desery

wtorek, 06 kwietnia 2010
Przepis z dedykacj dla Asi.

Fondue czekoladowe

Po raz pierwszy spr鏏owa豉m czekoladowego fondue. Fondue to w豉軼iwie potrawa z roztopionego 鄴速ego sera (w kt鏎ym macza si kawa趾i chleba), a czekoladowa wersja jest ju wariacj na temat. Potrawa pochodzi ze Szwajcarii, a nazwa "fondue" ma co wsp鏊nego z francuskim s這wem oznaczaj帷ym "topi si". Wida wi璚, 瞠 odnoszenie tej nazwy do takiej s這dkiej wersji r闚nie ma racj bytu, jako 瞠 w potrawie wyst瘼uje roztopiona czekolada. W tej roztopionej czekoladzie macza si kawa趾i owoc闚, nabite na widelec. Takie to proste, a takie dobre. Fondue jest bardzo towarzysk potraw o szczeg鏊nym charakterze, jako 瞠 wszyscy uczestnicy si璕aj do jednego naczynia. Nadaje si do d逝giego celebrowania w gronie znajomych.

Mo積a kupi zestaw specjalnie przeznaczony do przygotowania czekoladowego fondue - taki zestaw sk豉da si z podgrzewacza, w kt鏎ym mo積a umie軼i 鈍ieczk, miski na mas czekoladow i ma造ch widelc闚. Te zestawy s bardzo 豉dne, ale poniewa ja takiego nie mam, posk豉da豉m go z tego, co mia豉m w domu. Z dwiema miseczkami, poniewa wypr鏏owali鄉y od razu masy z ciemnej i bia貫j czekolady. Przy okazji uczyni豉m spostrze瞠nie: kupowanie takich specjalnych zestaw闚 nie jest g逝pie - widelce, kt鏎e s do nich do陰czone, s wyprofilowane inaczej ni zwyk貫 i podejrzewam, 瞠 dzi瘯i temu kawa趾i owoc闚 dobrze si na nich trzymaj. My u篡wali鄉y zwyk造ch widelc闚 i raz po raz gubili鄉y owoce, kt鏎e zsuwa造 si z nich i wpada造 do czekolady.

We wszystkich przepisach, jakie znalaz豉m, zawarto嗆 p造nnych sk豉dnik闚 w masie czekoladowej by豉 wi瘯sza, ni ja podaj. Przy tak du篡m udziale p造n闚 masa by豉by jednak bardzo rzadka, a ja wol, 瞠by by豉 bardziej g瘰ta i bardziej... czekoladowa. Poni瞠j wi璚 moja propozycja. Przepis zar闚no na ciemne, jak i na bia貫 fondue daje 4 porcje.

CIEMNE:

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 200 g gorzkiej czekolady (albo dodatkowe 200 g mlecznej czekolady),
  • 75 ml 鄉ietanki,
  • 75 ml soku pomara鎍zowego,
  • 4 造磬i ciemnego rumu,
  • 1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank z sokiem podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, sk鏎k pomara鎍zow i ekstrakt waniliowy.

BIAΒ:

  • 400 g bia貫j czekolady,
  • 100 ml 鄉ietanki,
  • 4 造磬i bia貫go rumu,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego.

妃ietank podgrza na parze lub na ma造m ogniu, doda podzielon na ma貫 kawa趾i czekolad i miesza, a si roztopi. Doda rum, cynamon i ekstrakt waniliowy.

Kiedy my郵 o owocach, kt鏎e dobrze smakuj z czekolad, jako pierwsze przychodz mi do g這wy truskawki i banany. Ale oczywi軼ie jest to kwestia gustu i fantazji, mo積a u篡 wielu innych gatunk闚. Owoce nale篡 umy, obra ze sk鏎ek, uwolni od pestek; te wi瘯sze pokroi na kawa趾i.

Czekoladowe fondue zawsze kojarzy這 mi si z owocami, ale teraz, przegl康aj帷 przepisy natrafi豉m na r騜ne inne pomys造: w czekoladzie mo積a macza biszkopty albo - marcepanowe kulki, na kt鏎e podaj przepis:

  • 100 g marcepanu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g migda堯w,
  • ½ 造瞠czki sk鏎ki cytrynowej,
  • 20 ml winiaku (brandy, np. koniak),
  • 1 szczypta cynamonu.

Migda造 posieka. Zagnie嗆 marcepan z cukrem pudrem, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagniata, a powstanie plastyczna masa. Formowa ma貫 kulki, obtaczaj帷 dodatkowo w cukrze pudrze.

Z Wikipedii dowiedzia豉m si, 瞠 winiak to to samo co brandy, przedstawicielem brandy natomiast jest na przyk豉d koniak. Szczerze m闚i帷, i tak takich alkoholi nie posiadam; mam w domu trzy butelki r騜nych trunk闚, u篡wanych w豉郾ie do r騜nych deser闚, a w鈔鏚 nich w鏚k - u篡豉m wi璚 w鏚ki. Nie wiem, ile moje kulki straci造 na smaku przez brak brandy - moim zdaniem i tak by造 bardzo dobre. Alkohol i sk鏎ka cytrynowa o篡wi造 lekko md造 smak marcepanu. Migda造 posieka豉m, nie zmieli豉m - dzi瘯i temu ich kawa趾i nada造 kulkom niejednolit struktur. Tak, bardzo dobre by造.

Fondue czekoladowe

Czekoladowe fondue przypad這 mi do gustu i bardzo ch皻nie wr鏂 do niego w lecie, kiedy b璠 truskawki i wi郾ie.


http://www.chefkoch.de/rezept-anzeige.php?ID=251641100015265
http://www.rezepte-gratis.de/rezepte_13269-weisses-schokoladenfondue.htm

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

P鏦i s jeszcze maliny, postanowi豉m spr鏏owa, jak smakuje prawdziwy angielski trifle. W豉軼iwie w przypadku takiej potrawy jak trifle posiadanie precyzyjnego przepisu nie jest konieczne – w ko鎍u to tylko deser z這穎ny z warstw owoc闚 i krem闚. Jakiekolwiek si tam znajd sk豉dniki i proporcje, na pewno b璠zie pyszny, bo w ko鎍u jak trudno co takiego skomponowa? Ale ja postanowi豉m mimo wszystko dotrze do pierwotnego, 廝鏚這wego przepisu. Mnogo嗆 odmian tego deseru w Internecie 鈍iadczy o tym, 瞠 ma這 kto ju pami皻a, jak posta mia na pocz徠ku i ma這 kogo to obchodzi. Jako jednak uda這 si dotrze do 廝鏚e. Skompletowa豉m w豉軼iwy przepis i wykona豉m. Tradycyjny. Angielski. Deser. Z malinami i bananami.

Trifle

Uczciwie m闚i帷, ju na wst瘼ie wiedzia豉m, 瞠 przyjdzie mi minimalnie zmodyfikowa przepis. Na przyk豉d 鄉ietanka – maksymalna zawarto嗆 t逝szczu w 鄉ietance, jak mo積a spotka w Polsce, to 36% i takiej te u篡豉m. Wbrew przepisowi pos這dzi豉m j te przed ubiciem (podana w przepisie ilo嗆 uwzgl璠nia tylko cukier, dodawany do kremu). Poza tym, nie mam sherry (to hiszpa雟kie wino) i nie planowa豉m w tej chwili go kupowa. U篡豉m amaretto (likier migda這wy), kt鏎e akurat mam. Musz powiedzie, 瞠 trifle wzbogacony s這dkim, migda這wym smakiem okaza si pyszny.

Warto go przygotowa w szklanym, przezroczystym naczyniu (jednym du篡m lub kilku ma造ch), 瞠by kolejne warstwy by造 widoczne. Na tym polega urok tego deseru.

6-8 porcji:

  • biszkopty,
  • d瞠m malinowy,
  • 55 ml sherry,
  • 225 g 鈍ie篡ch lub mro穎nych malin,
  • 2 ma貫 banany,
  • 3 鄴速ka,
  • 570 ml 鄉ietanki 48% (double cream),
  • 25 g drobnego cukru,
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej,
  • wanilia,
  • 50 g p豉tk闚 migda堯w.
  1. W szklanym naczyniu u這篡 warstw biszkopt闚, a nast瘼nie troch d瞠mu. Skropi sherry i wymiesza tak, 瞠by biszkopty by造 nasi彗ni皻e.
  2. Zrobi krem. Podgrza po這w (285 ml) 鄉ietanki w ma造m garnku razem z ekstraktem waniliowym lub przekrojon wzd逝 lask wanilii. Zmiksowa dok豉dnie 鄴速ka, cukier i m彗. Kiedy 鄉ietanka b璠zie gor帷a, przela j do zmiksowanych jajek, ca造 czas mieszaj帷. Przela z powrotem do garnka i podgrzewa na ma造m ogniu, mieszaj帷, a masa stanie si g瘰ta. Pozostawi do ostygni璚ia.
  3. Pokroi banany, u這篡 je razem z malinami i wla krem.
  4. Ubi pozosta貫 285 ml 鄉ietanki i wy這篡 na wierzch. Udekorowa lekko upra穎nymi p豉tkami migda堯w.
  5. Przykry i ch這dzi przez 3-4 godziny przed podaniem.

Zapragn窸am zrobi ten deser pod wp造wem serialu „Friends”. Pami皻acie ten odcinek, w kt鏎ym Rachel przygotowuje trifle, omy趾owo pomieszawszy ze sob dwa r騜ne przepisy, w wyniku czego powstaje deser z wo這win? Przyjaciele pytaj j, co robi, a ona odpowiada: It’s a trifle. It’s got all of these layers. First there’s a layer of ladyfingers, then a layer of jam, then custard, which I made from scratch, then raspberries, more ladyfingers, then beef saut嶪d with peas and onions, then a little more custard, and then bananas, and then I just put some whipped cream on top! Bardzo zainteresowa mnie deser, kt鏎y wygl康a wyj徠kowo apetycznie w wielkiej szklanej misie. By pi瘯nie i pieczo這wicie u這穎ny; ja nie umiem tak 豉dnie pouk豉da tych warstw i wrzucam wszystkie byle jak. Opis sk豉dnik闚 brzmia naprawd pysznie (pomijaj帷 kwesti wo這winy). W ka盥ym razie – od momentu obejrzenia tego odcinka mia豉m ochot co takiego zje嗆. Jako fanka "Friends闚" chcia豉m nawet pierwotnie wykorzysta uk豉d warstw, podany przez Rachel (bez wo這winy!), ale tym razem zdecydowa豉m si na tradycyjny.

Niestety, nie potrafi ju teraz poda 廝鏚豉, z kt鏎ego korzysta豉m. Ju par miesi璚y temu przet逝maczy豉m i zapisa豉m przepis, kt鏎y czeka na wypr鏏owanie a do teraz. Niewykluczone, 瞠 korzysta豉m z paru stron internetowych, chc帷 dociec, jaki to jest ten tradycyjny, pierwotny sk豉d. 疾by si troch zrehabilitowa, polecam ten tekst, z kt鏎ego wynika, 瞠 podana przeze mnie kolejno嗆 warstw jest t tradycyjn-i-jedyn-w豉軼iw. W skr鏂ie - z tekstu wynika, 瞠 doln warstw zawsze stanowi ciasto: biszkopt, biszkopty albo inne ciastka. Ciasto zostaje - opcjonalnie - skropione alkoholem, najlepiej s這dkim i pasuj帷ym smakiem do pozosta造ch sk豉dnik闚. Nast瘼ny jest d瞠m, mus albo sos - i tutaj dobrze jest u篡 takiego, kt鏎y jest zrobiony z owoc闚 u篡tych w deserze. A wi璚 je郵i trifle z malinami - to d瞠m malinowy; je郵i z truskawkami - sos truskawkowy. To podkre郵i, wzmocni smak owoc闚. Owoce stanowi nast瘼n warstw, na nie wylewa si krem, a na samej g鏎ze umieszcza si bit 鄉ietan. Wariacje i modyfikacje oczywi軼ie mog by przer騜ne, a podany uk豉d warstw zach璚a do tworzenia w豉snych zestawie smakowych. Na blogu poda豉m ju wcze郾iej przepis na trifle truskawkowo-cytrynowy.

sobota, 04 lipca 2009

Strawberry & lemon curd trifle

Trifle to tradycyjny angielski deser. W豉軼iwie tradycyjny jest trifle z malinami i bananami, a ten truskawkowy jest modyfikacj. Zacz窸am od modyfikacji, ale zamierzam kiedy wypr鏏owa podstawowy przepis; wtedy na pewno go tu zamieszcz.

Przepis podaje, 瞠 z podanych ilo軼i sk豉dnik闚 powstaje osiem do dziesi璚iu porcji. 疾by faktycznie tyle wysz這, musz to by porcje nieco mniejsze, ni te na moich zdj璚iach – i s逝sznie, bo ca豉 szklanka tego deseru okaza豉 si zbyt du膨 ilo軼i. Ca這嗆 jest bardzo s這dka i kaloryczna, nie da si zje嗆 wiele na raz.

Jak smakuje? Zachwycaj帷o. Truskawki i bita 鄉ietana w oczywisty spos鏏 stanowi udane po陰czenie, a ich s這dki smak jest z豉many przez kwaskowaty lemon curd.

Przepis nakazuje u篡 鄉ietanki bardziej t逝stej, ni 30%. Oczywi軼ie, je郵i kto innej nie ma, mo瞠 u篡 takiej, ale im wy窺za zawarto嗆 t逝szczu, tym bardziej kremowa konsystencja 鄉ietany po ubiciu i tym trwalsza ona jest – nie podchodzi wod. A ma to tutaj pewne znaczenie, poniewa trifle d逝go musi si ch這dzi przed podaniem. W Polsce mo積a kupi 鄉ietank 36%.

8-10 porcji:

  • biszkopty,
  • 360 ml musu truskawkowego,
  • 225 g 鈍ie篡ch truskawek,
  • 360 ml lemon curd,
  • 360 ml 鄉ietanki 36-40% (heavy cream),
  • 25-35 g cukru,
  • ½ 造瞠czki ekstraktu waniliowego,
  • 4 ciastka amaretti lub herbatniki.
  1. Przygotowa mus truskawkowy (zmiksowa 350 g truskawek, 30-40 g cukru i ewentualnie sok cytrynowy) i lemon curd. Ubi 鄉ietan z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pokroi truskawki na plasterki.
  2. W szklanym naczyniu u這篡 warstw biszkopt闚, na ni wyla po這w musu truskawkowego i u這篡 po這w truskawek. Wyla po這w lemon curd. Wy這篡 po這w ubitej 鄉ietany. Powt鏎zy uk豉danie wszystkich warstw.
  3. Przykry i ch這dzi przez 8-24 godzin. Tu przed podaniem posypa pokruszonymi ciastkami.

Strawberry & lemon curd trifle

http://www.joyofbaking.com/StrawberryLemonCurdTrifle.html

Lemon curd

Lemon curd pochodzi z Anglii. Jest to krem z soku cytrynowego, kt鏎y mo瞠 stanowi samodzielny deser albo by dodatkiem do lod闚, owoc闚 czy innych deser闚, jakie nam przyjd do g這wy.

Zrobi豉m go niedawno po raz pierwszy. Wed逝g mnie jest przepyszny; ma intryguj帷y smak: jakby jednocze郾ie bardzo s這dki i bardzo kwa郾y. W pierwszej chwili w kremie czuje si mocn s這dycz, ale po zjedzeniu na j瞛yku pozostaje kwa郾y posmak.

Z podanych ilo軼i sk豉dnik闚 powstaje oko這 550 ml kremu.

  • 120 ml 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z cytryny,
  • 2 造瞠czki otartej sk鏎ki cytrynowej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 du瞠 jajka,
  • 85 g mas豉.
  1. Umie軼i jajka, sk鏎k cytrynow i cukier w rondelku. Ubija, a masa b璠zie jasna i spieniona. Doda sok z cytryny i wymiesza. Doda mas這, pokrojone na kawa貫czki.
  2. Postawi na ma造m ogniu albo na garnku z gotuj帷 si wod. Podgrzewa, cz瘰to mieszaj帷, a masa zg瘰tnieje i prawie zacznie wrze (ale nie dopu軼i do zagotowania) - oko這 10 minut.
  3. Opcjonalnie: przetrze powsta陰 mas przez g瘰te sitko, 瞠by by豉 g豉dka.
  4. Przela do miseczki, przykry foli (po這篡 bezpo鈔ednio na powierzchni, 瞠by nie utworzy si ko簑ch) i sch這dzi w lodowce.


http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1243
http://www.joyofbaking.com/LemonCurd.html

Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS