pomidory sparzy, zdj望 sk鏎k i pokroi w grub kostk.

W du篡m garnku podsma篡 cebul na oliwie. Doda i obsma篡 cukini, bak豉瘸n i papryk, a nast瘼nie po陰czy wszystkie warzywa i przyprawy (czosnek przecisn望 przez prask). Gotowa na ma造m ogniu do 1 godziny, mieszaj帷. Pod koniec mo積a doda troch koncentratu pomidorowego.

Ratatouille mo瞠 by podawane od razu, ale jest znacznie lepsze nast瘼nego dnia. Mo瞠 by spo篡wane na gor帷o lub na zimno. Mo積a podawa z bagietk.

Ratatouille


http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille
http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille2
http://fr.wikibooks.org/wiki/Livre_de_cuisine/Ratatouille3

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS