ciastka

niedziela, 13 maja 2012

Financiers

Finansjerki, czyli pyszny spos鏏 na wykorzystanie nadmiarowych bia貫k jajek. Wiele wypiek闚 ma w sk豉dzie tylko 鄴速ka - co zrobi z bia趾ami? Wyrzuci? Ja je zamra瘸m z przeznaczeniem do p騧niejszego wykorzystania. Mo積a je mrozi i przechowywa w ma造ch s這ikach albo pojemnikach; ja wlewam je do miseczek i wstawiam do zamra瘸lnika, a kiedy ju s zamro穎ne - wyjmuj z miseczek i przek豉dam do woreczk闚, po czym natychmiast wk豉dam z powrotem do zamra瘸lnika. W ten spos鏏 zajmuj mniej miejsca, ni zajmowa造by razem ze s這iczkami, a poza tym odzyskuj miseczki i nie musz u篡wa jednej na ka盥 porcj bia貫k. Wi瘯szo嗆 z tych zamro穎nych bia貫k zu篡wam p騧niej do finansjerek; ju do upieczenia ma貫j porcji potrzebnych jest do嗆 du穎.

Zacz窸am od tego, 瞠 dzi瘯i pieczeniu finansjerek nie marnuj si bia趾a, ale nie chcia豉bym, 瞠by to brzmia這 jak, jakby to by豉 jedyna zaleta tych wypiek闚! Warto zapozna si z finansjerkami przede wszystkim dlatego, 瞠 s bardzo, bardzo dobre. Jaki maj smak? Migda這wo-ma郵any. Ich podstaw s zmielone migda造 i tylko niewielka ilo嗆 m彗i. Zawieraj te beurre noisette ("orzechowe mas這"), czyli stopione i podgotowane a do lekko br您owego koloru mas這, od kt鏎ego zosta這 oddzielone wytr帷one bia趾o. B璠 wi璚 smakowa造 przede wszystkim osobom, kt鏎e lubi migda造 i ma郵ane wypieki. Z mojego do鈍iadczenia wynika, 瞠 smakuj prawie wszystkim. Dotychczas trafi豉m na tylko jedn osob, kt鏎ej finansjerki nie przypad造 do gustu - by豉 to osoba, kt鏎a nie przepada za migda豉mi. Wiele os鏏 dopytuje, sk康 si bierze oryginalny smak finansjerek, nie s bowiem w stanie rozpozna, co jest w sk豉dzie. A to w豉郾ie z powodu beurre noisette, kt鏎ego si raczej w Polsce nie stosuje (ja nigdy wcze郾iej do niczego go nie u篡wa豉m), a kt鏎e ma posmak lekko orzechowy oraz z powodu bia貫k jajek, kt鏎e rzadko s stosowane do wypiek闚 z pomini璚iem 鄴速ek - o wiele rzadziej w ka盥ym razie, ni 鄴速ka bez bia貫k. Dlatego te, pomimo, 瞠 na moich zdj璚iach s finansjerki upieczone w foremkach do muffinek, zapewniam, 瞠 s czym zupe軟ie od muffinek innym - to zupe軟ie inny smak i zupe軟ie inna struktura. Spieczone na z這to na zewn徠rz i mi瘯kie w 鈔odku - to r闚nie stanowi o ich uroku.

Podobno nazwa "financiers" pochodzi od foremek, w kt鏎ych powinno si te ciastka piec - foremki te nadaj im pod逝積y kszta速, tak 瞠 wypieki wygl康aj jak sztabki z這ta. Ja nie mam specjalnej formy do finansjerek, dlatego u篡wam foremek do muffinek. 圭i郵e bior帷, preferuj foremki do minimuffinek, bo jestem zdania, 瞠 finansjerki nie powinny by zbyt du瞠. Zawieraj, jak zosta這 wspomniane, du穎 mas豉 i migda堯w, s wi璚 raczej t逝ste i ci篹kie. Dodajmy te, 瞠 s bardzo s這dkie. S pyszne, ale moim zdaniem najbardziej si je docenia, jedz帷 w ma造ch porcjach. Troch lekko軼i nadaje im zreszt dodatek owoc闚. Ja osobi軼ie preferuj gruszk. Je郵i kto si obawia nadmiaru s這dyczy, niech lepiej wybierze kwaskowate owoce - wi郾ie albo porzeczki. Wracaj帷 do kwestii foremek, u篡wam do nich papierowych papilotek, bo bez nich trudno mi wydoby gotowe wypieki, nie uszkadzaj帷 ich. Zapewne dobrze te sprawdz foremki z silikonu.

FinanciersZdj璚ie pod tytu貫m "Finansjerka nad Czarnym Stawem" znane r闚nie jako "Finansjerka na kraw璠zi". Upiek豉m dla m篹a finansjerki na wypraw w g鏎y, a on mi w zamian przywi霩 zdj璚ia.

Z poni窺zych sk豉dnik闚 wychodzi mi dziesi耩 finansjerek upieczonych w standardowej wielko軼i foremkach na muffinki albo dwadzie軼ia par finansjerek upieczonych w foremkach do minimuffinek.

  • 90 g bia貫k jaj (ok. 3 jajka),
  • 115 g mas豉 (koniecznie prawdziwego),
  • 30 g m彗i,
  • 125 g cukru pudru,
  • 90 g mielonych migda堯w,
  • 100 g owoc闚 (porzeczki, maliny, jagody, truskawki, czere郾ie, wi郾ie, figi lub pokrojona w kostk gruszka),
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy albo migda這wy.
  1. Piekarnik rozgrza do temperatury 180 蚓. Foremki lekko nat逝軼i albo wy這篡 papilotkami lub papierem do wypiek闚.
  2. Mas這 rozpu軼i, podgrzewa na ma造m ogniu do czasu, a mas這 nabierze mocno orzechowego koloru i pojawi si w nim br您owe "okruszki". Pozostawi do przestygni璚ia.
  3. Do du瞠j miski przesia m彗 i cukier puder. Doda mielone migda造. Dok豉dnie wymiesza.
  4. Mieszaj帷 stopniowo dodawa bia趾a (bia貫k nie ubija lub ubi lekko za pomoc widelca). Gdy powstanie jednolita masa, wla przestudzone mas這. Najlepiej zrobi to przez sitko, tak aby nie dosta造 si do niego powsta貫 "okruszki". Dok豉dnie wymiesza.
  5. Mas na這篡 do foremek. Na wierzchu, lekko dociskaj帷, pouk豉da owoce.
  6. Piec 15-25 minut lub do czasu, gdy ciastka nabior rumianego koloru. Przed wyj璚iem z foremek pozostawi do przestygni璚ia.

http://forthebodyandsoulpl.blogspot.com/2009/03/finansjerki-z-czerwonymi-porzeczkami.html

sobota, 31 grudnia 2011

Prezentuj moje tegoroczne ozdoby na choink, by mo瞠 b璠 dla kogo inspiracj. Pierniczki zosta造 upieczone z przepisu na szwedzkie pepparkakor, przepis i zesz這roczne moje dzie豉 s tutaj.

Tym razem zdecydowa豉m si na bia這-turkusow kolorystyk; witra篡ki s z mi皻owych landrynek. 疾by zrobi takie witra篡ki, nale篡 pokruszy landrynki i po wykrojeniu pierniczk闚 wype軟i landrynkami wyci皻e otwory. Nale篡 u篡 papieru do pieczenia. Te ozdoby piek豉m w ni窺zej temperaturze, ni podaje przepis, ale za to d逝瞠j, 瞠by landrynki zd捫y造 si rozp造n望. Ustawi豉m temperatur na 150 蚓 i wstawi豉m pierniczki do piekarnika na 11 minut. Oczywi軼ie ten czas mo瞠 si r騜ni w zale積o軼i od piekarnika, dlatego dobieraj帷 czas pieczenia, nale篡 zwraca uwag na to, kiedy pierniczki zaczynaj si rumieni na brzegach - od tego momentu niewiele im trzeba, 瞠by si przesadnie spiek造, a wi璚 nale篡 je wyj望. Tu po wyj璚iu z piekarnika landrynki s p造nne, nale篡 pozwoli im zastygn望, a nast瘼nie ostro積ie odklei od papieru.

Je郵i pierniczki z witra篡kami b璠 przez jaki czas przechowywane, a nie powieszone, warto prze這篡 je papierem do pieczenia, 瞠by si ze sob nie poskleja造. Warto r闚nie trzyma je w szczelnym pojemniku. Landrynki 豉pi wilgo z powietrza, dlatego po pewnym czasie witra篡ki staj si lepkie, a potem - mog zupe軟ie si rozp造n望. Moje pierniczki po tygodniu wiszenia na choince maj lekkie zacieki z witra篡k闚 - na szcz窷cie tylko z ty逝; z przodu s nienaruszone. S to dekoracje, kt鏎e raczej nie b璠 s逝篡 d逝瞠j ni przez jeden sezon 鈍i徠eczny. Mnie to nie przeszkadza - w przysz造m roku b璠 mia豉 pow鏚, 瞠by na nowo czerpa przyjemno嗆 z pieczenia i dekorowania.

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

wtorek, 28 grudnia 2010

Od jakiego czasu szuka豉m przepisu, kt鏎y pozwoli豚y na zrobienie piernik闚 nadaj帷ych si na choinkowe ozdoby. Zale瘸這 mi na tym, 瞠by mo磧iwe by這 rozwa趾owanie ciasta na cienko i 瞠by ciastka nie wyrasta造 mocno, nie deformowa造 si. Wykorzysta豉m ju dwa przepisy, ale nie by豉m zadowolona - powierzchnia piernik闚 po upieczeniu by豉 nier闚na. Dopiero przepis na szwedzkie pepparkakor przypad mi do gustu. Ciasto wa趾uje si bardzo dobrze i 豉two da si wykrawa ciastka o r闚nych brzegach. Gotowe wypieki maj r闚n, g豉dk powierzchni. Warto doda, 瞠 s r闚nie bardzo smaczne. U篡豉m do ich pieczenia melasy, 瞠by mia造 ciemny kolor, kontrastuj帷y z bia造m lukrem. Troch si obawia豉m, jak to wp造nie na ich smak, bo inne ciastka z melas, kt鏎e dotychczas jad豉m, nie smakowa造 mi. Te pierniczki smakowa造 mi jednak bardzo!

Bardzo dobrze sprawdzi造 si jako dekoracje choinkowe - nie deformuj si na skutek wiszenia na choince, mi瘯n帷. Je郵i jednak maj by przeznaczone do jedzenia, polecam przechowywanie ich w zamkni皻ej puszce, po jakim czasie bowiem zaczynaj wch豉nia wilgo z powietrza, a najlepsze moim zdaniem s kruche, chrupi帷e.

Najpierw szereg zdj耩; przepis - na samym dole.

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor

Pepparkakor Pepparkakor

  • 150 g melasy (syropu z burak闚, syropu z daktyli lub syropu klonowego),
  • 110 g mas豉,
  • 100 g cukru pudru,
  • 375 g m彗i pszennej,
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 ½ 造瞠czki mielonego imbiru,
  • ½ 造瞠czki cynamonu,
  • ¼ 造瞠czki mielonych go寮zik闚,
  • ¼ 造瞠czki soli,
  • ¼ 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • 1 du瞠 jajko.

W ma造m garnuszku podgrza melas, mas這 i cukier, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia i odstawi, by przestyg這.

Do du瞠j miski przesia m彗, proszek do pieczenia, przyprawy i s鏊. W 鈔odku zrobi wg喚bienie i doda jajko razem z melas. Zagnie嗆 przy pomocy miksera – zagniatanie r璚zne jest trudne ze wzgl璠u na fakt, 瞠 ciasto jest bardzo klej帷e. Przykry kul foli przezroczyst i ch這dzi w lod闚ce przez ok. 2 godziny.

Odkrawaj帷 ma貫 porcje ciasta, rozwa趾owa je (im cieniej, tym lepiej) na silikonowej macie lub od razu na opr鏀zonej m彗 blaszce. Nast瘼nie foremkami wyci望 dowolne kszta速y.

Piec w temperaturze 175 蚓 przez 8-10 minut – do czasu, a brzegi pierniczk闚 zaczn si rumieni. Wyj望 z piekarnika, ostudzi na kratce.

Przechowywa w szczelnie zamkni皻ej puszce. Z ka盥ym kolejnym dniem staj si smaczniejsze.

Tutaj mo積a obejrze zdj璚ia moich ozd鏏 choinkowych z nast瘼nego roku.

http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Pepparkakor.html

niedziela, 12 grudnia 2010

Pierniczki

Pierniczki i spos鏏 ich ozdobienia. Nie stawiam na precyzyjne wykonanie, bo na razie jeszcze nie mam takich zdolno軼i. Misterne ozdoby z lukru to co, co ci庵le jeszcze mnie przerasta. Ucz si powoli, bo takie ozdoby wykonuj tylko raz do roku - w豉郾ie na pierniczkach pieczonych na 鈍i皻a. Chocia musz powiedzie, 瞠 i tak ju widz u siebie post瘼y - to trzeci rok, w kt鏎ym lukruj pieniki i z pewno軼i wysz這 mi to tym razem lepiej, ni przez dwa poprzednie lata. Dalej nie jest idealnie, ale mnogo嗆 i 篡wo嗆 kolor闚 przes豉niaj braki warsztatowe i sprawiaj (tak mi si wydaje!), 瞠 moje pierniki wygl康aj atrakcyjnie, pomimo, 瞠 nie s perfekcyjne. Moje pierniki s raczej zabawne ni eleganckie.

Pierniczki

Z tego przepisu upiek豉m te cz窷ci sk豉dowe domku z piernika. Przy ich produkcji wykorzysta豉m technik robienia witra篡k闚 z landrynek, opisan w przepisie.

Polecam do pieczenia sztuczny mi鏚. Po pierwsze - z nim pierniczki szybciej zmi瘯n. Po drugie, prawdziwego miodu po prostu nie warto zu篡wa do pieczenia. Pomimo, 瞠 jest zdrowy, w czasie pieczenia traci swoje w豉軼iwo軼i - tak wi璚 r闚nie dobrze mo積a u篡 miodu sztucznego, kt鏎y jest ta雟zy.

Wracaj帷 do kwestii mi瘯ni璚ia - te pierniczki potrafi to zrobi naprawd bardzo szybko. Je郵i po upieczeniu zostawi si je na wierzchu na dzie lub dwa, prawdopodobnie to wystarczy - wch這n wilgo z powietrza i b璠 gotowe do jedzenia. Mo積a te od razu zapakowa je do puszki, wk豉daj帷 do niej r闚nie przekrojone jab趾o. Albo przechowywa je razem z krajank piernikow przek豉dan marmolad czy te pierniczkami nadziewanymi marmolad. W przypadku przechowywania ich z czym wilgotnym nale篡 kontrolowa ich stan - czy nie staj si za mi瘯kie. Ja w zesz造m roku zostawi豉m je w puszce w豉郾ie z nadziewanymi piernikami na jakie dwa tygodnie i nie podoba這 mi si to, jak bardzo rozmi瘯造.

Zaraz po upieczeniu pierniki s mi瘯kie, wiotkie i nale篡 pozwoli im wystygn望 na p豉skiej powierzchni. Je郵i po這篡 si je jeden na drugim, mog zastygn望 zniekszta販one.

Pierniczki

Metod pr鏏 i b喚d闚 dobra豉m sobie odpowiedni ilo嗆 przyprawy, ale to jest ilo嗆 tej konkretnej przyprawy, kt鏎ej ja u篡wam. Wiadomo, 瞠 takie mieszanki s r騜ne. Je郵i kto u篡wa gotowej przyprawy, by mo瞠 powinien u篡 jej wi璚ej, bo prawdopodobnie zawiera ona cukier albo m彗, co czyni j s豉bsz. Moje pierniki wychodz wyra幡ie korzenne i pachn帷e, ale nie bardzo ostre - nie lubi ostrych smak闚. Je郵i kto lubi mocniejsze korzenne smaki, mo瞠 鄉ia這 doda wi璚ej przyprawy - na przyk豉d 40 g.

Oko這 100 sztuk:

  • 55 dag m彗i (+ wi璚ej do podsypywania),
  • 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki b璠 mi瘯kie szybciej, ni z prawdziwym) ,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 12 dag mas豉,
  • 1 jajko,
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej,
  • 30 g przyprawy do piernika,
  • kakao (opcjonalnie, 1 lub 2 造瞠czki).

Mi鏚 podgrza i wymiesza z pozosta造mi sk豉dnikami, wyrobi, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Wa趾owa, podsypuj帷 m彗. Wykrawa pierniczki.

W celu zrobienia witra篡k闚 w du篡m pierniczku wykroi mniejszy otw鏎, nasypa do niego pokruszonych landrynek (z g鏎k) i piec na papierze do pieczenia, 軼i庵aj帷 po ostygni璚iu.

Piec 7-10 minut w temperaturze 180 蚓. Je郵i z witra篡kami, 11-12 minut w temperaturze 150 蚓.

Pierniczki po upieczeniu s twarde, p騧niej zmi瘯n (nale篡 je przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku). Bardzo d逝go i dobrze si przechowuj (nawet kilka miesi璚y).

Pierniczki

Pierniczki

U篡te sk豉dniki i narz璠zia:

  • Foremki, barwniki, r瘯aw cukierniczy i tylka: firma Wilton; do kupienia w Tortowni, MniamMniam.pl i na Allegro. Foremki s du瞠; wydaje mi si, 瞠 w Polsce zwykle u篡wa si mniejszych. Ale ich rozmiar bardzo mi pasuje do piernik闚, kt鏎ym na dobre wychodzi to, 瞠 s du瞠 i pulchne. U篡wam tylki z okr庵造m otworem nr 2, moim zdaniem jest idealna do takich dekoracji. M鎩 r瘯aw cukierniczy ma 20 cm - z mojego do鈍iadczenia wynika, 瞠 nie powinien by wi瘯szy, bo wi瘯szego niewygodnie si u篡wa do tak precyzyjnego ozdabiania. Nale篡 do niego na這篡 造磬 czy dwie lukru na raz, nie wi璚ej. Tak ilo軼i mo積a ozdobi naprawd du穎 piernik闚.
  • Pasteryzowane bia趾o w proszku: firma Squires Kitchen, do kupienia w Tortowni. Najlepszy, nierozlewaj帷y si lukier otrzymuje si z bia趾a, jednak zawsze istnieje ryzyko zwi您ane z salmonell, je郵i u篡wa si surowego jajka. Dlatego pasteryzowane bia趾o to dla mnie 鈍ietne rozwi您anie.

Pierniczki

http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki-przepis-II.html

poniedzia貫k, 26 kwietnia 2010

Ciastka serowe

安ietna przek御ka dla tych, kt鏎zy doceniaj nie tylko s這dycze, ale te s這ne smaki. Jak podano w przepisie, ciastka nadaj si na dodatek do piwa lub wina. My郵, 瞠 bardzo dobrze te sprawdz si podane do zupy-kremu. Zrobi豉m je z cheddarem i dla mnie to jest idea. Smak jest w豉郾ie taki, jakiego oczekuje si od serowych ciastek. Kminku nie lubi, wi璚 go nie doda豉m, ale ciastkom zdecydowanie niczego nie brakowa這. S mocno, tre軼iwie serowe. Raczej t逝ste, ale przez t t逝sto嗆 - paradoksalnie - lekkie, bo podczas pieczenia troch si rozwarstwiaj, przypominaj帷 w tym ciasto francuskie. Najlepiej smakuj w ten sam dzie, kiedy zosta造 upieczone.

Kiedy u這篡豉m ciastka na blasze, wyda造 mi si dopomina o jak捷 kropk nad i, wi璚 posypa豉m ka盥e z nich malutk szczypt ostrej papryki.

  • 125 g m彗i,
  • 150-160 g sera cheddar, tyl篡ckiego lub innego, do嗆 mi瘯kiego,
  • 100 g mas豉,
  • 1 jajko,
  • ok. ⅓ 造瞠czki soli,
  • ⅓ 造瞠czki s這dkiej papryki,
  • opcjonalnie: 1 造瞠czka kminku w ziarenkach.

M彗, posiekane mas這 i starty ser wymiesza, doda 鄴速ko i przyprawy, zagnie嗆 i wyrobi g豉dkie ciasto. Uformowa kul, przykry i w這篡 na godzin do lod闚ki. Nast瘼nie wa趾owa i wykrawa prostok徠ne paluszki lub formowa r瘯ami okr庵貫 ciastka. U這篡 na blaszce wy這穎nej papierem, posmarowa bia趾iem i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 蚓.

S dobre jako przek御ka do piwa lub bia貫go wina.

Ciastka serowe

Pr鏏uj帷 odszuka stron internetow, z kt鏎ej mam ten przepis, natrafi豉m na 郵ad strony, kt鏎a ju nie istnieje, wi璚 te ju nie podaj, jaki by jej adres.

 
1 , 2
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS