Muffinki

Za這瞠nia muffinkowej filozofii to: szybko i prosto. Przygotowanie masy do upieczenia wymaga minimum czasu i wysi趾u, bo nie wymaga ona nawet dok豉dnego wymieszania: masa nie musi by jednolita. Grudkami w tym przypadku nie trzeba si przejmowa.

Ten tekst jest zestawem odpowiedzi na pytania, kt鏎e pojawiaj si na temat muffinek na kulinarnych forach internetowych. Przyda si przede wszystkim osobom, kt鏎e jeszcze nigdy muffinek nie piek造, a chcia造by zacz望.

Polecam wypr鏏owane przeze mnie przepisy.

Przygotowanie

W ka盥ym przepisie na muffinki powtarza si ten sam schemat: wymiesza osobno suche i mokre sk豉dniki, a nast瘼nie po陰czy. Mieszanie samych suchych i samych mokrych sk豉dnik闚 nale篡 robi dok豉dnie. Z m彗 zazwyczaj miesza si proszek do pieczenia, cukier i s鏊, a wi璚 nale篡 je dobrze zmiesza, 瞠by w czasie jedzenia nie spotka豉 nas przykra niespodzianka w postaci grudki proszku do pieczenia albo soli w smacznej muffince. Samo mieszanie mokrych sk豉dnik闚 te musi by dok豉dne: jajka powinny by dobrze roztrzepane. Ale nie ubite na puszysto! Powinny stanowi jednolit mas z mlekiem, p造nnym t逝szczem i innymi sk豉dnikami.

Mokre i suche sk豉dniki miesza si razem szybko i niezbyt dok豉dnie. Oczywi軼ie powinny stanowi mniej wi璚ej jednolit mas, ale grudki w tej masie s dopuszczalne. Masa na muffinki z za這瞠nia ma grudki. Miesza za dok豉dnie nie tylko nie trzeba, a nawet nie nale篡: zbyt d逝go mieszana masa podobno zaowocuje twardymi, mniej delikatnymi muffinkami. Nie mog tego osobi軼ie potwierdzi, bo nie pr鏏owa豉m tego robi. W niekt鏎ych przepisach jest napisane, 瞠by wla mokre sk豉dniki do suchych, a w innych, 瞠by wsypa suche do mokrych – tak naprawd nie ma to znaczenia. Oba sposoby post瘼owania dadz ten sam efekt.

Przepisy na muffinki podaje si na 12 sztuk, czyli pojemno嗆 standardowej blachy do ich pieczenia. Je郵i w przepisie nie jest zaznaczone inaczej, nale篡 za這篡, 瞠 w豉郾ie tyle ma wyj嗆. Jednak czasem okazuje si, 瞠 jednej osobie wyjdzie 12 muffinek, a innej, z tego samego przepisu – 14. By mo瞠 chodzi o niezbyt dok豉dne odmierzanie ilo軼i sk豉dnik闚, mo瞠 o troch inny rodzaj m彗i. W ka盥ym razie – je郵i masy jest za du穎, nie nale篡 na si喚 stara si stworzy z niej dwunastu muffinek. W razie w徠pliwo軼i nale篡 si kierowa za這瞠niem: je郵i masa na muffinki jest p造nna, nale篡 nak豉da j tak, 瞠by w ka盥ym wg喚bieniu blachy si璕a豉 do ¾ jego wysoko軼i. Je郵i masa jest g瘰ta (o konsystencji pasty) – mo積a wype軟i ca貫 wg喚bienie. Tak wynika z mojego dotychczasowego, skromnego do鈍iadczenia. Nie warto nak豉da zbyt du瞠j ilo軼i masy – muffinki wyrastaj za du瞠, rozlewaj si na boki i nie wygl康aj tak zgrabnie, jak mog造by wygl康a.

Jak wspomnia豉m wy瞠j, blacha na muffinki pozwala zwykle na upieczenie 12 sztuk. Wymiary wg喚bienia na jedn muffink w takiej blasze to: 7 cm g鏎nej 鈔ednicy, 5 cm dolnej 鈔ednicy, 3 cm wysoko軼i. To jest muffinkowa norma. Istniej te blachy na minimuffinki oraz na muffinki w king size. Ze standardowego przepisu wyjdzie troch wiecej, ni 24 minimuffinki, a troch mniej, ni 6 muffinek king size. Ile dok豉dnie - nie wiem, osobi軼ie nie testowa豉m. Nale篡 pami皻a, 瞠 r闚nie czasy pieczenia w przepisach podawane s dla "normatywnych" muffinek. Tak wi璚 mniejsze muffinki nale篡 piec troch kr鏂ej, a wi瘯sze - troch d逝瞠j, ni jest to okre郵one w przepisie.

Blacha do pieczenia

My郵, 瞠 warto zainwestowa w dobr form do pieczenia – dobr, to znaczy tak, z kt鏎ej wygodnie b璠zie si wyjmowa這 muffinki bez ich deformowania. Pokryt teflonem lub inn nieprzywieraln pow這k. Mo積a r闚nie korzysta z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, kt鏎e uk豉da si we wg喚bieniach blachy, a dopiero do nich nak豉da si mas. Na pytanie, czy lepiej piec w papilotkach czy bez, odpowied brzmi: to zale篡 od gustu. Muffinki w papierkach na pewno nie przywr do blachy, nie b璠zie problemu z ich wyci庵ni璚iem, a po pieczeniu blachy prawie nie trzeba my. Niekt鏎zy twierdz, 瞠 muffinki w papilotkach wygl康aj 豉dniej. Ja wol wygl康 muffinek bez papierka – maj r闚ne brzegi i wida, jak 豉dnie s przyrumienione. I nie lubi wyci庵ania muffinek z papierka – trzeba je mozolnie wyd逝bywa i zawsze troch ciasta zostaje na papilotkach. Z wyjmowaniem muffinek z formy nie mam problemu, wi璚 papilotki nie s mi do niczego potrzebne. Staram si zawsze my blach bardzo ostro積ie, 瞠by jej nie porysowa i 瞠by s逝篡豉 mi jak najd逝瞠j. Mo瞠 kiedy, kiedy b璠zie ju zu篡ta, b璠 musia豉 zacz望 u篡wa papilotek.

疾by ciasto mniej przywiera這 do blachy (je郵i nie u篡wa si papilotek), mo積a wysmarowa wg喚bienia formy mas貫m - nie roztopionym, ale raczej mi瘯kim; za pomoc kawa趾a papieru z opakowania po ma郵e albo po prostu r瘯. Mo積a dodatkowo wysypa je bu趾 tart, m彗 albo cukrem pudrem. Na kt鏎ym forum znalaz豉m jeszcze inny pomys: z papieru do pieczenia wycina si k馧ka i uk豉da si je we wg喚bieniach blachy, 瞠by muffinki nie przywiera造 do dna - i to zazwyczaj wystarczy, bo je郵i muffinka odejdzie od dna, z brzegami te nie ma problemu. Niekt鏎e muffinki bardziej ni inne potrzebuj u篡cia papilotek lub posmarowania formy. To te, kt鏎e s delikatne i z tego wzgl璠u trudno wyci庵n望 je w ca這軼i z wg喚bie blachy. Wystarczy, 瞠 lekko si przyklej i ju potrafi si rozpa嗆 przy wyci庵aniu. A je郵i nie wiemy, jakie wyjd muffinki, kt鏎e w豉郾ie zaczynamy piec, warto na wszelki wypadek wysmarowa form mas貫m.

Je郵i nie posiada si specjalnej blachy, mo積a u篡 do pieczenia foremek na babeczki. Nie jest to tak dobre rozwi您anie, jak u篡cie formy, bo kiedy muffinkom urosn zbyt du瞠 kapelusze, mog si przez kraw璠zie foremek przela - co nie zdarzy si w przypadku pieczenia w formie, bo wtedy kapelusze opieraj si o blach i zachowuj sw鎩 kszta速. Foremki na babeczki maj te zwykle bardziej p豉ski kszta速, ni wg喚bienia w formie na muffinki, takie te wi璚 wychodz same muffinki - bardziej p豉skie, nie maj swojego charakterystycznego kszta速u. Niemniej jednak s to drobiazgi i je郵i nie chcemy kupowa blachy, mo積a j foremkami z powodzeniem zast徙i. Podobno s osoby, kt鏎ym uda這 si upiec muffinki w samych papilotkach, bez jakiejkolwiek formy. Nie umiem sobie tego wyobrazi, bo papilotki, kt鏎e ja mam, s z cienkiego papieru, tak wiotkie, 瞠 rozesz造by si na boki zaraz po na這瞠niu do nich ciasta. Je郵i kto chce pr鏏owa, to z papilotkami ze sztywnego papieru.

Muffinki – przepis podstawowy

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82953381.html

Istnieje wiele wypr鏏owanych przepis闚 na muffinki, sprawdzonych po陰cze sk豉dnik闚 (polecam wypr鏏owane przeze mnie przepisy, kt鏎e szczeg鏊nie przypad造 mi do gustu), ale bardzo 豉two mo積a tworzy w豉sne przepisy. Przydatny b璠zie przepis-baza, znaleziony pod adresem podanym powy瞠j i mog帷y by podstaw do eksperyment闚:

  • 2,5 szklanki m彗i,
  • ½ do ¾ szklanki cukru (ilo嗆 zale積a od dodatk闚),
  • szczypta soli,
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia,
  • ew. 1 造瞠czka cukru waniliowego,
  • 100 g mas豉 rozpuszczonego wcze郾iej i przestudzonego tak, 瞠by by這 lekko ciep貫,
  • 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub ma郵anki (je郵i jogurt jest g瘰ty, mo積a doda jeszcze ¼ szklanki),
  • 2 jajka.
  1. Piekarnik nagrza do 180-210 蚓.
  2. W jednej misce wymiesza suche sk豉dniki, w drugiej mokre.
  3. Do miski z suchymi sk豉dnikami doda mokre i ewentualne dodatki, wymiesza wszystko szybko i byle jak, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚.
  4. Piec przez 20-25 minut.
  5. Muffinki s這ne robi si tak samo, tylko z du膨 szczypt soli i bez cukru.
  6. Dodatki:
    • owoce drobne albo pokrojone na ma貫 kawa趾i: 1-1,5 szklanki,
    • rodzynki: ½ szklanki,
    • orzechy: 1-1,5 szklanki,
    • ser bia造: 20-30 dag – rozgnieciony widelcem i wymieszany z 1 jajkiem oraz 2 造磬ami cukru, je郵i na s這dko albo z zio豉mi, je郵i na s這no,
    • nutella: 1 szklanka, ozi瑿iona wcze郾iej w lod闚ce co najmniej 1 godzin,
    • kruszonka: ⅓ szklanki m彗i + czubata 造磬a mi瘯kiego mas豉 + 2 造磬i drobnego cukru,
    • czekolada: 1 tabliczka (100 g) pokrojona na ma貫 kawa趾i,
    • kakao: 2-3 造磬i,
    • ser: 100-150 g – starty na tarce lub pokrojony ma malutkie kawa趾i,
    • feta: 100-150 g – pokrojona na ma貫 kawa趾i,
    • szynka lub bekon: 100-150 g w ma造ch kawa趾ach,
    • oliwki: 100-150 g – posiekane,
    • papryka: 1 sztuka pokrojona w drobn kostk,
    • cebula: 1 du瘸, pokrojona w kostk i przesma穎na,
    • zio豉 鈍ie瞠: 1-5 造瞠k (posiekane), suszone: 1-2 造瞠czki.
Zak豉dki:
Kulinarne sklepy internetowe z towarem dobrej jako軼i i 鈍ietn obs逝g:
CSS i skrypty - przydatne przy urz康zaniu bloga:
Durszlak.pl
Spis tre軼i bloga
Miary i przeliczniki
O muffinkach
Newsletter
RSS